Någon som kommer ihåg vad som orsakade nergången i 2006?

Nedan är egentligen ett svar på en fråga jag fick av Rogue Trader….

Börsen fick hicka för att man trodde att konjunkturuppgången var över för den här gången, samtidigt som inflationen var högst påtaglig vilket fick investerarna att befara högre räntor! De fick fel, konjunkturen skulle puttra vidare i ytterligare 2 år.

Det hindrade inte börsen från att falla 17% på ca en månad!!!!

Skulle vi av nån anledning få fritt fall på börsen härifrån så siktar jag på 920 på OMX30…

Nu tror jag risken är ganska lilten, men MAJ månad har bjudit på rysare förr. 🙂

Mer logiskt hade egentligen varit om börsen (OMX30) steg till gamla toppen, dvs ca 1300, och därifrån rekylerade ca 20%… dvs ner till senaste botten kring ca 1150!!

Vad som triggade själva nedgången under några dagar i maj 2006 är jag lite osäker på…..

vilket fick mig att börja luska lite…. nedan är klart läsvärt. Man kan knappt tro det skrevs för 5 år sedan. 🙂

Så här sa man precis i början av nedgången… 12 maj 2006

http://di.se/Artiklar/2006/5/12/84355/Stockholmsborsen–USA-oro-gav-ras-i-Stockholm/

http://di.se/Artiklar/2006/5/12/84345/USA-sanker-hela-Europa/

http://di.se/Artiklar/2006/5/12/84338/Dollarfall-sanker-borsen/

vissa tänkte ett steg längre!!!

http://di.se/Artiklar/2006/5/16/84449/Kronika–Baissen-biter-inte-pa-BNP

tongångarna känns igen även idag

http://di.se/Artiklar/2006/5/19/84778/Kinas-tillvaxt-avmattas-2007/

så här sa man i slutet av nedgången i mitten på juni 2006

http://di.se/Artiklar/2006/6/8/85713/Baisse-i-Stockholm/

http://di.se/Artiklar/2006/6/12/85856/Borsen-fortsatter-ned/

http://di.se/Artiklar/2006/6/13/85917/Oljepriset-backar/

men käre gamle Ronny visste inte hur rätt han skulle få…

http://di.se/Artiklar/2006/6/16/86191/-Vandpunkt-pa-borsen/

Jag tror mycket väl att börsen kan finta på ett eller annat sätt, och det har säkert med FED och räntor att göra. 🙂

Ska de inträffa nu, eller när FED börjar snacka om att höja? Typ tidigast 2H11, senast 1H12… omöjligt att säga!!!!

Men det intressanta är att det är inte värderingar, vinster eller bolag som är triggers… utan räntor, inflation och konjunkturutsikter.

Sen ska man komma ihåg att allt inte är finter… sättningen 2007, visade sig vara början på en större nedgång. Men det fanns fundamentala skäl bakom. Vinstreveideringarna planade ur samtidigt som värderingarna var höga (mätt som Earningsyield/Bondyield alt Implied equity risk premium). Dessutom var aktieexponeringen sky hög, ledande makroindicatorer på väg ner och Yieldkurvan signalerade att vi var långt uppe i konjunktur cykeln.

Kritikern kanske säger, ”det var väl rätt att hoppa under 2006… 2 år senare, under 2008, var börsen tillbaks på samma nivå”. Jag håller inte riktigt med… från Juni -06 till juni -07 steg börsen med över 50%. Det uppgången hade inte jag velat missa. Det är lätt med facit i efterhand, men det gäller att sälja och köpa av rätt anledning. Man kan alltid sälja, och säga att det ska ner. Man kan alltid köpa, och säga att det ska upp. tids nog kommer man få rätt!

”Även en trasig klocka visar rätt tid två gånger om dygnet”…. det är ju detta som gör att alla kan känna sig som aktieexperter lite då och då 🙂

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Någon som kommer ihåg vad som orsakade nergången i 2006?

 1. Rogue Trader skriver:

  Ett helt inlägg bara ängnat min fråga, vilken fredag!!! B-)

  Tack för svaret! (Och en grym blog)

 2. Rogue Trader skriver:

  I’ll take luck over skill any day!

  Har seriöst gått och funderat på att lägga min aktie handel ett tag, jag får en känsla av att jag borde vara nöjd med de senaste 2 åren, egentligen anslutar jag mig helt till din åsikt om hur börsen är värderat och hur den kommer utvecklas på lite längre sikt. Men jag vet ochså att om man inte går ut i tid (läs innan d börjar gå ner) ja då lär man förlora en hel del rätt fort, någon som minns 2000 eller 2008 ??

  Sen skulle d vara rätt skönt att kunna ta 5 veckors semester med familien utan att behöva gå på toa var 5 min för att kolla börsen via mobilen.

  Jag tror att jag kommer fasa ut mig över de nästa 1-2 månaderna och sen hålla tummarna för att vi får en smäll av propationer, en blixten från blå himmel. Jag vet ren önske tänk, men man ska jo också komma ihåg att man har mer än dubblat pengarna senaste 2 åren, jävligt tacksamt.

  Så därför tar jag ”luck over skill any day”, värsta fall missar jag lite uppgång över sommaren och får köpa in mig lite dyrare.

  • GaStan skriver:

   Innan du agerar, överväg följ

   1, Du kan alltid sälja hälften, och arbeta med en mindre portfölj. En sorts Svensk lagom lösning

   2, Ett generalmisstag många gör är att sälja vinnare för tidigt, och förlorare, ja dem säljer man typ aldrig. Sen blir total performance därefter. Proffsen gör även detta! Inte så konstigt då det alltid känns skönt att ta hem en vinst, oavsett storlek.

   visst du är nöjd med nuvarande performance… men tänk om din portfölj kan gå 30% till? Men det är klart, du skiter i chansen att få 30% om du ser en betydande risk att loosa 30%, det har jag full förståelse för!

   Därför skulle jag gjort det enkelt för mig, ta börsens stora index, OMXSPI, ta EMA 21 (21 dagars exponentiella glidande medelvärdet) över MA 150 (150 dagars glidande medelvärde). OM EMA 21 bryter MA 150 är detta en säöljsignal. Man kan säga att det är en enkel lösning att ”följa med upp, så länge som det går upp, men att hoppa av om det vänder ner”. Inte på nåt sätt en holy grail, men en typ av medellösning.

   Alltså, ditt alternativ till att sälja rubbet, skulle kunna vara att;

   Sälj hälften, och sitt kvar med resten. Skulle du få säljsignal enligt EMA 21/ MA 150… gå 100% cash.

   Det här är absolut inget råd, utan mer ett alternativ jag tycker du ska överväga.

   Lycka till, och grattis till den fina performance… det har varit 2 goda år, minst sagt!

   • Rogue Trader skriver:

    Jo, jag har självklart övervägt, att ha kvar en del och jag kommer att ha kvar vissa strategiska innehav, i den långa portföljen. Sen kommer jag jo inte gå all out från ena dagen till den andra, utan fasa ut över ett par månader.

    Sen skal tilläggas att jag sällant lyckas vara helt likvid i mer än en vecka åt gången, så jag kan mycket väl ha ändrat mig nästa vecka. Jag är egentligen mer ute efter en behövlig lugn semester, där jag inte behöver oroa mig för börsen.

    Senast jag gjorde detta var i nov 2006 och då var vi på ca. samma niveau som nu, sen passade d bra ihop med ett jobb byte och självklart var ångesten över att ha missat uppgången in i 2007 stor, men jag insåg då att d går inte upp för evigt, och hur bra d än ser ut, så kommer blixten förr eller senare att ta oss ner igen.

    Sen innebär detta inte att jag inte kommer handla, för d gör jag, men med betydligt lägre volumer och mest för att testa marknaden och känna på, detta kommer självklart att innebära sämre avkast. Men sånt är livet, så nu kommer jag att ta bort belåningen och casha in 75% av portföljen, över de närmsta månaderna, Sen ska fan ta mig bli en sju helsike lugn semester, och bara med inslag av ångest för att jag missar den stora uppgången vi kanske står inför. Men har jag lärt mig något av de 15 år jag har jobbat i branchen så är att man måste vara nöjd någon gång och vikta ner, annars kan man få betala priset. Och de allra flesta gör misstaget att börja med att investera lite pengar för att sen öka till all in i slutet av uppgången, helt fel om du frågar mig, man ska göra d andra vägen runt.

 3. Rogue Trader skriver:

  PS. Kommer du ihåg den statistiken över de senaste 100 åren på DJ, som sa att börsen ska toppa 3. jan och sen falla under januari och sen inte komma över den toppen på ett antal år. tror d var i jan eller dec du publicerade den, stämde jo riktigt fint på Svenska börsen, dock inte DJ, kul med dommedags analyser dock!

 4. Rogue Trader skriver:

  HAHA Fátta vilket flyt, d strategiska innehavet jag ville ha kvar är lundin mining, lite tur har jag allt idag, vilken jävla fredag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.