Var OMX1468 toppen?

Det finns kanske en och annan som frågar sig detta?

Många tror att hela sättningen beror på Ericson, men faktum är att OMX tapp från 1468 ner till 1422 igår matchas exakt av Stoxx600 och DAX rörelse, ex valuta. Ink valuta så slår de ca 0,7% vilket är Ericssons inverkan. Point being, skyll inte korrektionen på Ericson. Det har korrigerat överallt!

Det bildades en del gap i DAX mfl igår, men som håller på att stängas idag. Det rimmar med att OMX ska testa 1445-1450 ungefär. Frågan är om det räcker där, eller det ska fortsätta upp?

Tittar jag tekniskt kan det fortfarande bildas en top under sista två veckorna av oktober. Det skulle rimma rätt väl med att marknaden prisar in Clinton, så att när hon väl vinner så får vi en Buy the rumour – sell on facts situation. Rent tekniskt hade det också varit vackert med en botten i november, helst de två första veckorna.

Jag noterar två ytterligare saker. Q3 som kommer in dåligt får storstryk. Marknaden på den här nivån har ingen pardon på nedrevideringar (som dåliga rapporter oftast leder till) och varje dag som räntorna tar ett hopp upp i USA (mot bakgrund av nåt hökigt) så orkar inte marknaden stiga utan tvärtom. Multiplarna är väldigt känsliga för högre räntor. Ska vi verkligen få en höjning i december, så har räntorna inte prisat in detta. 2 åringen borde ex stiga till minst 1%. Sen behöver vi såklart avvakta datan i november och december för att vara säkra på höjningen, men som sagt, det finns faktorer som tynger.

Detta sammantaget pekar på OMX kan ha toppat ur, även om ett Clinton glädje rally närmaste 2 veckorna kan ta oss upp till 1475-1500 också!

Det som hade varit fint nu hade varit en sättning på ca 10% inom de närmaste 3-4 månaderna… och sen ett rally på kanske 35% inom de påföljande 12 månaderna.

Idag kommer det lite data från USA, bla Retail sales, PPI och Prel Michigan. Igår kom det importpriser som visade på -1,1% mot väntat -1,0 och fg -2,2%. Dvs den importerade deflationen har nu helt försvunnit vilket är intressant när man tittar på senaste Kina skörden.

Kina.

Valuta reserven kom in på 3,166 mdr mot väntat 3,180 och fg 3,185…. jag kan tycka det är lite men marknaden gillade inte siffran alls och Renminbin försvagades ytterligare. En titt på Spot kurvan ger mig kalla kårar och en deja vu över Aug-15 och Jan-16. Särskilt om FED höjer i december och Dollarn stärks kraftigt…. då borde vi få en ny Kina frossa serverad på silverfat! Är det vad som triggar sättningen efter Clinton euforin? Jag spekulerar såklart!

Exporten kom in på -10% mot väntat -3,3 och fg -2,8… mycket svagt och detta mot bakgrund att kunderna ska vara starka, och valutan är svagare. Oroväckande!

Importen kom in på -1,9% YoY mot väntat 0,6 och fg 1,5… gäsp

CPI kom in på 1,9% mot väntat 1,6 och fg 1,3… ooops. Visserligen snittar inflationen ca 2% senaste 4 åren, så den är ju fortsatt låg…. men är på väg upp!

PPI visar det amerikanska importpriser visar. Dvs att vi inte längre importerar deflation från Kina. Den kom in på +0,1% mot väntat -0,3 och fg -0,8. snittet sedan 2012 har legat på -2,5%. Oroväckande? Njae, vi kanske inte importerar deflation, men knappast inflation heller. Givet varningssignalerna i Kinas ekonomi ser jag inte heller hur inflationen, rensad för mat och energi (och särskilt griskött som väger tungt och är volatilt) ska ta fart. Snarare ligga stilla!!!!

Det kommer mer Kina data närmaste veckan… så jag kommer återkomma i ämnet!

Men som sagt, det kan mycket väl gasa upp till OMX 1500 på kort sikt, men risken är nästan större att det INTE gör det…. så jag står och väger om att hoppa av. Det hade jag ju ändå tänkt att göra.

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.