Skuldkrisen i USA

Nej jag vet naturligvis inte vad som kommer hända och jag är en glad amatör. Men detta är min korta hobby analys av läget!

Nej, jag tror inte att usa kommer att defaulta, dvs ställa in betalningarma, på sina skulder. De kommer att lösa det, sen blir det troligtvis en riktigt dålig lösning med buts and ifs som leder till nya förhandlingar längre fram, men det spelar mindre roll i dagsläget.

Det finns ett antal skäl varför de kommer att lösa det här,

1, Det är mycket dem inte är överrens om, men att defaulta vill ingen!

2, Detta handlar mer om ekonomisk politik, hur landet ska skötas. Inte om de har pengar eller inte. De behöver alltså inte hamna i skiten om de inte vill… Det är en rätt viktig förutsättning

3, Usa lär landa sitt budgetunderskott på ca 4% i år. Om konjunkturen håller i sig någorlunda nästa år kommer det att krympa ytterligare nästa år. Detta från -8 till -10% som gällde under 09-11. Det är en kraftig förbättring i rätt riktning. Det hade varit andra bullar om vi hade haft en svår konjunktur där ena sidan kännt sig tvungna att stimulera, och således öka skuld. Medan andra sidan sagt nej till skuld och hävdat att marknaden får ta sig genom de här problemen på egen hand utan hjälp. Här kan de sitta ner kring bordet och vara överrens om att skulden inte ska öka och att man därmed bör balansera budget, och man är på god väg. Blir konjunkturen riktigt stark så kanske det faktiskt går utan åtgärder, då skatteintäkter är direkt korrelerade med konjunkturen.

Men om vi utgår från att de även fortsättningsvis har underskott så kommer skuldtaket att behövas justeras upp. Alltså krävs åtgärder. Vad för åtgärder? Njae, de vet mer vad de inte vill göra. Demokraterna kan tänka sig att höja skatter på rika och låta Obamacare vara i fred. Republikanerna kan tänka sig att sänka alt låta skatterna vara, men skrota Obamacare. Det är kärnfrågan.

Nu backade de på Obamacare, vilket i mina ögon betyder att demokraterna måste ge tillbaks något till republikanerna. Om du sänker skatter, alt låter bli att höja dem, något Rep gillar, så innebär det ju att underskottsfrågan långt ifrån är löst. Den enda vägen ut måste vara Cut spending, vilket kan vara all typ av spending exkl obamacare och försvaret (som republikanerna vill ha kvar). Resten borde ligga pyrt till…. och de stora postera är löner, alltså borde man satsa på att dra ner antalet anställda i offentliga sektorn. Detta slår förvisso mot recoveryn 😦 och FEDs fokus på Sysselsättningen.

Men även om det löser sig denna gång är det intressant att se ur ett längre perspektiv.

Det är uppenbart att ingen vill se en default som får negativa side effects, vare sig idag eller imorgon. Men det verkar också finnas opinion för att skulden inte ska fortsätta att öka som den gjort sen efterkrigstiden. Från båda sidor! Men det verkar också finnas en majoritet som tycker att Obamacare, eller sjukvård åt alla, är en bra sak. Annars hade han inte blivit återvald.

Detta får vissa effekter i framtiden,

Om man ska hålla fast vid obamacare kommande år så kommer utgifterna att öka, således också primary deficit allt annat lika… Vad göra? Sänk annan spending alt ta in mer tax.

Räntorna kommer om jag får rätt att bli högre i framtiden, trots realtivt låg tillväxt, dvd realräntorna kommer bli högre, än vad vi varit vana vid. Detta ökar räntekostnaderna, även om statskulden inte ökar från dagens nivåer. Detta slår mot budget deficit. Återigen handlar det om att kompensera genom högre skatter och eller lägre spending.

Så min enkla slutsats av detta är,

Sitter demokraterna vid makten i framtiden, räkna med betydligt högre skatter än idag….

Sitter repbblikanerna vid makten så kommer de inte att höja skatterna, de hatar skatter. De kommer ta bort obamacare, och resolut säga att staten inte ska ha så stor inblandning i saker och ting, bortsett från försvaret, och därmed strypa spending.

Båda har negativ inverkan på tillväxt.

Men faktum kvarstår, de måste komma i balans med budgetunderskottet för att inte skuldtaksbråket ska bli en återkommande issue.

Sen är det en annan femma att USAs statskuld är inte som din eller min skuldsättning. De kommer alltid att kunna betala skuldpapper i dollar. Frågan är till vilken ränta och vilka implikationer det ger på realekonomin. För er som fortfarande sitter fast i synen på att en stats skuldsättning är densamma som ett hushåll, återkom gärna till mig vad som ligger under posterna Eget Kapital och Tillgångar 🙂

Vem kommer ta hem segern de närmaste åren. Demokraterna kommer justera upp skatterna vilket främst slår mot de med jobb och pengar. Republikanerna kommer dra ner på spending och ev skatter, vilket slår mindre mot dem med jobb och pengar.

Min gissning är att det finns fler människor som tycker att demokraternas politik passar dem, då det helt enkelt finns fler med mindre inkomst än med hög. Men man vet aldrig. USA är inte som vi…. deras tolerensnivå mot skatter är den motsatta jämfört med oss.

Men agerar de flesta rationellt borde dekomkraterna få sitta kvar, om man isolerat tittar på finanspolitiken. Alltså borde USA rent logiskt gå mot högre skatter de kommande 10 åren.

Är det inte ironiskt att gamla röda Sverige har blivit ett sånt skattesänkar land, och Usa kanske är på mot andra hållet?

Hur får man ihop det. Jag vet inte hur Obamacare och högre räntor i procent kommer slå mot budgeten. Men det är betydande!!! Frågan är hur stort skatteuttaget är idag? Total skatt i förhållande till bnp är en kvot med många brister. Men i jämförelse med andra länder ger det en ide.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_tax_revenue_as_percentage_of_GDP

Sverige, Danmark & Co är kända för sitt höga skatteuttag, och mycket riktigt ligger de i topp. Kanske nåt man ska ha i bakhuvudet när man ser på alliansen som skattesänkarparti. Europa ligger i snitt på 34%. Usa ligger på 27%. Bara genom att gå mot europas nivåer så skulle man kanske kunna ta sig an obamacare, högre räntor, och ändå köra en budget i balans som inte ökar skulden. Enkelt ellerhur 🙂 Problemet är att dem inte är som vi… de gillar inte att betala skatt och de sover med revolvern under kudden!

Men min ståndpunkt är alltjämnt att medias diskussion är som vanligt lite för grund och onyanserad, och man borde ser mer till ovan, och mindre om de tänker ställa in betalningarna eller inte.

Räkna inte med ett usa som kör kroniska underskott och bygger skuld. Räkna därför med en stat som antingen tar ut med skatt eller minskar spending även när konjunkturen tar fart. Detta sätter press på hushållen, och privatkonsumtion. Världens enskilt största motor, De amerikanska hushållens konsumtion kommer att allt annat lika att minska i bidrag till världsekonomin. Vem ska kompensera? Medelklassen i tillväxtmarknadsländerna har vuxit med stormsteg de senaste 10 åren… om man räknar i köpkraftsjusterade termer. Men i absoluta termer är det knepigare. Jag menar ett amerikanska hushåll som tjänar 100,000 dollar om året, är inte ett medelklass hushåll i Kina. Detta faktum kommer pressa BNP beräkningen…

Det kommer bli en spännande vecka!

Ps. Är det nån som funderat på vad som händer om Usa skulle trilla ner i En recession nästa år? Alltså tvärtom konsensus och även mina förväntningar. Staten behöver stimulera men givet dagens inställning till att köra underskott (till och med när nästa års underskott väntas bli blygsamma 2%) och bygga skuld så blir det ytterst knepigt. Hoppas marknaden har rätt om tillväxten nästa år (dvs dubbling från årets) och att räntorna håller sig på mattan.

Annonser

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Skuldkrisen i USA

  1. Mikael Westin skriver:

    Bra inlägg! Men snälla, sluta använd ”dem”, använd ”dom” istället så slipper du göra fel. Alla under 40 idag verkar inte alls behärska detta ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.