Dagens skörd

Good to be back!

Extremt avgörnade vecka med viktig macro i form av PMI data från hela världen och sysselsättning i USA!

Förra veckan bjöd på en del news. I Kina kom flash PMI, efter att 85-90% av siffrorna kommit från ca 400 manufacturing companies. Slutsats – ganska svagt över hela linjen. Head line ned från 51,8 till 51,1, ganska väl under historiska snittet på 52,3.
I detaljerna: Output ned, New Order ned, New Export Orders ned, Backlog of Work ned osv….mao ingen tvekan om trenden. På den positiva sidan var både Input och Output Prices ned, precis som åtstramningarna syftar till. Lägre oljepriser och svagare tillväxt i Kina kommer bli anti-inflationstemat i efter sommaren tror jag… vilket kan få folk att börja gilla aktier igen!

svårbedömt läge, vi kan ha sett botten. Alternativt en rökare till nedåt på ca 4%. Köper NJA gör man inte förrän fallande trenden bryts. Den långsiktige har köpt för längesedan! 🙂

Även flaschen kring Euro PMI skrämde marknaden i kombination med valet i Spanien och förnyad oro kring Grekland.

Eurozone Manufacturing kom in på 54,8 att jämföra med väntade 57 och 58 i april.
Eurozone Service kom in på 55,4 att jämföra med förväntade 56,3 och 56,7 i april.
Composite, (mix av Manufacturing och Service), vänster skala, landade på 55,4 att jämföra med 57,8 i april.

Daxen har en fin trend. den tåppte till gapet snyggt och kan mycket väl ha sett botten. Alternativt ska vi ner 4-5% i en sista runda! ECB agerande på räntesidan och Grekland default spelar en stor roll liksom IFO (som håller upp förvånansvärt väl)

Även Sverige trendar fint. Större stöd på nedsidan är gaptäppning kring omx30 1075-1080. lägre än så tror jag inte vi kommer gå. Frågan är om vi ska ner överhududtaget? Att köpa när vi är strax under mellanlinjen i trenden där vi är nu brukar bli bra på medellång sikt. (se chart) Makron i veckan blir avgärande!

Ryssland känns inte klar på nersidan ännu

Vilket naturligtvis har med oljan att göra. Frågan är, hur stor är MENA premien? 10$ eller 20$… jag tror vi ska under 100 innan det är över. fler och fler hus tror på under 80 med tanke på Kina slowdown, QE2 Exit och dollarförstärkning (även om en del borde vara inprisat). Det är bara Tier 1, typ Goldman mfl, som haussar. antar att det har rätt stora possar inne. Olja under 100 är good news för de flesta männsikor och företag på vår jord, glöm inte det!

Man ser det man vill se, kan vi skymta en huvudskuldra formation på brenten, stänger vi under 108$ kan en rörelse på 10-20usd lätt triggas. 🙂

även kopparn spelar in… särskilt på Kina caset. Studs i fallande trend, fast stigande primär trend?

Slutligen USA… jag flaggade för att stängning under 1330 var kortsiktigt negativt! Jag är splittrad och måste erkänna att TA på SPX har varit usel från min sida. ”köpsignalen” i slutet av april vill jag fortfarande tro på. Men det borde tagit fart efter den korta sättningen i maj som följde. Styrkan har inte riktigt infunnit sig. Frågan är om detta är laddningen inför nästa stora rörelse uppåt? Samtidigt finns det gott om stöd att stämma av på nedsidan 1295,1280,1250,1220. Jag tror makron i veckan blir viktig. Ett Grekland kan få jänkarna att haja till. Håll även koll på dollar och brent! Jag vågar mig inte riktigt på någon analys, men jag gillade consumer confidence datan i förra veckan. Chartet visar en ”efterklok” bild av SPX.

Vad vi inte får glömma bort i all buzzy media är det är vinsterna och dess värdering (som är ok) som är helt avgörnade på 12m sikt. Så länge som det ser ut som nedan tror jag man kan känna sig lugn!!!

Estimanten ligger troligtvis snäppet för högt med tanke på China PMI kring 51 och ISM ska ner mot 55 eller lägre.. så kommer top line revideras under 2H11, och därmed Earnings…. och på toppen av detta lite högre COGS. Men likförbaskat är vinsterna tillräckligt bra!

Slutsats; jag är fortsatt bullish på lång sikt…. och tycker det är fortsatt köp på kort sikt (gick in på OMX30 1130). Kortsikt känns orolig men jag är fortsatt komfortabel på lång sikt.

1, Värdering. Helt okej då jag tror på nuvarande vinstnivåer.
2, Makro, vänder ner från höga nivåer , men triggar ingen ny recession. Oljan ska ner vilket är bra! Kina åtstramning börjar bita, vilket är bra då vi kan se slutet.
3, Ränta, alternativ avkastningen suger. Coreinflation/sysselsättning/output gap triffar inga större räntehöjningar ännu, yieldkurvan säger att detta är inte slutet på konjunkturen, utan början.
4, Sentiment. riskaptiten känns inte stor. minsta lilla dåliga nyhet så kommer baissarna och skriker recession. Under år 2000 och 2007 så försäkte man snacka bort varenda dålig nyhet. Där är vi inte än. Aktier utgör fortfarande en ganska neutral vikt ur historiskt perspektiv.

A, TekniskAnalys. Trenden är i mångt och mycket stigande.

Detta hindrar inte oss från att få en flashkrach a la våren 2006 eller Maj 2010. Trigger? vad sägs om defalult Grekland (även om det är väntat 🙂 ) ISM tappar till 48 i en enskild reading, en extremt dålig sysselsättningssiffra. eller vad fan som helst. Problemet är att detta är gryymt spekulatuitvt. När, var och hur? ingen aning. Grejen är att om man har rätt på 1-4 samt A…. ja då tar det ett par månader så har man tagit igen en dipp typ ovan. Så länge som OMX30 1080 +-10p (alt 1045 sista livlina) håller är jag bullish på 12m sikt som det ser ut nu!

Framöver, håll koll på:

1, US core inflation, amerikanska två-åringen samt sysselsättning/consumer confidence
2, Earningsrevisions
3, tonen från PBoC
4, Oljan/Dollarn/Kopparn

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Dagens skörd

  1. Peder skriver:

    Good to have you back!

  2. Marcus skriver:

    Gillar din blog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.