Dagens skörd

BNP för Q1-2011 i USA kom igår;

GDP Components Table
Total GDP = C + I + G + (X-M)
Annualized Current $ (trillions) $15.0 = $10.7 + $1.9 + $3.0 + $-0.6
% of GDP 100.0% = 71.2% + 12.4% + 20.2% + -3.8%
Contribution to GDP Growth % 1.75% = 1.91% + 1.01% + -1.09% + -0.08%

den var ganska svag måste jag erkänna. Dels beror det på väder effekter, och dels på svag Government spending. MEN, och detta är ett BIG MEN, så den sk. recoveryn ganska så svag. Det var iofs EXAKT det Ben sa i onsdags kväll, men här är kvittot. Jag har länge pratat om lower trending growth… här är ett levande exempel.

slutsatser;

Revocery är intakt

Men den är svagare än normala recoveries. Det beror på 1, Household + Public debt /GDP är högre än normalt 2, Household + public debt / Personal Income before taxes är högre än normalt 3, Budget deficit 4, relativt svag fastighetsmarknad 5, väldigt svag bankutlåning 6, sysselsättning repar sig för sakta och 7, savings ratio är fortsatt hög.

Många av de här faktorerna hänger så klart ihop!!!

Betyder detta att vi måste ha en svag börs? Inte alls!!! det finns ingen koppling mellan BNP och Börs. Det finns en koppling mellan Företagens försäljning och BNP. Därmed kan man säga att en svag ekonomi har en inverkan på vinsterna (som även påverkas av företagens kostnader) och vinstutveckling sätter en prägel på värderingarna (som även påverkas av räntorna). Så visst spelar det roll… men det går inte att titta på BNP och dra slutsatser om börsen.

Men det finns ett par saker som stör mig med BNP siffran;

Exporten är relativt svag, och ISM och andra ledande indikatorer har tidigare flaggat för ett mycket bättre kvartal. Betyder detta att BNP siffran kommer successivt revideras upp, eller att ledande indikatorer ska vända ner drastiskt härifrån? Svårt att säga. Jag har ju tidigare sagt att jag räknar med att ISM mfl ska plana ut i likhet med hur de gjorde under 2005…. frågan är inte om det är en kombination.

Framöver är det fortsatt SYSSELSÄTTNINGSDATAN som by far är den viktigaste faktorn att följa… den får inte packa ihop!

Trevlig helg

/GaStan

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.