Äntligen fredag!

Ja det är en knepig marknad. Renminbin och oljan är stark samtidigt som USA rallar på. Men samtidigt är dollarn svag och räntorna sjunker, till följd av Yellens duvighet. Stark krona (svag dollar), Udelningar och ett svagt HM håller tillbaka OMX som borde handlas över 1400 egentligen. Men det gör den inte!

Going forward så är det ändå riktningen av SPX som bestämmer.

Igår stängde SPX ett gap på 2040 som skapades i början av januari. Ni som följt mig ett tag vet att jag gärna hänger upp mig på gap. Nej, man kan inte vara helt säker på att de ska stängas, men oftast gör dem det. Men det är ingen holy grail, för man vet aldrig när, och man vet inte hur marknaden ska gå fram tills dess. Men ta februari frossan som exempel. För min del kändes det inte så tokigt att stiga på när jag visste att det fanns ett gap så pass mycket högre upp. Bara vetskapen om att oddsen var goda att vi någon gång skulle stänga gapet gjorde att det kändes bra att äga aktier just då. Mitt i all pessimism. Igår stängdes gapet. Halleluja.

Många andra stora index har gap längre upp. OMX är en av dem som har ett på 1612 som skapades i augusti 2015. Någon gång…… 🙂

Tillbaks till SPX. Vi har stängt ett gap, men det finns kvar ett annat av dignitet. Det är ett gap från februari och ligger på 1864. Dit ner är det 9%. Usch då!!! Vissa är nog snabba att döma ut det där, men till er vill jag bara fråga: Var ni lika skeptiska till att vi skulle stänga gapet 2040 i börjar av februari. Jag har inte facit, jag säger bara att allt kan hända!

Hur ska man då förhålla sig till detta? För egen del så innebär det inte att man säljer allt och sätter sig att väntar på gaptäppning. Fortsätter marknaden upp så vill jag vara med. Men vetskapen om gapet där nere gör att jag kommer att ta säljsignaler på allvar.

SPX befinner sig i fallande trend sedan våren 2015. Trendens tak ligger på 2065-2090. Dit är det bara 1-2%. Det är rätt troligt att vi ska testa detta. Alternativt har vi sett toppen reda? Längre fram så kanske vi ska bryta denna fallande trend. Men det är underordnat just nu. Först och främst ska vi ha en urtoppning av februari rörelsen, var det nu är, sen kommer en Fib38% justering, troligtvis ner till 1970-1980ish. Så länge som Fib38% korren håller så finns det potential för fortsatt stigande trend. Bryts Fib38%…. då väntar gaptäppning och vi har sett toppen för en tid.

Hur fasen översätter vi detta till OMX? Tjae det är svårt tack vare stark krona och utdelningar…. men så länge som vi stänger över 1385 så är det starkt, och kan vi leta oss tillbaks över 1400 så betyder det att köparna har övertaget, och då finns det chans att nå 1450ish i första hand.

Men stänger vi under 1385…. då anser jag att säljarna har övertaget, och sen finns det gott om stöd på nedsidan. Där 1361/1362 kommer först. Men som sagt, låt SPX visa vägen.

Intressant att omsättningen har kommit upp lite. Jag är rätt försiktig i att tolka det för hårt. Tror det är många som är sjukt skeptiska till framtiden och som gärna kliver av här med rädsla att se nya bottennivåer, samtidigt som det finns dem som anser att vi har lämnat det värst bakom oss och att det är rätt att köpa nu. High Conviction på bägge håll skapar volym.

Jag tror ändå att effekterna av en Duvvig FED är netto positivt, dvs

Duvvig FED – svag dollar – stark olja

Duvvig FED – svag dollar – vinster Amerikanska företag gör utomlands blir mer värda

Duvvig FED – svag dollar – Amerikanarna konsumerar mer inhemskt, och ger exporten bättre förutsättningar.

Duvvig FED – svag dollar – ingen press på Renminbin – Ingen Kina oro

Duvvig FED – låga räntor – ingen press på multiplarna

Duvvig FED – låg löneinflation – ingen press på vinstmarginaler som stigande löner innebär.

En Duvvig FED är egentligen bara negativt om FED är det pga negativ syn på Amerikansk ekonomi…. vilket de inte tycks vara.

En svag dollar är bra, men inte om den är FÖR svag, för då börjar de importera inflation.

En för duvvig FED sätter också press på ECB och de andra… vilket också skapar frustration.

Samtidigt vill det till att PMIs och New order, Surpriseindex mfl fortsätter upp då vi vill inte se fler nedgradering av tillväxten….

Jag hade gärna sett lite vårrally i Europa, ink Stockholm.

Samtidigt förstår jag att marknaden är orolig. Euron har potential att bli starkare! Stackars Draghi… no sleep!

Namnlös2263

 

Titta på nedre vänstra chartet. Jag tror inte ni förstår hur intressant det är. Vad innebär detta? Jo att den  relativa inbromsningen i Usa borde gjort dollarn signifikant mycket svagare. Eller Euron väsentligt starkare. Varför har inte detta hänt? Två anledningar. För det första så lanserade Draghi ett rätt maffigt paket som hindrade Euron att stärkas. För det andra, så räknar marknaden kallt med att US Pmi ska studsa upp från dagens låga nivåer. Man tror detta eftersom oljan studsat, dollarstyrkan har klingat av och tjäntesektorn e fortsatt stark. Det är bra skäl. Jag tror också Pmi/Ism ska studsa.

men tänk om de inte gör det! Vad händer då? Jo marknaden kommer börja tveka om Fed kommer höja i sommar…. Och vips kommer dollarförsvagningen att tillta. Dollarn kommer alltså att konvergera i chartet nedan. Detta är samma sak som att Euron kommer stärkas. Vem hatar det? Just det, Draghi. Så han kommer i så fall börja fila på mer stimulanser i höst.

Hur många svenskar förstår den här kopplingen, hur många vet ens vad PMI new order i usa är för nåt? Många som recenserar Ingves politik vet inte. Men analytiker på Riksbanken fattar. Ingves kommer få rapporter som visar att lyfter inte PMI i usa, så kommer kronan inom några månader att stå under 9kr mot Euron. Jag tror inte jag behöver repetera vad han tycker om det…. Poängen är att risken för räntesänkningar ökar.

US pmi är trots allt kopplat till oljan. Så tyvärr är det så att ett svagt oljepris kan tvinga Ingves att sänka.

Det tragikomiska är att de sk experterna där ute tror att kopplingen kommer vara svag olja=svag head line inflation=sänkt ränta. Tänk vad de missförstått allt. Ingves tittar ju inte ens på head line inflation.

Jaja, låt oss bara hoppas att oljan håller sig och PMI stiger under våren…. Det är ju ändå base case!

Namnlös2264

Trots att kunderna, Ryssland och Kina, inte är så muntra. Det är old news!

Namnlös2265

Nästa vecka tar jag påsklov…. inte bästa tajmingen med tanke på hur marknaden är 🙂

Fokus kommer rikta mot preliminära PMI siffror….. de får gärna andas optimism för att vi ska våga tro på konjunkturen framöver.

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Äntligen fredag!

 1. Wilko skriver:

  Lysande sammanfattning. Som vanligt. Trevligt påsklov!

 2. Fredde skriver:

  Någon som lyssnade på Ekonomiekot om höghastighetstågen? Tänker spontant att man får större samhällsnytta från infrastrukturprojekt än Riksbankens QE program/valutainterventioner etc. Personligen hade jag nog hellre uppgraderat Arlanda men det är nog politiskt omöjligt 😀

  Länk
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=3626

  • GaStan skriver:

   Expansiv finanspolitik är alltid bättre än Expansiv penningpolitik.

   Jag tycker staten ska satsa på infrastruktur projekt när de kan låna upp pengar så billigt. Men det är viktigare än många tycks förstå att projekten är rätt, och lönsamma. Det spelar ingen roll om räntan är noll eller 5% om investeringen inte bär sig. Gör projekt som är sunda och vars fria kassaflöden kan amortera bort skulden på 30 år. Låna upp på 30 är till låg ränta!

 3. GaStan skriver:

  Har beskrivit mer utförligt varför Pmi framöver är så viktigt. Se inlägg

 4. Lediga Ludde skriver:

  I dag måndag är det mycket hög omsättning under vikande kurs. Snart är omsättningen 4 miljarder på drygt en timme. Alltså på OMX 30. Återigen tolkas detta av två skolor:

  1) Den ena säger, högomsättning under nedgång, är ett dåligt tecken. Jag hör dit.

  2) Den andra skolan (dit hör GaStan tror jag) ser ovanstående tendens som gynnsam. Flera som ser gynnsamt på börsgången och vill handla på dipp. Ser det som en chans!

  • GaStan skriver:

   Jag har faktiskt ingen stark uppfattning om volym som indikator. Enligt mig är den lite som våg teorierna. Dvs iefterhand är det väldigt lätt att se mönster och dra slutsatser, men när man är mitt i det så är det knepigare.

 5. Lediga Ludde skriver:

  Jag förstår din synpunkt. I synnerhet en så konstig dag som i dag. Fyra miljarder i omsättning för OMX 30 på den första 1,5 timmen och sedan fem miljarder på de övriga sju timmarna. Mystiskt!

 6. Bosse skriver:

  Hej! Mycket lärorika texter. Jag undrar varför vill inte Ingve att kronan ska bli svagare när alla andra länder vill sänka sin valuta?

  • GaStan skriver:

   Kronan är redan undervärderad mot omvärlden.

   Ingves mål är att den ska vara stabil mot framförallt Euron. Så på ett sätt kan man säga att han vill försvaga den! Men det är svårt när alla centralbanker bedriver samma typ av politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.