Corona viruset spökar

I brist på nyheter, och efter lång tids bra börs, krävs det inte mycket för att skrämma marknaden. Nu gäller det Corona viruset I Asien. Man skulle kunna extrapolera att detta sprider sig kraftigt i Kina och lägger sordin på confidence bland företag och hushåll. De drar ner på aktiviteten och det får ungefär samma konsekvenser som handelskonflikten. Det drar ner tillväxt, både där och i omvärlden. Lägre tillväxt, lägre vinster. Problemet är när man som nu har ett 2019 bakom sig som till 99% bestod av multipelexpansion. Ska uppgången fortsätta i år så lär den inte primärt komma ur multiplarna, utan vinsttillväxt. Därför vill vi inte se nyheter som kan lägga sordin på ju tillväxten.

Nu är jag ingen expert på virus och pandemier, men om man tittar tillbaka på SARS, Ebola etc och försöker dra några lärdomar av detta, så ska Corona behandlas som brus. Inte för att vi vet, utan för att det är mest sannolikt.

Tittar man på OMX så är jag den första att erkänna att brottet av 1800 är ett svaghetstecken. Men jag sticker gärna ut hakan och säger att det är mer ett köpläge än ett säljläge faktiskt. Även om en äkta säljsignal inte är särskilt långt borta….

1, Vi är nere i starkt stöd område här kring 1790 +/- 20p som vi snurrat runt i praktiskt taget hela januari

2, RSI är på låga nivåer, viktiga glidande medeltal fångar upp här omkring samt stigande trendstödslinjer. Ska detta fortsätta ner och sabba trenden spelar det inte nån roll. Men ska det inte det, så är vi i trakter där det finns stöd.

3, OMX mfl har lämnat små gap bakom sig. Det finns förvisso gap på nedsidan också!

4, stängning under 1770 är på riktigt om du frågar mig.

5, Men kanske viktigast av allt. Dax, Stoxx mfl ser tekniskt väldigt bra ut!

Imorgon kommer Flash PMIs…. de kan potentiellt bli en katalysator beroende på utfall…

to be cont.

——————

Vissa argumenterar för att den amerikanska ekonomin håller på att överhettas samtidigt som skuldberget kommer att knäcka ekonomin…

‪How hot is it according to wage inflation?

No wage inflation, no price inflation, no rates running high, no cost of interest squezzing out consumption, no falling growth, no job destruction… no recession – no collapse in earnings – no crash in equities! Or did i miss anything?‬

#keepaneyeonwages

———

Jaha, då var det fredag och marknaden rekylerar tillbaks igen. The jury is still out there!

Från Tyskland kom Mfg Flash PMI in på 45,2 mot väntat 44,5 och fg 43,7. Från Europa kom samma in på 47,8 mot väntat 46,8 och fg 46,3. Klart bättre. Stark Yuan under januari kanske får en och annan inköpschef att hoppas på ökad import från Kina…..

Från USA kom Mfg Flash PMI in på 51,7 mot väntat 52,5 och fg 52,4… sämre
Service Flash kom in på 53,2 mot väntat 52,9 och fg 52,8… bättre!

Det är helt uppenbart att låga räntor och jobbskapande är bra för servicesektorn som utgör större delen av ekonomin och där jobben skapas. Samtidigt är det uppenbart att handelskonflikten fortfarande lägger sordin på tillverknibgssektorn. Totalt sett är det okej och det talar för fortsatt tillväxt kring 2%. Men det är klart… givet att marknaden inte längre kommer att drivas av multipelexpansion utan recovery i tillväxt och vinster så är detta på marginalen negativt.

Detta bekräftar min syn att rekyl risken är hög i Q1 så verkligheten inte lever upp till förväntningarna… men att en rekyl är köpvärd då utsikterna ur ett medellångt perspektiv lirar med marknaden.

Dock reagerade man inte på datan idag. Nedgången är orsakad av Corona. Vänder synen på Corona… så vänder börsen upp igen!

I nästa vecka har vi IFO från Tyskland och Kinesiska PMI siffror. Från USA kommer CaseShiller, Core PCE, Economic Cost Index ECI samt Chicago PMI. Viktigt men inte avgörande. Tror fortsatt att CNY, dollar och räntor är viktiga parametrar. Men även den tekniska trejden och till viss del Q4:orna.

Trevlig helg!

——————

IFO kom in på 95,9 mot väntat 97,0 och fg 96,3. Tyska ekonomin är Inte sämre, inte bättre. Status Que… vi behöver en uppryckning i Asien…. och den borde komma med stöd av USA. Men för tillfället är man nog mest orolig över Corona… så väntar er inte för mycket!

Case Shiller kom in på 2,6% YoY mot väntat 2,4 och fg 2,2….. fastighetspriserna i USA är steady as a fuckin rock. Hushållens balansräkningar är super, och således deras confidence. Så länge de får lön och räntekostnaderna är små, kommer de hålla den amerikanska ekonomin under armarna. Va så säker!!!

——————–

Corona viruset lever kvar, och jag vet inte hur det kommer utvecklas. Rent sannolikhetsmässigt tänker jag att ”den upplevda risken just nu, borde vara väsentligt högre än den verkliga”. Problemet är att skiten inte är prognosbar. Det vi vill se är hur antal som insjuknar stannar av….

Men fram tills dess är vi exponerade för binära utfall. Den tekniska bilden blir därför underordna. Jag noterar dock att vi inte stängt under 1770 ännu. Gör vi det så väntar 1700ish. Men som sagt, Corona nyheter kan snabbt ändra riktningen……

———————-

Idag är det FED möte men det lär inte hända mycket. USAs ekonomi växer med c2% och skapar c180,000 jobb i månaden. 12 månader ut finns det en uppåt risk, dvs stimulativ finanspolitik och låga räntor gör att tillväxt och jobb troligtvis växlar upp. Inte så mycket under första halvan utan snarare under andra halvan. Lönerna taktar kring 3% och inflationen strax under 2%. FED lär ligga stilla åtminstone fram till i december. Vad man gör då beror på hur de olika parametrarna börjar röra på sig… Givet räntan p 1,50/1,75 och inflationen på samma nivå så kan man hävda att FED bedriver en Neutral penningpolitik. Det är rätt och riktigt givet läget just nu….

——————–

Jag har en gnagande känsla…. Innan Corona viruset väntade jag mig ett ben till på uppsidan. Därefter korrektion i feb/mars. Nu är jag mer kluven. Corona visruset kanske dödade det där sista benet, och att toppen på OMX 1835 är tagen. Dvs oavsett om Corona löser sig eller inte så kan man ju undra om det inte stängde festen i förtid? I så fall skulle vi vara på väg mot 1700ish redan nu… inte mitt base case men.

Som inte detta vore störigt nog, så sa en god vän till mig att jag kommer få fel i mitt base case med topp och korrektion under Q1. Han menade att trots att Q4 rapporterna inte är så bra i absoluta termer verkar de i likhet med Q3 rapporterna vara bättre än väntat vilket leder till upprevideringar. Mitt case att aktier prisat in ett positivt 2020, men går i otakt med ett dåligt 4q19 och 1q20 kommer skapa en korrekton i Q1 är felaktigt. De positiva revideringarna gör aktier billigare (precis som en kursnedgång) och leder därför till att köparna inte lämnar marknaden utan tvärtom vågar handla upp den ytterligare. Därför skulle revideringarna göra att korrektionen uteblir och uppgången fortsätta ända till april/maj (typ OMX 2000-2100), och att vi därefter får en större sättning fram till hösten. Sättningen skulle ske parallellt med att hårddatan kommer in riktigt bra, men inte så bra att den klarar den höga värderingen. Det i sig är också klassiskt börsmönster, dvs dålig data stark börs. Stark data svag börs. Allt för att göra kreti och pleti riktigt förvirrad som vanligt.

Ok, det var två förvirrade inlägg som gör oss kanske lite klokare, men knappast gör det lättare att agera. Eller? Jag håller fast vid base case. Dvs så länge som vi inte stänger under 1770 så har vi chans att nå nya toppar, och därifrån är rekylrisken stor. Time will tell!

———————–

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Corona viruset spökar

 1. INeedToLearn skriver:

  Hej och tack för inlägget.

  Du har tidigare(någon månad sedan) skrivit att du förväntat dig en sittning under Q1, och perioden mars till nubben på midsommar kommer vara positiv.
  Är inte det vi ser nu en början på denna sittning och om inte vad skiljer din bedömning idag gentemot en månad sedan?
  Tack på förhand

  • GaStan skriver:

   Jo du har helt rätt…

   Dock siktar jag på c1870-1910 på OMX som topp…. vilket jag trodde skulle hända INNAN januaris utgång… nu mer osäkert.

   Därefter Q1 rekyl som du nämner…. typ 1690-1740. Lite beroende på var det toppar ut. Jag tittar på Fib nivåer.

   Sen efter rekyl… botten nån gång feb/mars…. så är det en ny resa upp inför midsommar. Target OMX 2000-2100

   Så för de passiva och långsiktiga tror jag inte ens man behöver sälja… det är bara att sitta lugnt i båten.

   För de som är lite mer aktiva så ska man inte jaga toppen kanske…. utan ligga och invänta Q1 rekyl…

   Sen finns det dem som är ännu mer aktiva… och de vill fånga en 3-5% rörelse på uppsidan om det erbjuds någon.

   Jag siktar ju inte in mig på nån utan försöker bara återge min syn på lite olika horisonter….

   Hoppas det klargör något!

 2. Macro Trader skriver:

  Hej!
  Du har nämnt 1770 på omx som viktigt stöd. Stängning under eller räcker intradag? Vilka nivåer under dessa är viktiga framöver skulle du säga och kan en Kinesisk inbromsning få hela världen att inte leverera högre vinster under hela 2020?

  Tack!

  • GaStan skriver:

   Tack för frågan!

   Dessvärre är jag rädd att TA måste ta ett steg tillbaka just nu… anledningen är att Corona faktorn har tagit makten över marknaden. I praktiken innebär det att en dålig nyhet kan få börsen att trilla ner till 1750, och rent TA mässigt ge en säljsignal, samtidigt som det dagen efter kommer en positiv nyhet som gör att vi handlas i 1800 igen och ger en köpsignal. Grejen är att vi tror att vi har fått två signaler, men där vi i praktiken inte fått någon signal, vilket handlar om att TA inte kan prognostisera utvecklingen av Corona viruset. INGEN kan prognostisera Corona virusets utveckling, utan vi kan bara krasst konstatera att vi kommer vara offer för utvecklingen. Kommer det en dålig nyhet faller det… kommer det en bra så drar det!

   Flummigt svar kanske, men jag hoppas du förstår själva poängen!

   Vissa skulle säga att eftersom vi inte kan prognostisera utvecklingen med någon grad av sannolikhet så bör man stå utanför. Random är inget att handla på. Någon annan skulle säga oddsen att Corona stjälper världskonjan, och därigenom vinsterna, är låg och därför ska man utnyttja svagheten till att köpa. Bägge har rätt.

   Jag sträcker mig till att säga att den upplevda risken just nu förmodligen är högre än den verkliga, så egentligen är det ett köpläge, men eftersom vi inte vet hur negativt det kan bli innan det blir positivt så bör man avstå. Det är alltså en kombination av bägge synsätten. Inte mycket till hjälp, jag vet. Men det blir inte bättre än så!

 3. PlutonB skriver:

  Amerikanska 10-åringen snart under 1,50, järtecken om bistra tider eller bara tillfällig dop pga överdriven corona-panik? Har du nån tanke?

  Tack för bra blogg med djup i resonemangen!

 4. Ludwig skriver:

  Hej! Vart har du tagit vägen?

  Hur ser du på det lättnadsrallyt som pågår nu? Dow futures +400 punkter, omx upp 1.6%, vad driver detta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.