Dagens skörd

Mediabruset handlar mest om den Svarta svanen, dvs Grekland… booring. Vet ni hur man vet att det är en Black Swan? Jo för att 1, finns det i princip lika många potentiella outcomes som det finns expertuttalanden 2, när det inträffar något kommer experterna ut i media och säger ”vad var det jag sa” och 3, det finns ingen som kan ta en position i marknaden pre-event och veta med mer än 50% sannolikhet vad utfallet är post-event. (dvs slumpen)

Många tycker det här känns som en bearmarket och det är det till viss del, men jag är ändå förundrad över att SPX pendlat i ett 3% intervall senaste 2 veckorna, dvs 1258-1299. Brott ur detta kan inte vara helt oviktigt!

På fredagmorgon har vi PMI China…. det har redan kommit en del flash:ar men för alla, särskilt de råvaruintresserade borde det ha en ganska stor betydelse!

Nu till en gammal sanning, som vi har tagit upp flera gången tidigare!

NEJ, analytiker, ekonomer, strateger, förvaltare…. de kan inte förutspå framtiden. Det vet inte mer än en mat-tant om vad som kommer inträffa under morgondagen. Detta är smått patetiskt då 1, deras investeringar/råd bygger på bets om framtiden (bets som iofs kan falla ut väl) och 2, de som köper deras analys många gånger tror på det!

Men det finns två andra aspekter som är Opatetiska.

1, det första är att man kan ”ta reda” på vad som är inprisat i marknaden och när något inträffar så vet man om det är bra eller dåligt för priset, utifrån vad som är inprisat. Detta är på intet sätt något säkert sätt att tjäna pengar på då marknanden kan agera tvärt emot vad du tycker den borde göra. Detta har att göra med att din analys om vad som är inprisat är just subjektivt. Du kan ha ”fel relativt marknaden” med vad som är just inprisat.

2, En annan sak är att om INGEN vet hur morgondagen kommer att se ut, så vet ju inte marknaden det heller. Marknaden är ju bara ett vägt genomsnitt av vad alla aktörer tycker och tänker. Detta gör att det spekar ingen roll vad en analytiekr eller ekonom tror om vinsten eller konjunkturen nästa år, utan hans REVIDERINGAR. Dvs om det kommer NY info som gör att han justerar sin prognos. Justeringen/revideringen i sig är intressant och marknadsdrivande. Inte prognosen i sig!

Hursomhelst, nedan chart visar Earnings och prognostiserade earnings under en period. Den slår fast det alla vet. Analytiker kan inte förutspå vinsterna i ett bolag under 2012 och 2013. Deras prognoser är ett resultat av det som varit. Strateger och ekonomer för likadant.

Njut av solen och Sverige när det är som bäst. Bara att du har läst det här är ett varningens tecken! 🙂

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dagens skörd

 1. Rogue Trader skriver:

  hehe gillar ditt sätt att skriva på!!! Klart att jag kommer bli blek som fan i år igen!!

  Kan jo bara hålla med om allt du säger, den insyn jag har gör d bara ännu mer skratt retande.

  Sen kan jo jag ställa mig i köen och säga vad var d jag sa!!!

  POWER TO THE PALE!

 2. Peter Lindström skriver:

  Jo, nog är man blek alltid. Du som lägger ner tid och tanke på att sitta inne och författa dina rader, hur vit är inte du? För du sitter väl inte med lappen och en paraplydrink och myser i govädret? Jag uppskattar verkligen dina rader, keep up the good work!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.