Dagens skörd

I rekyler är jag väldigt förtjust i FIB50% ratracement. Detta skulle ta oss ner mot 1017, och faktum är att hela 990-1020 ser jag som ett intressant omårde att köpa i. MEN jag vill ändå flagga för att det är rätt vanligt, i en stark trend, att marknaden bara orkar korrigera FIB38,2%… och där är vi i princip nu.

SAmtidigt tycker jag väl inte marknaden är så övertygande just nu. Det är ju inga volymer. Nej det verkar som om alla väntar på Jackson Hole, som jag är rädd kan bli en stor besvikelse. Hög core inflation, arbetsmarknad som visat små ljusglimtar, PMIs som bottnat, Huspriser som inte längre faller, Bankutlåning gått från negativ till svagt positiv…. det är inga jättestarka signaler, men det kan bli knepigt att lansera QE. Om jag hade varit Ben hade jag sagt till marknaden att vi är beredda, om det skulle vända ner igen, men just nu ser det ut att gå i rätt riktning, även om det är på lösa boliner.

Egentligen tycker jag ECB mötet i nästa vecka (6/9), med Draghi i spetesen, är så oändligt mycket viktigare.

Var på en dragning i morse.. tog lite anteckningar av varierande karaktär och djup;

* Den globala BNP tillväxten väntas bli 3,4% i år och 3,7% nästa. Förbättringen kommer framförallt från Europa och Kina. I Europa handlar det om att den 20% Euro fösvagningen kommer gynna exporten, som i sin tur gör att man tar sig från svagt negativ tillväxt i år, till svagt postivt tillväxt nästa år. I Kina handlar det om att gjorda och förväntade stimulanser får effekt, samtidigt som den låga inflationen frigör mer pengar till konsumtion för konsumenten. Höga matpriser är ett hot, och den politiska utvecklingen i Europa är svårbedömd. I USA är man däremot mer säker på att man inte fullt ut tar ut svängarna i att bekämpa budgetunderskottet. Oavsett vem som vinner valet!

* 86% av tillväxten i världen under perioden 07-11 kom från EM. Konvergensen kommer fortsätta i många år till

* 2007 låg public debt/gdp på 35% i icke OECD länderna. Där ligger den fortfarande! I OECD har den gått från 75% till 110%.

* I USA har man inte hållt igen! Tre stora stimulanspaket, styrräntan sänkts till NOLL samt Två QE´s. MEN BNP har bara ökat med 2,2% om året under 2009-2012.. det är en rekordsvag recovery. Jobbmässigt har det skapats 138k jobb imånaden. Även det är svagt. Hur illa hade det egentligen varit om man INTE vidtagit de här åtgärderna?

* Men vissa saker är rätt bra! Hushållens skuldkvot har gått från 133% till 113%. Exporttillväxten har varit väldigt stark ur ett historiskt perspektiv.

* Det kommer Kina PMI på lördag. Det finns klart säsongsmässiga drag i den siffran som gör chanserna stora att den kommer bli en klar förbättring jmf med föreg.

* Grekland ser rätt kört ut. Kalkylen håller inte och det är frågan om vi vill hålla på att täppa hålen i 10 år till. De tror att man planerar en ordnad frånkoppling av Grekland. Men det tar tid, och man har inte bråttom.

* Arbetslösheten i EMU låg på 7% 2008. Nu ligger den på 12%. Till skillnad från resten av världen har EU och ECB varit otroligt dåliga på att bekämpa krisen.

* Sveriges största exportnation är Tyskland, följt av Norge och UK. Detta känner de flesta till. Men vad alla kanske inte vet är att vi har ett handelsunderskott mot EU totalt sett, och Tyskland är det land vi importterar mest ifrån. Faktum är att mot Tyskland har vi ett negativt handelssaldo.

* Mot USA har vi ett handelsöverskott på 50mdr, mot Asien 45mdr. Mot Afrika 39mdr. Det är dem tre största.

För en stund sen kom US core PCE, ett alternativ mått till CPI. Den kom in på +1,6% mot föreg. 1,8. Den lägsta på snart ett år… men fortfarande inte i närheten av hösten 2010.

Core PCE Yoy%

Tog även en titt på US Real (dvs rensat för prisskillnader) Personal Consumption. Den kom in på 2% YoY. Innan krisen låg genomsnittet på 3%. Postcrisis gissar jag att den kommer ligga på 2% i genomsnitt. Det är de små talens lag såklart och kan låta lite. Men vi pratar om världsekonomins viktigaste beståndsdel. De amerikanska hushållens privatkonsumtion. Skillnaden mellan LTG och ”vanlig konjunktur” skulle alltså ligga på ca 1%? Skulle den gå under 1%, se chart nedan, så blir jag orolig!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dagens skörd

  1. Amco skriver:

    Excellent som vanligt. Hoppas du fortsätter 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.