Aktier är så otroligt enkelt

Åtminstone om du är en privatsparare med lång horisont. För förvaltare som utvärderas på årsbasis, eller till och med kortare är det svårare.

Jag ska ge dig the holy grail…

Nedan är SPX vinstutveckling sedan 1950….. det stiger med ca 6% per år. På ett enskilt eller ett par år kan det diffa rejält men över en 10 års period kan du vara tämligen säker på att 6% vinsttillväxt genereras. Den går i sin tur att härleda till nominell tillväxt i en ekonomi, samt att oproduktiva företag slås ut m.m….

Vad jag försöker säga är att det med ganska hög sannolikhet går att säga att vinsten 2023 kommer ligga på 98,3 X 1,0583 = 173 dollar. Vad ska marknaden handlas till för värdering? Man kan räkna på olika snitt, men jag tycker PE15 är rätt bra, då det är där du landar ungefär om du skulle köra en DCF med 5% riskfri ränta, 6% tillväxt första 10 åren samt 3% under terminal value. Detta ger target 15 X 173 = 2595 om tio år. Säg att du har ett avkastningskrav på 10% för att vilja investera, och direktavkastningen ligger, lågt räknat över tiden, på 3% (den är på 2% idag men givet att utdelningen stiger i paritet med vinsten kan man lägga till lite). Då ska SPX stå i 2593/(1,07^10)= 1318 IDAG för att du med god sannolikhet ska få 10% (7% kursutveckling och 3% direktavkastning) om året kommande 10 åren.

Men det gäller att du också har den här horisonten. Om du skulle göra samma övning fast på kortare sikt… då minskar sannolikheten för att utfallet ska bli som beräknat ordentligt.

Den här övningen borde man göra regelbundet, typ kvartalsvis, och sitta på aktier ENDAST om marknaden ligger på eller under disonterat target value.

Men hur många gör så här tror ni?

Namnlös1711

Jag kanske ska säga att den här modellen är HELT VÄRDELÖS ur tajmingsynpunkt, utan den kräver verkligen is i magen och långsiktighet.

Vad säger den om läget nu? Nej, aktier ser inte så fundamentalt så spännande ut. Detta betyder inte att marknaden kan gå 15% till på 1 månad. Men de långsiktiga utsikterna ser dassiga ut. Bättre att invänta korektion ner till den stigande trendlinjen…. den lär komma nån gång!

Namnlös1712

ps. SPX i 1450 i februari efter att räntorna stigit mer än väntat till följd av tapering i december, och därmed skrämt marknaden? Hehe, jag spekulerar såklart och har ingen aning Ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.