Ge mig ett skäl


Jag har en fråga… Ge mig ett skäl till varför inte Sverige kommer att gå samma väg som Italien? Ett hållbart skäl som går att härleda på ett logiskt sätt?

OM sverige går italiens väg, så kommer antal smittade bli mycket stort. Vissa av dem behöver vård. För att vården ska klara detta så behöver de hålla ner spridningstakten.

Egentligen finns det bara ett sätt att hantera det problemet på. Karantän. Som i Italien.

Det innebär att alla i princip är hemma. Ingen konsumtion, ingen försäljning. Ingen produktion. Allting stannar.

Här spelar staten en stor roll… de kan täppa till hålen. De kan finansiera detta genom att sälja statspapper. Vill ingen köpa dem så kan Riksbanken trycka pengar och köpa dem(fast de köper inte direkt av Riksgälden utan i marknaden, men effekten blir densamma). Om detta sker under nån månad så är inte det hela världen. Om det pågår året ut…. puuuh.

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/

—————.

Men nu ska vi sluta deppa och vara lite optimistiska. Hörde att Teslas försäljning störtdyker… såklart den gör.

MEN föreställ dig följande: Du har funderat på Teslan ett tag, provkört den några gånger, läst på om den och läääängtat. Men nu? Den står ju längst ner på dagordningen. Men tänk dig den dagen Folkhälsomyndigheten lyfter karantän och säger ”det är över, vi har inte vaccin men är på god väg, och antalet insjuknade ökar inte längre. Ni som är friska kan gå tillbaks till era jobb” Detta efter att man suttit hemma i 4 veckor med familjen. Fattar ni glädjen!!!! Det är ju fan som om kriget tar slut!!!! När glädjen lite lagt sig så kan jag garantera att du kommer lägga en beställning på den där Teslan….. och då mina vänner är vi tillbaks igen!!!

———

Jag tror vi håller på att avsluta C vågen nu. Jag ser stöd i OMX kring 1480/1440/1400. Det känns jävligt jobbigt… jag vet. Därför blev jag så glad över nedan bild…

 

Svensk inflation kom precis. Kärninflation, dvs KPIF ex energi, kom in på 1,6% mot väntat 1,5  och fg 1,7. Den ligger i linje med lönetakten minus 1%. Ungefär där den förväntas vara. Svårt att säga hur Corona kommer slå mot svensk inflation… blir det en flight to safety att äga kronor och svenska statspapper, då kan kronan stärkas, vilket sätter press på inflationen. Anses vi vara en liten öppen exportberoende ekonomi, då kan kronan försvagas, och då ökar inflationen. Jag tror inte riksbanken är så brydd över dagens inflationssiffra. Det ska de inte vara heller.

Vad de däremot borde förbereda sig på är om vi får en långvarig shut down av hela Europa och USA. Det finns risk att utlandet börjar sälja svenska bostadsobligationer, vars stock är väsentligt större än statskulden. Händer detta så bör Riksbanken köra ett QE program som gör att de går in som köpare i den här marknaden och säkerställer att inte spreadarna går till himlen… för då kan Corona skapa både recession, finans och fastighetskris i Sverige…. och det känns ju onödigt eftersom det är ett jävla virus som skapat detta!

 

——————————– 

Pratade precis med en god vän i 40-års åldern. Har var hemma med sin familj och hade feber och var allmänt sjuka och förkylda. Han sa att hade inte Corona funnits så hade det varit som vilken jävla vabruari som helst. Okej, men är det Corona? Kanske han visste inte. Han hade ringt till sjukvårdsupplysningen och de sa att är symptomen inte värre så behöver han inte testas. Det blir ju inte bättre för att han testas. Det går ändå inte att bota, och han blir inte inlagd. Han blir hemskickad för att härda ut den som vilken influensa som helst. Fair enough! Jag undrar…. hur många sitter hemma i Sverige och Världen idag, och som inte åker och testar sig? Rätt många tror jag. Så det där mörkertalet över antal smittade är förmodligen rysligt stort. Men är det intressant? Njae, alla friska männniskor under 60 behöver ju vara hemma några veckor sen är det över. Det är en inte en stor grej egentligen. Det är alla med kroniska sjukdomar och som är äldre än 60 som är i riskzonen som vården behöver rikta in sig på. Inte göra tiotusentals tester på människor som bör hålla sig hemma.

Men det var egentligen det jag hängde upp mig på. Utan för att förstå viruset framfart kan det vara vanskligt att följa antal fall då den här siffran ändå inte stämmer. Den siffran vi bör följa är ju egentligen antal döda eller allvarliga fall. Det är den siffran som visar på belastning på sjukvården, och det är den belastningen som avgör vilken typ av karantän som myndigheterna ordinerar. Karantän påverkar BNP, som påverkar vinster, som påverkar börsen. Glöm aldrig bort att börsen är inget annat än en diskonteringsmaskin av framtida vinster. Inget annat. Således tror man på sol efter Corona…. ja då bygger vi upp ett köpläge i den här rörelsen!

 

—–

 

Från USA kom core CPI in på 2,4 mot väntat 2,3 och fg 2,3….. snark. Det är ingen som bryr sig i det här läget!

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

34 kommentarer till Ge mig ett skäl

 1. Tom Ozon skriver:

  Hej Jonas

  Jag är inte helt säker på att jag tror det själv. Möjligen
  är allmänhetens krismedvetenhet större i Sverige än den var i Italien då viruset och jag hoppas att myndigheters beredskap är större.

  Mvh

  Tompa

  • GaStan skriver:

   Krismedvenhet? Absolut pålästa osv… men folk går till jobbet/skolan, folk i kollektiv trafik och nyss sågs en massa krismedvetna människor i Friends Arena för melodifestivalen. Vad är detdem gör som inte vi gör… pussar på kinderna?

 2. Leif Andersson skriver:

  Krismedvetenheten hos Stockholmarna är åtminstone frånvarande. Skrämmande bilder idag över den stora folkhopen som trängdes för och se den nya bron anlända.

  • GaStan skriver:

   Folk ute på stan och på restauranger. Folk på jobbet.. tunnelbana och buss!

   Blir nån sjuk stannar man hemma, men man har smittat några innan dess, samt övr familj!

 3. Tim T skriver:

  Helt otroligt att regeringen inte gått ut ett mass-SMS med information om hur man ska agera om man misstänker sjukdom.

  Tyvärr reser människor kommunalt raka vägen in till akuten med symptom just nu, inte särskilt krismedvetet.

  Jag är först ut att volontära om det behövs. Ung, frisk och barnfri. Hoppas verkligen fler känner likadant.

 4. Johan skriver:

  Tack för bilden Jonas
  Den hjälpte faktiskt lite.
  Hela kroppen skriker sälj , men huvudet får tänka köp
  När det känns som jävligast……men vart är botten
  Men jag håller med odig , tänk första positiva nyheterna om Corona , längtar
  Det blir ju billigare. Blir ju en historia att ta med sig det här
  Tack för din uppdateringar.
  Vi behöver dom

 5. Kalle skriver:

  Kanske att vi i norden har en liten fördel av att vi inte är så närgångna generellt. Men annars så kommer nog spridningen vara likartad i hela västvärlden. Svårt att göra något åt tror jag..

 6. Kalle skriver:

  Kanske att vi i norden har en liten fördel av att vi generellt inte är lika närgångna i vardagen. Men annars kommer nog spridningen vara likartad i hela västvärlden. Italien hade bara oturen att vara först innan vi visste så mycket.

 7. Simon skriver:

  Många företag som utlyser ”självkarantän”/Hemarbete redan nu & aktiviteten på stan är betydligt lägre även om det inte alltid syns. Det har börjat bli betydligt mera fria stolar på barer/resturanger i den tidigare helt smockfulla innerstan. Det, tillsammans med den laggade tidslinjen & generellt ökade medvetenheten runt världen SKULLE kunna styra bort oss från den italienska banan (Håller alla tummar).

  Hur konstigt det än må kännas så finns det en glimt av hopp i att det kanske äntligen lossnar lite tummar i rosenbad. Det finns många underinvesterade delar i den svenska ekonomin som länge behövt en ursäkt för det konservativa finansdepartementet ska öppna portmonnän.

  Jag känner mig nästan lite naivt optimistiskt som funderar på att sticka ut hakan och hävda en riktigt kraftig återhämtning när detta lagt sig. Innan dess behöver vi givetvis se att konsekvenserna/dödstalen inte sticker iväg på riktigt då är det ett helt annat spel vi spelar.

  Tack för alltid lika tankevärd input för marknadsbilden!

  Mvh,

  • GaStan skriver:

   Jag hoppas du har rätt i att vi kan undvika ett Italien case…. det vet vi redan om en till två veckor!

   • Simon skriver:

    Följer inlägget och pling-frekvensen / innehållet börjar säga köp :]

    Det sämsta jag gjort var att inse att det är en inkubationstids lagg på allting, permanent skit-rädd för kommande två veckor varje dag känns det som eftersom ”Är det så här illa redan nu…”

    Sent omsider kommer krafttagen i vart fall så lite hopp finns det nog även om alla evenemang, barer, gym etc verkar stängas. Det kommer INTE vara roligt för tjänstesektorn under Q1. Håller det sig till sommaren kommer det finnas många nedlagda vattenhål runt stan. Krogbranschen hade inte jättefeta marginaler som det var..

   • GaStan skriver:

    Nej de kommer inte ha någon försäljning, men har de inga lönekostnader så borde det inte vara nåt större problem. Finanspolitik i kombination med penningpolitik har en viktig roll att fylla här!

 8. Razzminator2000 skriver:

  Har blivit hemskickat tillsvidare från min arbetsplats i danmark. Det verkar som att Danmark, Sverige, Tyskland etc styr mot ett scenario där vi ska dra ut på epedimin för att inte överblasta vården istället för att köra containment som i syd korea. Vad betyder det? Givet en containment strategi skulle vi ha en lockdown av världsekonomin fram till Q3 eller Q4 och sen inte öppna ordentligt förrän det finns vaccin eller medicin. Om vi bara förhallar kommer det att bli riktigt riktigt mycket ruskigare än så. Både ekonomiskt och mänskligt.

  Var bottnar allt då? Vad blir följdeffekterna? Kommer den tsunami av likviditet som räddar airlines och high-yield beroende shale?

  Något man inte pratar om någon medicin är rimligt effektiv kan man nog ta ner case fatality rate till en nivå där det inte skapar samma panik. Då kan vi nog se en väldigt stor rörelse.

  Snart är vi i ett läge där man bara kan gambla på att världen inte ska gå under. Det bettet är nästan alltid värt att ta. Vilken nivå skulle du säga att det var?

  • GaStan skriver:

   Jag kan liksom inte säga nån nivå egentligen.

   Idag är börsen billig även om du tror att vinsterna kommer att falla med 20% för helåret… det är ju rätt attraktivt.

   Håller inte dec 18 botten väntar jan 16 botten typ

 9. Welsh Corgi skriver:

  Tjena, nu börjar det bli brunt. Den riktiga rädslan, desperation är här och panikeras ut.
  Undrar om 1400 håller. Tror nästan att 1250 ska prövas. Som en spänd gummisnodd eller en nedpressad badboll. Men även om gummisnodden är spänd så kan den nog bli mer spänd.

  Nästa vecka med mer dödssiffror, stängda regioner, länder och lite högre röstläge så kanske 1250 är verklighet?

 10. Kman skriver:

  märkligt att övriga Kina är ok. Hmmm, go figure.

  Seems like such a long time ago
  Feb 18th
  https://global-macro-monitor.com/2020/02/18/coronavirus-pandemic-the-next-two-weeks-are-critical/

  för sköjs skull kolla på den linked vid från Jan 25. All you need to know. money quote at 8 mins. ”Infected har varit out and about 20 days through airports before any monitoring started”
  Yea, han är lite distopian lagd, men har haft ganska bra koll på läget.

  Postive: Hong Kong, Sydkorea, SIngapore och Taiwan verkar har kontroll på läget, so det finns hopp för Sverige.
  the shorts over att slopeofhope made a killing.

  • GaStan skriver:

   För det första vet vi inte om vi kan lita på datan från Kina. För det andra så har inget annat land vidtagit så tuffa åtgärder som Kina….

 11. Dividendify skriver:

  Tror tyvärr inte alls att 1250 är orimligt från där vi är nu. Q1 är skadad och Q2 kommer att bli bedrövlig om ingen nyhet kommer som ger självförtroende åter till marknaden.Det känns onekligen som ett nytt 2008 vi går in i. Spännande tider vi lever i.

 12. RA skriver:

  Observera att detta är rena spekulationer från min sida och jag har egentligen inga medicinska belägg för det jag säger.

  Det finns en faktor som skiljer markant mellan Italien och Sverige och det är andelen som röker dagligen. I Sverige är det ca 10% av befolkningen och i Italien är det ca 17% av befolkningen. Detta kanske inte påverkar hur många som blir sjuka men en teori är att det påververkar hur många som blir alvarligt sjuka och behöver vård. De som har krävt intensivvård med respirator är ju de där infektionen satt sig på lungorna/lugninflamation. Det känns som ett rimligt antagande att de som röker dagligen är mer mottagliga för infektioner i luftvägarna och därmed att en högre andel som röker ger fler allvarliga fall. Men endast som sagt spekulationer från min sida

  • GaStan skriver:

   Det tycker inte jag låter orimligt… men inte som enda förklaring eller?

   • RA skriver:

    Nej såklart. Men belastningen på vården blir ju väsentligt olika om det är x eller 0.5x av de smittade som kräver vård. Sen är det svårare att spekulera kring andra teorier som skulle göra att vi får en lägre andel smittade totalt sett.

   • Oscar skriver:

    Jag såg en dokumentär om spanska sjukan för många år sen. Där lyftes en teori fram att den höga dödligheten kunde berott på den dåvarande dåliga luftkvaliteten till följd av eldning av kol till såväl el som uppvärmning. Folk hade redan nedsatt lungkapacitet innan de blev infekterade. Norra Italien ska tydligen ha bland de högsta värdena av PM10 i Europa. Lägg till en hög medelålder på befolkningen som förmodligen har andats in de här partiklarna under hela sin livstid och dessutom rökt hela sitt liv och utöver detta även tillhör just riskgruppen äldre. Sen adderar vi ett virus som angriper luftvägarna och lungorna. Givetvis bara spekulationer från min sida också men det låter som ett recept för katastrof.

   • GaStan skriver:

    Kan ligga nåt i det. Samt att en stor del av befolkningen röker. Särskilt äldre. Sen vet jag inte hur befolkningspyramiden ser ut i Italien. Vi vet ju att Japan och Ryssland har stor andel gamla… men hur är det ställt med Italien. Men det är klart att faktorer som det allmänna hälsotillståndet, hur glesbefolkade man är och sånt spelar in….

   • Jon skriver:

    Jag har läste i ett flertal artiklar att Italien har en större andel äldre människor jämfört med snittet. 60% av befolkningen är över 40år. Så det kan helt klart påverka.

   • GaStan skriver:

    Tack… ja då kan man tänka sig att Italien blir värre… men samma typ av trend borde även gälla oss

 13. Kalle skriver:

  Kommentar till andra delen i din post är att det nog inte går att lite på några siffror öht. Är Corona dödligare än influensa? Går nog inte att säga.. Kineserna säger 80000 smittade. Betyder det att de testat hela befolkningen, eller iaf alla i wuhan? knappast

  • Peter skriver:

   Enligt de bästa uppskattningarna så är Covid-19 5-10 ggr dödligare än säsongsinfluensan. Men det är ett genomsnitt, för 80+ är siffran 10-15 %, för unga är den ca 0,2 %. Men det finns ingen exakt statistik ännu då vi inte vet hur många som varit smittade och hur många som varit sjuka. På Japanska kryssaren hade majoriteten av alla bekräftat smittade inga symptom alls. Och på den båten var ändå snittåldern rätt hög.

   • Kalle skriver:

    Precis det jag menar, det finns helt enkelt inte tillräckligt med statistik för påståenden som att corona skulle vara 5-10 ggr dödligare än influensa. För att få till det måste man ju i princip provta en hel befolkning i tex en stad där viruset fått härja länge för att få någon inblick i hur många som ens uppvisar symptom.

 14. Leif Andersson skriver:

  1400 höll ju inte Men kanske kan vi snart ha en botten kring 1250 för OMXS30 eller är det lägre nivåer som gäller. Risken är kanske att Coronan trots löneökningar som inte borde ge recession kanske ändå kan leda till detta och att vi då ska ner betydligt mer.

  • GaStan skriver:

   Ja löner-inflation-räntor-squezze out consumption känns ju aningen långt borta. Nu fick vi istället Corona och en Svart Svan av guds nåde.

   Visst, jag ser också 1250 på OMX, och andra nivåer på SPX osv. Men jag skulle säga att det finns inga stödnivåer som kommer hålla så länge som marknaden tror att Corona kommer att skörda tiotusentals dödsoffer, kraschade vinster. Det måste tändas en strimma hopp. Vad, när och från vilken nivå börsmässigt detta händer…. det går inte att veta.

   På 12 månaders sikt tror jag detta blir en fin affär dock! I mitt senaste inlägg redogör jag för varför!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.