NFP – blandad läsning

NFP kom in på 114k mot 113k väntat… INLINE. Det är en siffra som också indikerar att USA växer med ca 2% på årsbasis (enligt den gamla tumregeln att varje 50k=1% BNP tillväxt. Alltså behöver vi 250k i genomsnitt per månad för att nå 5% årlig BNP tillväxt) så det är fortfarande klena nivåer som borde störa FED.

Negatvit är att Private Payrolls kom in på 104k mot väntat 130k och fg 103k (som reviderades till 93k)

Positivt var att föregående siffra reviderades upp från 96k till 142k

Negativt är att upprevideringen inte kom från privata sektorn.

och nej, jag bryr mig inte om Arbetslöshetssiffran… då du kan göra vad du vill med Nämnaren. Lite som Romney sa till Obama… det är inte svårt att sänka arbetslösheten när miljontals människor gett upp att söka jobb, och därmed inte ingår i arbetskraftutbudet.

JOBBSKAPANDE är det enda som räknas!!!!!

All in all så tycker jag den här siffran var svagt negativ. Men med tanke på hur stark marknaden är kanske man väntade sig sämre än vad konsensus faktiskt angavs till?

Nedan chart är intressant. Den visar det absoluta antalet Payrolls sedan 1982.

1982 var ca 90 miljoner amerikaner upptagna på de officiella lönelistorna. 10 år senare, 1992, var dem ca 108 miljoner. Det hade alltså skapats 18m jobb på 10 år. 2002 var det 132miljoner. Dvs ytterligare 24 miljoner jobb på 10 år. Idag visar siffran på 133 miljoner jobb. Det har alltså skapats 1 miljon jobb senaste 10 åren.

Slutsats, Asien har sugit upp jobben och Internet/affärssystem/IT har rationaliserat bort en del jobb. Tillväxten senaste 10 åren i USA kom alltså inte ifrån jobbskapande utan privatkonsumtion finansierad av ökad belåning. Detta vet vi redan, men det blir så uppenbart med det här chartet. Som mest jobb fanns det 2007, då fanns det 138miljoner människor på lönerullorna. 5 miljoner fler än idag!

Trevlig helg!

Annonser

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.