Makroveckan

Idag kom Q3 ECI, den siffran som Yellen anser bäst beskriver löneinflationen i USA. Eftersom den fångar Q3, juli-sep, så hade vi en aning var det barkade med tanke på att NFP timlöner varit svaga.

ECI kom in på 0,6% QoQ vs väntat 0,6 och fg 0,2. I årstakt, som är det intressanta, kom den in på 2,0% YoY. Lönetakten under Q2 låg också på 2,0% YoY. Steady as a rock. Lönernas översättning på Kärninflation är ECI minus 1% cirkus… vilket alltså pekar på 1%.

Därför var det ju lämpligt att även Core PCE kom in idag. Den kom in på 1,3% YoY mot väntat 1,4 och fg 1,4.

Alltså Yellen kanske inte är så orolig över Kina längre, men någon inflation i USA behöver hon inte oroa sig över.

Dock tror jag ändå mars ligger risigt till med tanke på dollarns baseffekt. Fed funds rate prisar in 100% säkerhet i juni 2016. Men det handlar mer om att man inte tror på december, och lite mer på mars, än att man är väldigt säker på juni.

Det vi också måste börja diskutera är två saker. När Yellen ändå höjer så är det min absoluta tro att marknadsräntorna lyfter med ca 100 punkter. I likhet med vad de gjorde under våren 13 när man började prata tapering. Ännu mer säker blev jag efter onsdagens lite mer hökaktiga uttalande av FED…. bara lite tendenser fick 2-och 10åringen att lyfta.

I alla fall, min fråga är:

1. Hur kommer världskonjunkturen och jobben reagera på att X tusenlappar försvinner när räntorna stiger, om än väldigt lite. Tänk på att ditt bolån går från 1,5% till 2,5%. Det gör ändå 20,000kr på ett lån på 2mkr. Pengar som kunde gått till konsumtion. Tänk dig att alla belånade hushåll, företag och stater får X pengar mindre. Det måste ge en viss effekt på tillväxt eller? Vad händer med inflationsutsikterna då?

2. ECB, BoJ mfl står ju inte direkt i begrepp att höja räntor…. vad händer med dollarn när Yellen väl gör det. Den borde stärkas eller? Vad händer med tillväxt och importerad deflation då?

Yellen är i en svår sits. Hon hade behövt att det var lite bättre gas i omvärlden. Risken är stor att hon höjer, men som sagt, hon lär inte kunna höja så mycket.

Tyska IFO kom också i veckan, 108,2 mot väntat 107,8 och fg 108,5…. not too bad

EZ core inflation kom in på 1,0% YoY mot väntat 0,9 och fg 0,9. I linje med tillväxten skulle jag säga

Case Shiller huspriser kom också in. Den är viktig. Den kom in på 5,1% YoY mot väntat 5,1 och fg 5,0. Amerikanska huspriser är ca 10% från toppen 2006. På många ställen är de i nivå med topparna. Samtidigt är obligationspriserna höga, och SPX nästan på ATH. Jänkarnas balansräkningar har aldrig varit bättre. Men den tillväxten detta utmynnar i är faktiskt klenare i förhållande till detta kan jag tycka.

Kina oron har runnit ut i sanden…. för tillfälligt iallfall!

Namnlös2121

Namnlös2122

Det här visar varför det är så viktigt för Draghi med en svag Euro. Så fort den börjar bli lite stark, så kommer nedrevideringarna av top line sales för de europeiska företagen. Svag Euro är nyckeln för det export drivna Europa. Draghi har flaggar för förlängning av QE, Yellen lät lite mer hökaktig häromdagen. Kontentan är att eur/usd kan fortsätta mot par.

Namnlös2123

Tittar man på korrelationen mellan aktier så är den extremt hög på sistone. Av nån anledning brukar det leda growth/value traden… så kanske även denna gång. Om du ska köpa aktier, köp European Growth!!!!

Trevlig helg…

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Makroveckan

  1. Staffan Kjellin skriver:

    Varför är Stefan Ingves så glad när börsn går upp. Han tycker det visar att konjunkturen pekar uppåt.

    Varför är Stefan Ingves så arg när bostadsrätterna går upp.

    Börsen ch bostadsrätterna har följt varandra ganska bra när det gäller fördubbling av priserna.

  2. GaStan skriver:

    Är han glad? Centralbankschefer säger ju rätt ofta att börsutvecklingen är inget de fäster så stor vikt vid.

    Både börs och fastighetspriser har drivits upp av de låga räntorna.

    Vad gäller bostadsrätter är Ingves orolig att många har tagit för stora lån, så att de inte klarar än uppgång av bolåneräntan. Jag tror han har rätt.

    Det är väldigt få som tagit stora lån för att köpa aktier. Där finns inte det problemet på samma sätt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.