Nya tag – höstterminen är här!

Då var man tillbaks efter fyra veckors semester!

För att göra en lång historia kort, fundamentalt ser det fortsatt rätt risigt ut, men tekniskt/taktiskt är det högintressant. De som laddade på under OMX 1,540 (OMX bottnade på 1,508) kan känna sig rätt bekväma. Det finns goda chanser att vi ska testa ATH längre fram. Vi har visserligen ett gap vid 1,552 som kan tänkas stämmas av, men risken är stor att det inte gör det.

Vad har hänt av vikt under sommaren?

Den klart viktigaste siffran var ECI index, som visar löneinflation i USA och som Yellen fäster stod vikt vid. Den kom förra fredagen in på 0,2% QoQ mot väntat 0,6 och fg 0,7. Årstakt är mer intressant och då låg den på 2,0%, mot fg 2,6%. Räntorna föll, och FED höjning i september känns väldigt avlägset. Studerar man datan lite noggrannare så var Q1 siffran osedvanligt stark pga bonusar och annat. Bedömare menar att Q2 var precis tvärtom, dvs osedvanligt svag till följd av detsamma. Sanningen tros ligga någonstans mittimellan, dvs kring 2,3% i årstakt… och därmed rimmar siffran bättre med NFP timlöne inflation på sistone. Men poängen är att lönerna inte rör sig som man kunde tro med tanke på en hyfsat stark arbetsmarknad parat med starkt konfidens och huspriser. Faktum är att vissa av de här parametrarna har börjat mjukna något just till följd av att hushållen inte ser någon lönepotential såväl på kort som lång sikt. Historiskt har en lönetakt på ca 3% rimmat med en kärninflationstakt på 2%…. så lönerna ger inte Yellen anledning att höja. Å andra sidan har hon sagt att en höjning kan trots allt bli aktuell även utan högre löner. Å andra sidan är lönebildningen otroligt viktig för den långsiktiga inflationstakten i en tjänsteekonomi som den Amerikanska…. Vad Yellen menar är att hon kommer tvingas agera om PCE skulle gå mot 2% (samt övriga viktiga ekonomiska indikatorer tar fart) utan att lönerna hänger med. FEDs mål är ju att balansera inflationen kring 2%, inte lönerna. Men HUR troligt är det att den amerikanska tjänsteekonomin accelererar utan att lönerna rör sig ur fläcken?

http://www.cnbc.com/2015/07/31/

Man måste se den här siffran i kombination med övrig data.

Hur har den varit?

I början av juli kom US Retail sales in svagt. Core PPI kom in på 0,8% YoY mot väntat 0,7 och fg 0,6. Fortfarande ingen prispress i Prod-ledet. Dollarn spelar såklart in här! Importpriserna är fortsatt fallande och lär vara det av ren baseffekt jmf fram till våren 2016… därefter klingar baseffekten av.

NAHB index, som leder huspriserna kom in på 60 mot väntat 59 och fg 59. Starkt och det är bra att prisbilden hålls uppe för konfidens. Sedan kom huspriserna i form av Case Shiller in på 4,9% YoY mot väntat 5,6% och fg 4,9%… helt ok.

Core CPI kom in på 1,8% mot väntat 1,8 och fg 1,7…. nära 2%, men man ska se det i kombination med core PCE som är lägre. Core PCE kom in på 1,3% mot väntat 1,2 och fg 1,2%.

Michigan kom in på 93,3 mot väntat 96,0 och fg 96,1.. lite soft
CB Cons Confidence kom in på 90,9 mot väntat 100,6 och fg 101,4… klart soft
Sen kom prel Michigan in på 93,1 mot väntat 94,0 och fg 93,3… klart soft
prel US Mfg PMI kom in på 53,8 mot väntat 53,6 och fg 53,6… lite styrka
Den faktiska kom sen in på 53,8 mot just väntat 53,8.
ISM däremot kom in på 52,7 mot väntat 53,5 och fg 53,5.. svagt.

Faktum är att den amerikanska konjan tickar på och skapar en del jobb, men den verkar inte tillräckligt stark för att skapa inflation… det är min analys av nuläget.

Räntehöjning i september känns uteslutet, även om vi har NFP på fredag, samt ytterligare en innan beslutet.

Från Europa har vi haft juni Core CPI, som är viktigt för hur Draghi agerar med QE, som kom in på 0,8% i årstakt mot väntat just 0,8 och i linje med fg. Juli CPI kom sedan in på 1,0%. Draghi måste var nöjd med riktningen åtminstone!

Eurozone PMI kom in på 52,4 mot väntat 52,2 och fg 52,2.. helt ok… men det hade varit trevligare med siffror upp mot 60. Tyska IFO kom in på 108,0 mot väntat 107,2 och fg 107,4. Not too bad, but not really awesome either liksom!

I en sån här konjunktur, där vi ovanpå allt har problem med råvaror, Kina samt konflikt i Mellanöstern så borde världskonjunkturen vara på plus, men knappt mer därtill. Detta gör att topline tillväxt borde bli därefter, vilket gör att vinsttillväxten knappast kan överraska heller. Men vinsterna finns där alltjämt, och därmed utdelningarna. Så det är mer av samma, vilket gör att inflationen lyser med sin frånvaro, och därmed kommer räntorna hålla sig på mattan. Låga räntor i kombination med stabila vinster, det har marknaden gillat länge… och lär fortsätta att göra det!!!!

US2yrs har vänt ner kring 0,75% flera gånger under året. Den dagen marknaden är helt säker på att vi står inför en räntehöjning på kort sikt så kommer vi braka genom den här nivån, och ganska snabbt nå 1% (och därmed prisa in åtminstone 2 höjningar på kort sikt till 0,50%… givet proxyn för styrräntan är us2yrs-50bp). I samband med detta borde även 10åringen ta sats mot 2,5%+. Mitt tips till alla er som läser vad FED delegater, journalister och dylikt säger om förestående räntehöjningar vara eller icke vara. Sluta läs! Det gör er bara förvirrade. Många har haft fel väldigt många gånger under väldigt lång tid. Ingen VET. Titta istället på us2 åringen. Den kanske inte alltid har rätt, men jag skulle säga att den har MINST fel.

Oljan kollapsade över sommaren. Brenten handlades igår i 49,30usd. Ner till 60 gick väl an rent tekniskt för de som trodde att oljan bottnade tidigare på 44 och befann sig i stigande trend, men när vi bröt ner den 6 juli var det kört. Dels handlar det om supply, dvs att alla, särskilt OPEC, producerar så mycket man kan och sänker priserna. Att Iran väldigt snart kan agera på världsmarknaden igen. Men det även om demand, och i synnerhet oron kring Kina, som gör en tveksam till efterfrågan framöver. Europas och USA avtagande momentum i recoverien spökar säkert också! Supply/Demand är en känslig balansgång, där minst lilla förändring lätt kan slå en tia eller två på priset. Men dollarns inverkan är kanske ändå den viktigaste, även om det är mest oro kring supply demand som förklarar nedgången under sommaren

Den 18 juni stod brenten i 64usd, och en dollar kostade ca 8kr. Således kostade ett fat Brentolja 512kr. Idag står dollarn i 8,61kr. För att priset ska vara oförändrat så borde oljan stå i 59 dollar. Mellanskillnaden är oro för demand, inte dollar. Jag skulle säga att dollarn drev oljan mot 60, och Kina bidrog med resten efter det. Rent tekniskt finns det ingen stödnivå förrän vid 44usd, men med tanke på att vi befinner oss i en fallande trend är risken betydande att denna passeras. Hur mycket? Ja det beror på supply, demand och dollar. Om dollarn går till 10kr… ja då ska brenten allt annat lika gå till 44usd. Stödet alltså. En signal från FED att höjning är att vänta kan lätt trigga detta. Till och med innan dollarn står i 10kr. Sen har vi Kina och världskonjunktur på detta. Det kan lätt slå en tia till. Men just nu, kan brenten lätt studsa en femma…. men det är väldigt spekulativt. Ryska marknaden har gått ner 25% sen i somras, och borde fortsätta falla som beta marknad mot brenten. Även om vi idag kan få en rekyl från översåldheten. Olja är numera i våg 3 som du vill stå utanför!

Varför är dollarn så stark? Räntehöjning är nära förestående? Njae, det tror inte jag. Dessutom handlas US 10yrs i 2,15% och 2yrs i 0,65% så det kan inte handla om det. Jag tror det handlar om lite flight to safety, risk off… och det faktum att dollarn är i stigande trend.

Guldet går dåligt. Guld går ner på förväntningar om STIGANDE realräntor, och tvärtom. (Realränta=us 2yrs minus inflation ett år bort). Att guldet faller beror alltså på att man väntar sig högre räntor och/eller sjunkande inflation. Ok, vi tror inte på så värst hög inflation, men inte fallande heller. Alltså prisar guldet in stingande räntor. Samtidigt går räntorna på andra hållet och datan pekar inte på några förestående räntehöjningar. Lite märkligt faktiskt. Guldet borde studsa om FEDs september höjning uteblir. Å andra sidan har jag varit Guld björn länge, och är fortfarande. Det är inte förrän realräntan ligger kring 1%, vilket borde infalla när 2yrs ligger kring 2-3% som vi kan få en uthållig botten. Kanske kring 700-800usd. Men det lär dröja.

Det är inte bara US rates som tappat. Tyska bunden toppade på 1%, nu 0,7%. Den lär gå range bound framöver. Dels är inte grekgrejen helt ur världen, dels har Draghi pratat om mer QE och dels har momentum i den Europeiska recoverien tappat något.

Slutligen Grekland.

Alltså herregud! Först röstade man NEJ tack till deal med EU. Grexit har aldrig varit så nära eller? Nej då, kort därpå skakar man hand med EU till sämre vilkor än dem man röstat nej till! Man lyckas betala IMF och EU. Sen pratas det om ett 3e program. Men då vill inte IMF vara med, vilket strular till det. Sen börjar man inse att det kommer krävas skuldavskrivningar, för att Grekland någonsin ska komma på fötter, men skuldavskrivningar slutade man ju diskutera redan i våras!!! Samtidigt är det uppenbart att landet kan slungas in i recession med nuvarande vilkor, vilket gör att man inte kommer leva upp till vilkoren, vilket kommer skapa en ny kris och medial fars…. Börsen i Aten öppnade ner igår med 20% efter att haft stängt i en månad. Bankerna fortsätter att rasa. Hur går det med deras finansiering. Sicken soppa. Den grekiska 10 åringen var som högst uppe i 14% under sommarens kris. Nu 12%. Marknadens sätt att säga ”vi fattar ingenting, och vi vet inte hur det kommer sluta”. Jag tror den måste fall under 10% för att man ska säga att vi är på rätt väg. Betänk att den låg på nästan 5% som lägst i september 2014. Dvs innan marknaden insåg att Syriza kanske skulle ta makten och börja sabotera allt.

Idag känner jag mig väldigt vilsen kring Grekland. Ända trösten är att betalningarna som förfaller under resten av året är ganska måttliga. Men det lär inte marknaden bry sig om. Den vill se klarhet, bli av med osäkerheten. Ett 3e program som funkar, som håller, som skapar konfidens i alla steg…. under flera år framöver. Det är inte bara grekerna som hade mått bra av detta.

Rapportperioden har jag inte hunnit sätta mig in i, men den lär revideringsmässigt vara bäst för Europa. Om Sverige håller samma takt vet jag ej……

Alla verkar ändå oroa sig kring Kina…. utan att egentligen ha någon riktig kunskap.
Kina är så komplext samtidigt som datan inte riktigt är att lita på.

Om Kina säger jag bara en sak. Ingen annan nation har lyckats gå från tvåsiffrig tillväxttakt till ett mer mogen scenario, utan att det smäller lite här och var stans. Kina säger att de ska bli ett konsumtionsdrivet samhälle. Jag säger: det har de varit hela tiden. Lönerna, och därmed privatkonsumtioen, har vuxit tvåsiffrigt i över 10 år. Antingen fortsätter investeringarna att gå ner (vilket de borde göra då alltför mycket pengar Investerats utan hållbar kalkyl + stor andel lån) och då borde tillväxten falla ner mot kanske 3-4%, vilket får negativa följdeffekter i sig. ELLER fortsätter man att göra tokiga investeringar och därmed hålls tillväxten upp temporärt, men då smäller det längre fram.

Problemet är inte främst att man gjort och gör tokiga Investeringar utifrån överoptimistiska kassaflödeskalkyler jämfört med den krassa verkligheten, utan att Investeringarna har gjorts med en stor andel LÅN. Trillar inte kulorna in, vad ska man då betala räntor och amorteringar med? Boom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hoppas ni har haft en skön sommar… Good to be back!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Nya tag – höstterminen är här!

 1. Amco skriver:

  Välkommen tbx

 2. Fredde skriver:

  Kul! Ligger 25% i aktier, 75% likvid. Tråkigt nog är aktierna ner 4,88% hittils i år men dax för nya tag tänker jag. Fortfarande övervikt olja och NOK och såg tyvärr inte Iran/USA dealen komma.

  Appropå Grekland hittade jag den här länken, men på Santorini där vi var fanns det alltid pengar i bankomaterna
  http://www.businessinsider.com/what-life-is-like-on-a-greek-island-during-the-debt-crisis-2015-6?IR=T

  • GaStan skriver:

   Pengar i all sin ära…. det verkar ändå som om du har haft en skön semester. Det är det viktigaste!!!!

   Känns som att hösten kommer fortsätta att vara en Buy the Dip – Sell the strength marknad… dvs mer av samma!

   Kina, Mellanöstern, Grekland, svag världskonjunktur…. problemen finns där, men så har det ju sett ut senaste åren. Det hindrar inte aktier från att stiga.. tvärtom! Det är när riskerna är som bortblåsta, när ekonomin är stark och centralbankerna trycker på knappen. Då är det förmodligen inte Buy on the dip… utan Take your Money and run!

 3. Staffan Kjellin skriver:

  Greklands frågan har andra dimmentioner. När vi röstade om EMU i Sverige så var förutsättningarna att länderna ej skulle ha skulder över viss procent. Dessutom skulle andra länder ej komma något land till hjälp vid ekonomiska svårigheter.

  Det var Tyskland och sedan Frankrike som bröt den viktiga principen om skulderna. Många var förvånade. Sedan gick det ej att ej tillåta andra EMU länder att ej överskuldsätta sig.

  Hade Sverige varit med EMU hade det ej kunnat hända. Finansministrarna Göran Persson och Anders Borg hade förhindrat detta och hållt på ursprungliga principer.

  Grekland blev lockande för banker och fonder att låna till när räntan på grund av risken med landet blev så hög.

  Övriga EMU länder bröt mot den andra principen om att ej komma till hjälp när överenskommelsen 2011 blev att utländska banker och fonder tilläts förlora 21 procent av sin satsning (men hade tjänat mycket pengar innan på grund av hög ränta). Cirka 79 procent togs över att skattebetalarna ECB. Bankerna och fonderna (i huvudsak tyska och franska) kom lätt undan. Enligt professor Mats Persson i sin bok ”Den europeiska skuldkrisen” hade bankerna klarat att ta skulden själv. De europeiska skattebetalarna borde ej ha behövt ta över bankernas åtaganden som de sitter med i dag.

  Tyskland var emot detta då. Den självklare nye ECB chefen Tysklands Axel Weber godkändes ej av övriga EMU länder som ny ECB chef. Just för hans förmodade hårdhet i hållandet av EMU:s principer.

  I stället kom utnämningen av Mario Draghi som ECB chef. Mannen som i egenskap av hög chef på Goldman Sachs hjälpt Grekland fuska sig in i EMU. Tala om att sätta bocken som trädgårdsmästare.

  Professor Mats Persson skrev i våras en artikel i DI där han ansåg att det var omöjligt med skuldavskrivning. För mycket av ECB:s egna kapital skulle raderas ut. Grklands skulder som de ej kommer att kunna betala, är i ECB:s böcker upptagna till den största TILLGÅNGEN hos ECB.

  När ryssarna visade intresse av att ge Grekland pengar för landets skötsel och inte låta vanligt folk betala, blev USA och Internationella Valutafonden oroliga. För Putins krav för att ge pengarna var att inte ett öre fick gå till skuldbetalning till ECB. Allt skulle komma landets medborgare till godo.

  Dessutom var väl kravet från Putin att ryska flottan skulle kunna husera i havet kring NATO landet Grekland.som tack för hjälpen. China hade uppenbarligen också gärna varit med att sätta Grekland på fötter. Men återigen, inte ett öre till skuldbetalning till ECB.

  Som jag ser det har Greklands kris och uppkomst inte som mycket med det fattiga grekiska folket att göra och deras eventuella tidiga pensionering och annat. Det är ej medborgarna som kan lösa krisen.

  Kortssiktsbloggen i huvudinlägget ovan lägger för mycket skuld (moralisk och ekonomisk) på Grekland självt.

  ¨

  • GaStan skriver:

   Hej Staffan,

   Tack för inlägget. Jag har under de senaste åren till och från berört mycket av det du tar upp!

   Vad gäller skuldbiten så anser jag inte att grekerna bär mer skuld än sina motparter. Lika mycket skulle jag säga.

   Men grekiska folket bär faktiskt indirekt halva skulden om man ska vara petig. Varför? Jo för att statsskulden byggdes initialt upp av att man under många år gjorde kraftiga budgetunderskott. Staten spenderade mer än man tog in. Dvs grekerna fick en bättre välfärd än de betalade för. Problemet med grekiska politiker, och folket, är att den som erbjudit fetaste vallöften också vunnit. Inte den som förespråkat ansvarfullhet. Detta gick att genomföra då underskotten kunde finansieras, både enkelt och billigt. Framförallt tyska och franska banker bidrog till detta. Bankerna ville tjäna pengar såklart. Folket röstade på ett korkat sätt, därför bär de skuld. Politikerna var maktgiriga, därför bär de skuld. Europeiska banker var giriga, därför bär de skuld.

   Största skälet till varför trojkan lyfte över den grekiska statsskulden på sina böcker, istället för bankernas, är att de ville undvika en Europeiska Lehman incident. När man bestämde att inte rädda Lehman så handlade det i grunden om att man ville statuera exempel och för att förlusterna var hanterbara för systemet. Detta var delvis fel, då man underskattade spridningseffekterna. Man vågade alltså inte chansa här i Europa.

   Det är fel att jämföra en privat bank med en centralbank. En privatbank har sina begränsningar till Eget Kapital och sina aktieägare. En centralbank har också sitt EK, men det garanteras av medlemsstaterna. Persson har rätt i att EK i ECB inte klarar av en Grexit, och default på skulden, men jag hävdar att ECB väldigt enkelt kan öka sin EK genom medlemsstaterna, som indirekt är skattebetalarna. Hade vi fått en europeisk Lehman hade skattebetalarna fått betala ändå, troligtvis mer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.