PMI del 2

Markit US Mfg PMI kom in på 51,3 mot väntat 51,2 och fg 51,0… bättre än väntat, bättre än fg 🙂

ISM Mfg kom in på 49,5 mot väntat 48,5 och fg 48,2…. samma som ovan 🙂
ISM Mfg New Order kom in på 51,5 mot fg 51,5

Det här utstrålar ju inte snorstark konjunktur, men det är en stark siffra, som kommer få alla som tror på regelrätt recession i USA att tvivla.

Dollarn stärks
Räntorna Stiger
Lite Risk On där faktiskt. Men SPX tvekar

Börjar vindarna så smått vända mot ”när ska Fed höja räntan igen, då konjunkturen håller och vi lyckas undkomma recession”????

MEN:

FEDs hökighet är negativt för Kina….. kan det skapa förnyad Kina oro?

En stark dollar, innebär ett svagt oljepris allt annat lika….. vi vet ju att en svag olja startade oron in the first Place!”!!!!!

Det är en sjukt känslig balans det här!

Men Point being,….. jag tar tusen gånger hellre en ok konjunktur med små räntehöjningar… Än recession med fallande vinster. Basta!

Will see, eller skapar detta bara nya orosmoln relaterad till Kina och FED???? Snark, time will tell!!!

Jag sätter omvänd Stopp på OMX till 1386 tekniskt…. dvs bryts den hoppar jag på den tekniska traden med sikte på 1400/1450ish. Detta även om volymerna är blygsamma 😉

 

nästa anhalt är service PMI på torsdag… Egentligen är den mycket viktigare då tjänste sektor är 3ggr så stor i Usa, speglar konsumenten i Europa och representerar framtiden i Kina, MEN den har alltid laggat Mfg Pmi så med tanke på att ovan kan ha bottnat så är jag inte så orolig för torsdagens data, trots att den kan bli risig!

Ha en bra kväll!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till PMI del 2

 1. Wilko skriver:

  Den stora frågan jag brottas med; Var det botten vi såg i februari för en bra tid framöver och allt vårt resonerande är del av den omtalade wall-of-worry? Eller är vi i en normal rekyl i en mer långsiktig anpassning av värderingen på börserna i kanske framför allt USA och Europa?

  Det som startade aktienedgången var i mina ögon två saker: 1. Kina bromsade in, oklart med vilken magnitud och 2. Fed påbörjar räntehöjningar. Möjligen kan man lägga till en tredje faktor, men dess nettobidrag är sannolikt blygsamt jämfört med de två första och dessutom till viss del relaterad till punkt 1, nämligen 3; Överutbud av olja som lett till kraftigt fallande jämviktspris. Punkt 1 finns kvar och risk för kraftigare inbromsning kan i alla fall inte avfärdas. Dessutom är belåningen oroväckande hög. Punkt 2 kryper efter den senaste datan återigen närmare, efter en period då dels skakiga tillgångspriser och dels uppblossande oro för recession flyttat dem framåt i tiden. Punkt 3 har kanske helt spelat ut och troligen kommer hanterbara kreditförluster uppstå för banksystemet som en konsekvens, allt annat lika.

  Det som ytterst, enligt min mening, är det som sannolikt triggar att vi påbörjar en återgång till vinstmultiplar i alla fall i närheten av historiska nivåer, är ”normalisering” av korträntan, dvs en uppgång. Högre räntor leder till trista utsikter för hela fastighetssektorn, nedgång i obligationspriser och därmed en allmän tilt åt risk-off. Kan uppstå en risk för att pensionsfonder och pensionsförsäkringsbolag får svåra problem att uppfylla sina åtaganden. Fed vill varken bli tagen som gisslan av marknaden eller sitta som tydligt skyldig till en sådan utveckling. Därför går de försiktigt fram. Men precis som du påpekat tidigare så kan de också tvingas gå snabbare fram om lönerna börjar lyfta.

  Min slutsats just nu blir att det var sannolikt inte botten vi såg i februari, räntehöjningar är fortfarande på bordet samtidigt som Kina inte ångar på, i alla fall inte riktigt som tidigare. Europa har ingen omedelbar kris, men heller ingen ånga uppe och fortfarande inte helt förtroendeingivande i vare sig banksystem eller offentliga finanser. Därför är en återgång till positiva räntenivåer det som främst bekymrar marknaden. Skulle vi börja förvänta oss t.ex. blygsamma 2% i kortränta, då ligger all världens statsobligationer helt fel, och direktavkastningen på fastigheter skall vi helst inte tala om.

  Det enda som i mina ögon verkligen skulle kunna hålla en smått absurd aktiemarknadsvärdering fortsatt under armarna och även ge utsikter till kursuppgångar är om vi började se centralbanker som direkt finansierar statsunderskott och/eller infrastrukturinvesteringar med sedelpressarna. Kanske skulle de t.o.m kunna köpa upp en hyfsad andel statskuld och konvertera de uppköpta värdepapprena till räntefria perpetuals, dvs i realiteten med ett pennstreck skriva av delar av eller (varför inte, när man ändå är igång) hela statsskulden. Halleluja!

  Fortsättning följer!

  Tack för all den hjälp din blogg ger i att mejsla fram en egen uppfattning, det är verkligen uppskattat!

  • GaStan skriver:

   Jag tror det finns riktigt goda chanser att botten i februari kommer att hålla. Jag tror ju, ytterst spekulativt, att det finns likheter med 1998 och 2006 börsmässigt. Dvs att vi 1, har rätt stark börs i ryggen sen några år 2, många som tvivlar där ute och 3, flera av problemen och riskerna är ytterst reala. MEN, det är inte då den stora sättningen kommer, det är inte då vi slungas in i recession. För detta krävs Euroforiskt sentiment, höga värderingar, högre räntor, lägre arbetslöshet, högre vinstnivåer sett till marginal och ROE (det är bara USA som uppvisat detta hittills). Jag tror nyckeln i det hela kommer vara när fokus på centralbankerna släpper, dvs när vi börjar kunna lita på konjunkturen utan stimulus. Då kommer vi slappna av, och tycka allt ser bra ut. Men då är det fömodligen nära toppen.

   Men det är spekulativt.

   Din punkt två är det som alltid oroat mig. Mycket pga belåningen är hög så får du en automatisk broms på ekonomin när räntorna stiger.

   Om oljan faller till 20usd, då blir det problem igen. Men gör det inte det, så tror jag vi nu går mot en tid där den återigen har en underordnad roll. Den amerikanska oljeproduktionen sjunker, samtidigt som OPEC kommer låsa sina nivåer. Kan bara tillväxten tar fart igen, så minskar spreaden mellan utbud och efterfrågan, och då stiger/stabiliseras priset.

   Kina skulle ju kunna vara en black swan om allt går åt helvete…. så den är svår att sia om. Jag tror Kina oron kommer finnas kvar, men den kommer och går. Marknaden orkar inte fokusera på den hela tiden. Marknaden kommer gå in i en fas där den är happy, och helt enkelt inte orkar bry sig om Kina. Så lägne som deras ekonomi inte kraschlandar så kommer det bjudas på köpläge varje gång marknaden är orolig!

   vad gäller räntorna är det intressant det du säger. Först tror jag multiplarna kan ta rejält med stryk om räntorna stiger med säg 200bp. Men sen tror jag det blir fina flöden till aktier då folk inte vill äga bonds när räntorna stiger. Det är först när lågkonjan kommer, vinsterna vänder ner, räntorna är på en ok nivå…. då kommer man dumpa aktier och köpa bonds igen.

   Ditt näst sista stycke håller jag helt med om… bortsett från slutsatsen. Sättningen på 30% från april15 till februari16 prisar in de problem du nämner. Om ett halvår kommer vi prata om andra saker, troligtvis med bra börs i ryggen. Då är alla hyfsat positiva…. men som vanligt är det inprisat och det är läge att bli vaksamma igen!

 2. Wilko skriver:

  Wall of Worry-läge alltså…

 3. carlgoranheintz skriver:

  Hej! Du verkar ha bra koll men tänkte fråga om du har nån typ hemsida eller liknande som förklarar vissa saker mer basic för oss som är lite nya och försöker förstå ”systemet”? Känner ibland likadant när jag lyssnar på fill or kill podden. T ex du börjar med ”Markit US Mfg PMI kom in på 51,3 mot väntat 51,2 och fg 51,0… bättre än väntat, bättre än fg :-)”

  Jag förstår att du förstår och många andra men för en n00b som jag så uppstår följande frågor, jag lägger fram lite hypoteser så får nån gärna kommentera.

  1) Vad är fg?
  2) Vad är markit us mfg PMI? Svar och hypotes om relevans och tolking: Okej efter googling verkar det som det är https://en.wikipedia.org/wiki/Purchasing_Managers%27_Index och de släpper alltså en månatlig rapport hur olika privata segment i USA går som då kanske ska ge en fingervisning hur olika marknader går i USA? Här är rapporten i februari; http://ism.files.cms-plus.com/ISMReport/MFG_FEB_16_Final.pdf som säger PMI är 49,5%. Employment ökade med 2.6% till 48,5% vilket innebär att folk rekryterar vilket är lovande för framtiden? Är 48,5% employment högt eller lågt?

  Of the 18 manufacturing industries, nine are reporting growth in February in the following order:
  Textile Mills; Wood Products; Furniture & Related Products; Miscellaneous Manufacturing; Electrical
  Equipment, Appliances & Components; Food, Beverage & Tobacco Products; Chemical Products;
  Primary Metals; and Paper Products. The seven industries reporting contraction in February — listed in
  order — are: Apparel, Leather & Allied Products; Petroleum & Coal Products; Computer & Electronic

  Det betyder alltså att man kan söka efter såna där aktier och de kanske har lär få bättre rapporter längre fram vid boksluten?

  ___
  COMMODITIES REPORTED UP/DOWN IN PRICE AND IN SHORT SUPPLY
  Commodities Up in Price
  Aluminum*; Polypropylene; Stainless Steel*; Steel* (2); and Steel – Hot Rolled*.
  Commodities Down in Price
  Aluminum* (15); Aluminum Products; Copper (4); Copper Based Products; Corrugated Boxes; Diesel (3);
  Gasoline (3); Natural Gas; Nickel (8); Oil (3); Oil Based Products; PET Resin; Propylene; Stainless Steel*
  (16); Steel* (8); Steel – Hot Rolled* (5); and Steel Products.

  Här så kan man kolla vilka produkter som är viktiga för olika segment, om det är short supply på nåt viktigt kan det bli problematiskt att 1) ett företag som behöver commoditien får betala överpris och 2) de kanske inte ens kan få supply vilket kan vara ännu mer problematiskt. Är detta rätt tänkt?

  Är jag helt ute eller? Haha.

  • GaStan skriver:

   Hej, Tack för bra frågor. Jag klipper in din kommentar och försöker svara så gott jag kan

   ej! Du verkar ha bra koll men tänkte fråga om du har nån typ hemsida eller liknande som förklarar vissa saker mer basic för oss som är lite nya och försöker förstå ”systemet”? Känner ibland likadant när jag lyssnar på fill or kill podden. T ex du börjar med ”Markit US Mfg PMI kom in på 51,3 mot väntat 51,2 och fg 51,0… bättre än väntat, bättre än fg :-)”

   Jag förstår att du förstår och många andra men för en n00b som jag så uppstår följande frågor, jag lägger fram lite hypoteser så får nån gärna kommentera.

   1) Vad är fg? Föregående månads siffra

   2) Vad är markit us mfg PMI?

   Markit är undersökningsinstitutet
   US, United States
   Manufacotring, dvs alla tillverkningssektorer. Finns även Non Manufactoring, som ibland kallas för Service PMI, som berör alla företag i service och tjänstesektorn
   PMI, Purchase Manager Index. Dvs Inköpschefsindex.

   Det är en sentimentsundersökning. Dvs till skillnad från hårddata som industriproduktion och sysselssättning så är detta en siffra där man frågar inköpschefer en jävla massa frågor om orderingång, lagernivåer, utsikter för sysselsättning, utsikter för prisssättning etc. Där kan de svara positivt eller negativt. Negativa svar får en negativ siffra, och positiva en positiv. Dessa vägs samman. Landar talet för ex New Orders över 50 så betyder det att fler än positiva till Nya Order än de negativa. Sen vägs alla delkomponenter samman till en huvudsiffra, som blir den jag skriver om, och som oftast kommuniceras utåt. Är den över 50 så är det på marginalen positiva tongångar inom industrin. Över 50 är bra, under 50 är dåligt.

   Men ur ett marknads perpsektiv är det mer invecklat än så. En siffra på 52 kan tas emot negativt om föregående var 54 och 56 för att trenden är negativ. Trenden är viktig.

   Sen kan en siffra på 49 vara positivt om marknaden förväntade sig 48… så det är även relativt förväntningarna som spelar in.

   anledningen till att just inköpschefer är intressanta att fråga är att de ligger först i cykeln. Dvs om ett företag ”planerar” för att sälja X nästa halvår, så måste de lägga beställningar på insatsvaror och dyl redan nu för att kunna producera det man tänker sälja. Motsatsen gäller också, dvs trots att ekonomin går starkt idag, så kanske företagen och inköpscheferna ser problem längre fram och anpassar sina inköp efter det, och drar ner. Detta blir oftast självuppfyllnade.

   Eftersom börsen hela tiden prisar in framtiden så är det helt ointressant vad som händer just nu eller vad som hänt sista kvartalet. Enkelt uttryckt: hittar du ett sätt att prognostisera vinsten för ett företag ett år fram i tiden så har du förutsättningar att över tid göra mycket bra aktieaffärer.

   Marknaden har fattat betydelsen av PMI siffran, och numera reagerar börsen väldigt tydligt på sådana siffror, varpå det i sig har lockat till sig ännu fler följare av den här datan. Det blir liksom självuppfyllande.

   Men siffran är inte perfekt. Säg att världen drabbas av en extern plötslig chock av nåt slag. Inköpscheferna är ju inte mer än människor, så de kanske just den månaden svara på ett sätt att de är mer negativa än tidigare. Siffran sjunker. Men sen visade sig att denna chock inte blev så alvarlig, och inte påverkade realekonomin som man trott. Då innebär det att PMI siffran signalerade fel.

   Det är liksom problemet. Sentimentssiffror, dvs data som bygger på frågor om framtiden, är inte helt tillförlitliga. Alternativet, att bara titta på laggande realekonomisk data, är dessvärre ännu sämre, så historien alltid är inprisad för länge sedan.

   Viss realekonomisk data är intressant. Inte för datan i sig, då den är historisk, utan för att den kan ge information om framtiden. Ta jobbsiffran. Om marknaden väntar sig 100,000 jobb under en månad. så landar det på 200,000 jobb. bättre än väntat. 200,000 är fg månad, inget annat. Men givet att den var så stark, så tolkar marknaden in detta som ekonomin är starkare än väntat vilket får genomslag på prognoser. På samma sätt kan en jobbsiffra om 200,000 jobb tas emot negativt, om marknaden väntade sig 300,000 jobb.

   Generellt om makrodata kan man säga att det är relativt förväntningarna som är den mest intressanta variabeln att titta på.

   Det gäller även enskilda bolag, Vinst rel väntat är oerhört mycket viktigare än om vinsten var bra eller dålig ett enskilt kvartal.

   Här så kan man kolla vilka produkter som är viktiga för olika segment, om det är short supply på nåt viktigt kan det bli problematiskt att 1) ett företag som behöver commoditien får betala överpris och 2) de kanske inte ens kan få supply vilket kan vara ännu mer problematiskt. Är detta rätt tänkt?

   Råvaror är inte min starka sida tyvärr!

   Är jag helt ute eller? Haha.

 4. Fredde skriver:

  Bra att du tar upp Kina! Finns det fler länder med liknande problem? Tänker till exempel på Brasilien som ser ut att sjunka som en sten just nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.