Dagens skörd

Idag fick vi inflationsdata, CPI, från USA.

Core CPI kom in på 2,0% YoY mot väntat 2,0 och fg 1,9. Inline

Det anmärkningsvärda är att headline CPI, som innehåller mat och energi, kom in på 2,0 mot väntat 1,9 och fg 1,7. Dvs på samma nivå som core. Tidigare har headline och core spretat pga volatila råvarupriser. Core är mer sticky om man säger så!!! Men nu har de harmoniserats och disinflationstakten i USA har nog upphört. Vi har sett botten. Jag tror inte att inflationen drar iväg i det korta perspektivet, det saknas kraft i konjunkturen för detta. MEN, tittar man en bit in på -13 om recoverien skulle tillta i styrka… ja då kan inflationen börja klättra, från dagens ganska höga nivåer. Detta får effekter för både räntor, FEDs agerande och därmed aktiemarknaden! Idag reagerade räntemarknaden måttligt på datan. Det är fortfarande andra faktorer, som ex riskon/off och Europa som är viktigare ur det avseendet. Personligen tycker jag det är halvsjukt att man kan hålla 0% styrränta när inflationen ligger på 2%. Men det är speciella tider 🙂

Core CPI YoY% (på en historiskt ganska hög nivå, trots svag ekonomi. Men FED skiter i villket.. eller?)

Sen kom Industriproduktion. den kom in på +0,4% MoM jmf väntat 0,2 och fg -1,2…. härlig studs.

IP YoY%

Slutligen kom NAHB index som enligt mig är en av de viktigaste komponenterna för att börsen ska bli hyfsad kommande kvartal. Den guidar nämligen nybyggnation och allra viktigast huspriserna i USA med 18-24m, eller har i varje fall gjort historiskt!

Den kom in på 41 mot väntat 41 och fg 40… inline och klart godkänt!

Trevlig kväll!

Annonser

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.