Ingen gnäller i goda tider

De flesta är rätt nöjda när de tittar på sitt sparande de senaste åren. Det har ju gått upp en hel del. I haussetider är i regel väldigt få kritiska till avkastningen, är det upp så är det upp!

Men det är alltid intressant att kasta ett öga på hur aktiefonder presterat. Jag tog mig en titt på den en av de bredaste kategorierna på Morgningstar, nämligen Globala aktiefonder. En stor kategori bestående av 288 fonder.

De senaste åren är den här kategorin upp 77,5%. Drygt 12% om året.

Är det bra eller dåligt? Tja, de måste jämföras med ett index, och allmänt vedertaget är MSCI World Net Total Return, som inkluderar utdelningar. Index består av DM länder, som USA+Kanada, Europa+Israel, Japan+Australien+Singapore+Hongkong osv. Indexet inkluderar INTE Tillväxtmarknaden, då kallas det för MSCI ACWI, All country World Index. Men det förstnämnda är ett mer vedertaget index, och en Global aktieförvaltare som köper Ryska aktier har oftast ansetts, med viss rätt kanske, att ta en aktiv risk då han går utanför index. Det kanske inte är helt orimligt?

Hur har då MSCI World gått? Jo index är upp 97,5% senaste 5 åren. Dvs ca 14,5% om året.

Mellanskillnaden verkar ligga på 14,5-12,0=2,5% underavkastning om året.

De här fonderna hade en genomsnittlig avgift på 1,7%.

Rensat för den gick de 2,5-1,7=0,8% sämre. Låt säga att fonderna i genomsnitt hållit en kassa på 1% under den här tiden. Med tanke på att marknaden, index, är upp med 97,5%, så har det kostat nästan 1% att ligga med en kassa på 1%.

Så summasumarum, Fondkategorin Globala aktiefonder har utvecklats som index, före avgifter och rensat för kassan, de senaste 5 åren. Som fondsparare struntar man såklart i avgift, kassan och annat… och då har de gått sämre.

Men om man ska se objektivt på prestationen så har de gått som index.

Nu finns det såklart många index nära fonder som såklart går som index. Men det finns även de som är aktiva och avviker från index.

Bland de fonder som faktiskt slagit index med lite marginal så finns det två Svenska. Öhman hjärt och lungfond samt SEB Globalfond. Öhmans fond har inriktning mot Hälsovård och större andel svenska aktier så den har ju haft ett Bias som gör att den inte går att jämföra. SEB fond är jämförbar. Dessutom har förvaltaren Ulrika Bergman varit med hela tiden. Den är upp 107,3%. Det är knappt 1% bättre än index per år. Det känns kanske inte så märkvärdigt, men det är faktiskt en bedrift, då vi kunde slå fast att genomsnittliga fonden har en avbränning på 2,5% om året. Så rent krasst är Ulrika 2,5+1=3,5% bättre än index. Det är mycket starkt!!! Synd att avgiften äter upp så mycket!

Bäst i klassen är JO Hambro Global Select. Den är upp 142%. Fonden har 5 stjärnor. Förvaltarna har varit med hela perioden. Det är klart inget kvitto på att den ska fortsätta upp, det finns ju 287 andra fonder som kan gå bra. Men det har i varje fall gjort nåt bra senaste 5 åren. Fonden har 24,3 miljarder under förvaltning så jag är uppenbarligen den ende som kommit fram till att de verkar göra nåt rätt.

SEB har även en fond som heter SEB Dynamisk Aktiefond som förvaltas av Christian Darenhill med en väldigt intressant inriktning. Den är intressant för att jag tror att de kommande 5 åren kommer att se väldigt annorlunda ut jämfört med de senaste 5 åren. Därför behövs en förvaltningsstrategi som kan svänga mellan stilar, främst defensiv och offensiv stil, alt value vs growth. Sen om Christian kommer att lyckas, trots att han har mandatet, låter jag vara osagt. Fonden har slagit index hittills, och jag kan tänka mig att han och Ulrika jobbar ganska tajt.

Givet ovan så var det ganska underhållande att läsa

http://www.aktiespararna.se/Artikelarkiv/Analyser/2011/april/Vi-foljer-inte-den-gangse-finansteorin/?lb=no&kampanj=pop-up-nej-tack

Njut av solen!!!

ps. Någon kanske tänker till, varför nämner han inte AP7 aktiefond. Det är ju en global aktiefond, som dessutom gått rätt bra? Jovisst, men den har inte 5 års historik faktiskt. Det är först till hösten den har det. Men tittar man på den senaste 3 åren, samt sedan start, så har den gått väldigt bra. Faktiskt i paritet med SEB fond ovan. MEN EN VÄLDIGT STOR SKILLNAD!!! AP7 har belåning, så att den går upp med 1,5% när världsindex går upp med 1%, på ett ungefär. Det gör att när börsen faller 20%, vilket är en fråga om NÄR snarare än OM faktiskt, så kommer den gå ner ca 30%. Då tror jag faktiskt SEBs fonder ovan har bättre chanser att gå bättre. Så om du har varit en slapp PPM sparare, som med lite tur hamnat i AP7, har jag ett råd. TA HEM TUREN. TACKA för KAFFET och byt till SEB fond. Det finns goda förutsättningar för att det blir en bra affär sett på lite sikt. När börsen ”kraschat”, byt tillbaks. Det är ett av de enklaste och bästa råden jag kan ge idag. ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.