God Jul alla trogna läsare!

Blir lite irriterad faktiskt. Svenska hushållen har ganska mycket lån i jämförelse med många andra OECD länder. Lejonparten är bostadslån, och en stor del är till rörlig ränta. Detta gör Sverige tämligen unikt. Staten är lågt belånad, företagen är reltivt lågt belånad.

Det finns risker med detta men det är inte det jag vill belysa.

När Sverige går in i en högkonjunktur stiger räntorna och således boendekostnaderna för Svensken. Detta ger en utmärkt bromsning på Svenskens konsumtion, och borde därför hålla tillbaka inflationen. En annan effekt är att bokstadspriserna borde få en jämnare utveckling, då köpkraften avtar när räntorna stiger och tvärtom. När det blir dåliga tider så faller räntorna och får därmed en stimulernde effekt, precis när den behövs. Detta tycker jag är positivt.

Det som gjort mig irriterad de senaste dagarna är att

1, så tror Riksbanken (som ALLTID är sena på bollen) att de inte kommer behöva sänka räntan under 2012. Europa står inför en kraftig inbromsning och detta kommer påverka Sverige. I många länder fungerar inte räntevapnet i recession, men i Sverige, pga storleken på de rörliga räntorna, så fungerar det. Vad vi kommer behöva är en riksbank som sänker kraftigt under 1H12… typ ner till 1%. Men de verkar inte fatta. De har ju även ett inflationsmål, och precis som deras ränteprognoser, ligger inflationsprognosen snett.

2, Bankerna. Visst, klart bankerna ska få tjäna pengar och driva biz som vilken verksamhet somhelst och staten ska inte blanda sig i näringslivet. MEN problemet är att banker inte är vilket företag som helst. De är viktiga fundament för vår samhällsstruktur. Därför hade vi aldrig kunnat låta Swedbank gå omkull om Baltikum krisen inte löst sig. Det faktum att de inte kan/bör kunna kånka (för staten räddar dem) gör att staten måste även kunna ha ett visst inflytande på uppsidan också. Man måste kunna reglera deras risktagningar, så att de inte slår över i goda tider. Vi har även en oligopol situation i Sverige som gör att räntenettot är något högre allt annat lika än i exempelvis Europa och USA.

JAg blir minst sagt irriterad när jag märker hur räntesänkningarna inte kommer kunderna till godo. Bankerna skyller på att de striktare kapitalkraven. Skitsnack, om de bara var försiktigare vad gäller lån/underliggande värde på säkerheten samt använde sig av en tillräckligt hög kalkylränta när de ger lånelöfte… så ska inte det vara nåt problem. De vi sett senaste dagarna är ren greed.

Jag tror ju 2012 kan bli ganska kämpigt. Då behöver vi en Riksbank som sänker kraftigt och banker som agerar korrekt. Detta skulle få en behövlig stimulerande effekt för landet. Nu riskerar vi att detta inte kommer funka. Grrrrr!!!

Jag vill passa på att önska alla er trogna läsare en Riktigt God Jul!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till God Jul alla trogna läsare!

 1. Birkastan skriver:

  God jul och väl mött i 2012! Tack för en riktigt bra blogg! Följt dina kommentarer från finansblogg.com till denna sida och önskar lycka till i nästa år!

 2. Undertecknad123 skriver:

  God jul och tack för en fantastisk blogg!

 3. fredde skriver:

  God Jul!

 4. Lantzet skriver:

  God Jul och lycka till i nästa år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.