Löneinflation ett otyg?

Så här skriver Ludde, en av bloggens vänner:

Ga Stan vill ha löneinflation och den skall vara nominell. Annat godtas ej. Anders Borgs jobbavdrag får ej räknas in ej heller annan skattesänkning. Men det är väl denna löneinflationen som är grunden till allt ont 60 000 sömmerskor i Borås som sydde Algots och andra märken. Facket krävde högre löner.
Produktionen flyttades till Finland
Facket där krävde högre lönen
Produktionen till Portugal
Så följer China, Thailand, Pakistan m.m.
Nu är HM på väg in i Eritrea och Etiopien
Hade vi ej haft löneinflation då hade vi haft jobben kvar. Skatten hade varit anpassad efter, bostadspriserna, sjukvårdskostnaderna o.s.,v.

När Ronald Reagan var president var inflationen rekordhög. Den legendariske FED-chefen Paul Volcker fick den ned. Nu vill Ga Stan ha Volckers arbete ogjort.

Trump vill ha produktionen tillbaka till USA. Om USA uppfinner alla tekniska tekniska nationer, då skall de ej tillverkas i China eller Texas är parollen.

Hur skall detta gå till om vi får en löneinflation?

DET HÄR ÄR MITT SVAR:

60,000 sömmerskor som inte kunde konkurrera med omvärlden är inget vi ska ha.

Eller du vill kanske att vi ska ha tillbaks TeKå industrin, eller varför inte Varvsindustrin också? Eller vänta, varför nöja sig med det. Varför inte önska tillbaks tiden när vi alla jobbade inom jordbruket. Gud vad bra det var då!!!! Att de jobben försvann pga att de inte var konkurrenskraftiga var jäkla synd. Nej, det var bättre förr. Om alla hade accepterat samma eller lägre löner, och därmed kringgå konkurrenskraften, dvs att någon kan göra det billigare eller bättre, så kunde 80% av befolkningen varit bönder fortfarande. Det hade varit fint det! Spotify och sådana jobb där skickliga ungdomar, som är konkurrskraftiga, och har en lön på 85,000 månaden, det är ett riktigt otyg och borde avskaffas!!!

Det är skillnad på löneinflation och löneinflation. För det första ska INGEN människa anställas om hen inte är konkurrenskraftig i det hen gör. Dvs produktivitetsvinsten måste överstiga kostnaden. Därför måste vi hela tiden bli bättre, vilket vi blir om vi investerar i teknisk och utbildning. Inte av att frysa eller sänka löner för att vi inte kan konkurrera. Det finns inga exempel historiskt där det har varit bra.

Jag vill att det skapas fler jobb!!! Det är vad jag vill. Då stärks köpkraften vilket gynnar ekonomin. En stark ekonomi gynnar staten, vilket gör att välfärden kan bli god. Eftersom utanförskapet blir mindre med fler i arbete, samtidigt som staten får mer resurser med ökad tillväxt, ja då kan vi alla få en bättre välfärd SAMTIDIGT som fler har jobb. Det är eftersträvansvärt!

Klicka på nedan och titta på den blåa linjens LUTNING mellan sommaren 2005 och sommaren 2008. Det var senaste gången Sverige hade klassisk högkonjunktur.

http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Sysselsattning/Sysselsattning-per-manad/

När vi tog oss ur den relativt korta recessionen så fick vi SAMMA LUTNING mellan januari 2010 och januari 2011. Därefter har den inte gjort det!

Point being.

Om kurvan haft samma lutning mellan jan 2011 fram till idag, som den hade under 05-08 så hade ca 200,000 människor MER varit i arbete. Arbetslösheten hade då legat på ca 4%. Löneinflationen hade varit bättre. Köpkraften hade varit högre. Tillväxten hade varit högre. Skatteuttaget hade varit högre (även om det i procent hade kunnat vara samma). Bättre på alla sätt! De som är oroliga för att landet inte klarar finansiera vår solidariska väg, hade kunnat vara lite mindre oroliga allt annat lika!

Det är detta jag saknar.

Ett kvitto på det får du när du tittar på den svenska mätningen över Konsument förtroendet. Ironiskt nog kom den idag!!!

Det svenska konsumentförtroendet, som visserligen är en variabel jag egentligen inte följer, kom in på 100,4 mot väntat 93,9 och fg 94,6. Bra.

Men zoomar man ut lite får man en annan bild. Under åren 05-08 så snittade det kring 110. När optimismen spirade under 10/11 (delvis som en relief av att världen inte gick under efter Lehman och Great Recession 2009) så låg den också på ca 110. Men sedan 2011 har den horat runt kring 95-100.. med en botten kring 87 och temporär topp på 105.

Om nu Sverige går så jävla bra, varför taktar inte den på 110?

Nej att den taktat runt 95-100 senaste åren är helt i samklang med jobbskapartakten och löneinflationen, som också är klart under average.

Det som många förväxlar med högkonjunktur är hur fastighetspriserna går i vissa delar av landet. Hur vissa belånade människor med hyfsade inkomster konsumerar som there is no tomorrow för att deras räntekostnader ligger på 20% av vad de budgeterat med. Dvs vi har en räntedopad konjunktur som beror på att VISSA delar grupper i samhället, vissa branscher och vissa geografiska regioner går bra.

Men att tala om en wide spread högkonja…. det är helt enkelt fel.

Sen kanske vi inte orkar ta oss upp till en sån den här gången. Vad vet jag? Det hade varit synd!

Men fram tills vi vet det så kan vi väl ändå försöka skapa så många jobb det bara går, och då kanske Svensson kan få förmånen att få lite högre lön när året är slut, till skillnad från nu när det uppenbarligen är ”the employers market” och ett lönesamtal låter i stil med ”nämen inflationen är ju så låg och bla bla bla så vi kan inte höja din lön med mer än 2% från 30,000 i månaden till 30,600kr”. 600 SPÄNN, som är 400 efter skatt. Det är 20 spänn efter skatt och arbetsdag. Det räcker ju inte ens till en latte!!!!!!

Jag vill INNAN vi ska in i nästa lågkonja, ge vanliga knegare chansen att säga. ”okej, så du erbjuder mig 30,600kr. Då får jag nog tacka för mig för att firman på andra sidan gatan vill ha mig för 33,000kr. Bye Bye”

Det är den typ av löneinflation jag vill ha….

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Löneinflation ett otyg?

 1. Lediga Ludde skriver:

  ”Kan få stor betydelse”
  Den sänkta pensionärsskatten ger människor med små pensioner omkring 200 kronor mer i månaden. Swedbanks privatekonom Arturo Arques tror att skattesänkningen kan bli viktig får många tunna pensionärsplånböcker.
  – Det kanske inte låter så mycket, men för en pensionär som har garantipension och som vant sig vid att koka sopa på en spik får några hundralappar mer i månaden stor betydelse, säger han.

  Ur Aftonbladet 29/9 2016

  • GaStan skriver:

   Sanslöst!

   Av 200kr går 60kr bort i skatt. När de handlar för 140kr går 28kr bort i moms. Så redan där har 88kr hittat tillbaks.

   Men låt säga att de handlar potatis för allt på ICA. Om man ser till Icas löner och kostnader, samt samma sak för potatis bonden, så stannar ca 10kr hos bonden och Ica. Resten går tillbaks till statskassan

 2. Fredde skriver:

  vad är den naturliga / jämviktsräntan egentligen? Det kan faktiskt vara så att den har förändrats sedan volker satt vid rodret

  • GaStan skriver:

   Klart den har.

   Några stora skillnader som håller tillbaks räntorna är

   Globalisering, medför strukturellt låg inflation

   Digitalisering likaså

   Stat+hushåll är högt belånade ur ett historiskt perspektiv. Ger två effekter. Dels att räntehöjningar som vapen kommer vara extremt effektiva i framtiden jämfört med hur de varit. Men även pga tillväxten kommer vara strukturellt lägre kommande år då ökad skuldsättning inte finns med som drivkraft för tillväxt

   När centralbanker ska återställa balansräkningar så leder det tillstrukturellt högre realräntor.

   Väldigt få länder vill se sina valutor stärkas… Det håller tillbaks räntehöjningar

   Detta gör att de normala styrräntan ligger på max 2%. Troligt en snäpp under.

   Detta innebär att bolåneräntor max borde gå till 4%, 3% efter ränte avdrag. Men det är ändå 3X mot idag… Hoppas alla klarar det!

 3. Lediga Ludde skriver:

  Redan på 1950 talade man om i fall ej telefonindustrin gått framåt så hade varenda amerikansk kvinna suttit i telefonväxel.

  GaStan talar om att om inte lönerna blivit högre hade varenda svensk man och kvinna ännu jobbat i jordbruket.

  Skillnad: Textilindustrin finns kvar i Asien som den en gång fanns i Borås.

  Ga Stan talar om päron och äpplen.

  Varvsindustrin i Sverige slogs ut därför att Götaverken och Eriksberg i Göteborg ej kunde bygga de stora oljefartyg som Sydkorea kunde. Skeppen hade ej kommit ut ur Göteborgs hamn.

  Uddevalla-varvet slogs ut genom för höga svenska löner. Sverige kunde med sina ”marknadslöner” i Sverige, ej konkurrera med Sydkoreas.

  Att sömmerskornas nu är på väg att mista sina jobb i Bangladesh beror mycket på att internationella lobby-organisationer kräver ”marknadslöner” för sömmerskorna. Alltså svenska eller europeiska eller amerikanska ”marknadslöner”. Detta trots att marknadslönerna i Bangldesh är konkurrenskraftiga där.

  Det finns positiv löneinflation genom nya kunskaper, nya jobb. Det finns negativ löneinflation genom att facket omotiverat bidrar till INHEMSKA höga löner.

  Har man upplevt vad Paul Volcker gjorde under Reagans regeringstid i USA, så är det svårt att följa Ga Stans och Stefan Ingves fullständigt ”hysteriska” kamp för att få upp inflationen.

  • GaStan skriver:

   Hysteriska kamp för inflation?

   Snarare hysteriska kamp för tillväxt och fler jobb!!! Högre löner och inflation är bara ett resultat av det förstnämnda.

   Den som tycker det är okej med noll inflation, tycker det är ok med stillastående löner. Den som tycker det är ok med noll lönetillväxt tycker antingen att

   – det är helt ok med en ekonomi med nolltillväxt där det inte skapas några nya jobb.
   – eller att vi tillåter nya jobb, som inte är konkurrenskraftiga, med löner som alltså är anpassade efter konkurrenskraften, dvs lägre, vilket i sin tur kanske är positivt för tillväxten på kort sikt, men knappast på lång sikt.

   Jag vill hellre att nyanlända tvingas till att lära sig svenska, och sen till slut pluggar på Chalmers och får ett bra jobb, än att de stoppar i min mat i matkassen faktiskt. Inte för deras skull utan för min egen då den ekonomiska standarden vi har i Sverige idag är mer ett resultat av ökad konkurrenskraft och tillväxt, än sänkta löner och oproduktiva jobb.

   Tittar man på strukturen på arbetslösheten så är inte kärnproblemet var du är född, eller var dina föräldrar är född. Utan vad du har för utbildning. En syrianska som pratar perfekt svenska och går ut från Handels har inga problem att få jobb. Det säger lite om hur vi bör angripa problemet med utanförskap.

   Så för att koka ner det… Ingves jakt på inflation, är egentligen en jakt på att vi ska få det bättre. Vissa kanske tänker ”amen, vi har det ju rätt så bra. Måste vi verkligen få det så mycket bättre. Särskilt när det verkar krävas så riskabla och okonventionella metoder för att nå dit?”. Men faktum är att säga att det är bra som det är…. är samma sak som att säga att det hade varit helt ok om vi haft en ekonomisk standard i nivå med Polens eller 70-talet eller hur det än var ”förr”. En sak är att du är nöjd idag. En annan sak är om du är nöjd om 30 år om allt stått stilla?

   Sen gäller det att inte blanda ihop sakerna här. En sak är att en bil idag är bättre än en bil för 30 år sedan. Det är produktivitetstillväxt. VI blir helt enkelt bättre på att göra det vi gör. Det behöver inte synas i tillväxten, då bilen kan kosta (i samma penningvärde) lika mycket idag som för 30 år sedan. Tillväxten handlar framförallt om att FLER har bil idag än då. Det är tillväxt. Vi vill såklart ha bägge sakerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.