Vem är Janet Yellen?

Jag har alltid hävdat att FED chefen är världens mäktigaste man. Inte USAs president. Ok, Obama kan starta ett krig med vilket land som helst i världen och lite till… och det är ju mer än vad de flesta av oss kan göra så visst är han mäktig. MEN FED chefens beslut påverkar räntor, och därigenom börser, valutor alla andra tillgångsslag inte bara i USA, utan i hela världen. Det i sin tur får effekter på finans- och penningpolitik över hela världen. FEDs beslut berör alltså i princip ALLA människor på den här planeten.

I slutet på januari slutar BEN, och in kommer Janet. Janet och Ben har jobbat sida vid sida så lite kommer förändras jämfört med om Ben suttit kvar. Men det är en stor skillnad, Bens tid kommer gå till historien som ”de stora stimulansernas tid”, och Janets tid kommer förmodligen handla om hur man drar undan dem, återställer balansräkningen och successivt börjar höja räntorna. Det är en tuff uppgift. Economics är uppenbarligen ingen glasklar vetenskap, då det finns meriterade ekonomer som tror att Janet kommer få brottas med stigande inflation (till följd av att man ökat M1 så mycket) medan andra ekonomer tror på motsatsen, dvs krympandet av M1 kommer leda till högre räntor och därigenom deflation och svag tillväxt. Ni vet var jag står i den här frågan ;-

Jag har fått massor av rapporter som analyserar vad Yellen står för och vad hon kan tänkas hitta på. Bäst är ändå att läsa vad hon själv har skrivit;

http://www.federalreserve.gov/newsevents/speech/yellen20120411a.htm

http://www.federalreserve.gov/newsevents/speech/yellen20121113a.htm

http://www.federalreserve.gov/newsevents/speech/yellen20130211a.htm

http://www.federalreserve.gov/newsevents/speech/yellen20130302a.htm

ps. rykten gör gällande att republikanerna lägger ner sina krav på Obamacare. Det är helt väntat. Det hela är mycket enkelt, Obama har egentligen inte gjort något annorlunda än Bush under sina år, bortsett från sjukvårdsreformen. Det är hans grej liksom, sjukvård åt alla, är vad han vill gå till historien med! Det var också därför han blev omvald som president. Alltså kan han INTE under några omständigheter back från denna reform. Då sviker han nämligen alla dem som återvalde honom. Men hej! Republikanerna måste ju försöka, det kan man ju knappast klandra dem för. Om de nu kastar in handduken i den här frågan, så får demokraterna bjussa på nåt annat. rep gillar ju låga skatter, men samtidgt vill de ha en budgeti balans. Räkna med att man måste sänka spending inom nåt, dock inte försvaret.Men det är inte hela världen, båda sidor vill ju få budgeten i balans. Så de närmaste dagarna kommer nog handla om vad republikanerna kommer få i utbyte… när man är överrens, då kommer höjningen av skuldtaket som ett brev på posten, och börserna stiger som ett resultat. Kolla på OMX nu, det har redan börjat! ds.

ps. viktigt motstånd på omx vid 1269… på nedsidan, givet att Us Gov shut down går mot sitt slut, har vi gårdagens lägsta som stöd, dvs 1234. Övriga stöd på nedsidan är 1206, Fib50% 1201 och gap 1197. Så länge som dem håller är det rent tekniskt buy the dips marknad. Tekniskt, och Fundamentalt target, 1300-1330. ds

Annonser

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vem är Janet Yellen?

  1. fredde skriver:

    Intressant att man makulerar all handel i Fingerprint från 10.17 till 10.34. Funderar på om det finns andra relaterade aktier som gick upp till följd av meddelandet och som därmed också bör makuleras?

  2. fredde skriver:

    Lite överraskande att 7 respektive 5% av världens 32 miljoner dollarmiljonärer bor i Frankrike och Italien (figur 3, sid 23). Tror dock siffrorna är exklusive pensionstillgångar, så egentligen är antalet dollarmiljonärer kanske dubbelt så många!

    Global Wealth Report 2013
    https://publications.credit-suisse.com/tasks/render/file/?fileID=BCDB1364-A105-0560-1332EC9100FF5C83

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.