Trenden är visserligen stigande…

Men jag tror ändå vi närmar oss en rekyl. Jag brukar ju fokusera på OMX då det berör flest, men jag tittar gärna på USA för att lista ut riktningen. Man behöver inte vara raketforskare för att inse att många marknader kommer att outperforma SPX de kommande åren. Likförbaskat tror jag det är svårt, för att inte säga omöjligt för övriga marknader att signifikant gå upp, samtidigt som SPX faller brant. Chartet nedan visar SPX, och många har noterat att detta index stigit med 68% på drygt 2 år. Många tycks tro att en marknad som gått upp mycket per automatik är en säljkandidat. Ur fundamental synvinkel kan det vara så, inte säkert. Men ur teknisk, är det oftast inte så. Du vill sitta på tillgångar som stiger, inte sjunker. Och SPX stiger. Till den inte gör det!!! Då vill du inte ha den 🙂 Trots att den är överköpt kan den alltså vara det mycket längre och mycket högre än man oftast kan föreställa sig. Trots detta vill jag diskutera rekyl.

Om vi bryter 1777 alt 1746 så är risken hög att rekyl har inletts.

Jag föreställer mig två varianter. Den första, som under 2010, gick ner till ungefär i mitten på trendkanalen. Det skulle i så fall ligga kring 1630, ca -10%. Den skulle vi kunna klara av ganska snabbt. Januari/februari är inte omöjligt. Ett mer negativt scenario har likheter med 2011, då vi ska ner till botten av trendkanalen. Den rekylen bli troligtvis mer långdragen, och man kan spekulera i en botten framåt senvåren/sommaren kring 1530, dvs -15%, eller till och med ännu lägre.

Vad det blir är omöjligt att säga. Det beror på fundamenta, och min gissning är att det handlar om balansen mellan räntor (läs taperings effekter) och vinsttillväxt (läs leading macro och marginalutveckling för företagen). Det handlar inte heller om faktisk vinsttillväxt eller faktiska realekonomiska konsekvenser av tapering. Utan först handlar det om förväntningar av ovan. Sen om förväntningarna visar sig vara fel, ja då kommer en korrigering. Beroende på vad marknaden har prisat in naturligtvis. Det kommer vara svårnavigerat. Som alltid :-). Det kommer finnas strateger som har rätt, men som placeringsmässigt får fel, och det kommer finnas strateger som har fel, men som man kan tjäna pengar på, och allt därimellan såklart!!!! Tajming är svårt!!!

Min förhoppningar är dock, att om man kan köpa 10% längre ner, så kommer man kunna sälja med 20% vinst längre fram. Det duger gott åt mig!

För OMX på kortare sikt gäller följande; vi kan ha sett toppen men det är hög sannolikhet att vi ska testa av 2007 toppen på 1321, och till och med passera den med några punkter. Det är en dagsrörelse dit. Detta scenario är intakt så länge som vi inte bryter 1270 (tidigare var stödet 1234). Då tror jag rekylen är inledd!

NFP siffran kommer troligtvis ha en stor inverkan på marknaden, då den sätter FEDs tapering agenda.

Namnlös1718

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.