PPM krängarna är inte det största problemet

Läste nedan krönika av Börjessson ang fribreven, och det är ju rent ut sagt för jäkligt att man inte ska kunna samla sin tjänstepension på ett ställe utan måste dras med kostnader om man har flera stycken. Att flytta sina samtliga tjänstepensioner borde inte bara vara möjligt, utan även gratis, eller åtminstone en reglerad admin kostnad på max 500kr.

http://www.privataaffarer.se/pension/borjesson-borjesson-en-skandal-som-ar-storre-an-ppm-907278

En annan sak jag många gånger tänkt på är när man frågar äldre människor varför de inte byter från en dålig fond till en som är potentiellt bättre, eller i varje fall lika dålig fast billigare. Svaret blir många gånger att de utlöser reavinstskatt då de haft fondsparandet sedan många år. Det är ju också helt sjukt att vi ska ha en inlåsningseffekt på det sättet. Så länge som pengarna inte lämnar systemet så ska man väl kunna byta utan att betala skatt?

Gemensamma nämnaren för ovan är: Bankerna är förlorare på den här typen av nyttiga reformer.

Då undrar man om det är därför inget händer? Har bankerna sådan makt över politikerna?

Ungefär som med skuldkvotstaket. En reglering som Fi och RB ställer sig bakom och gjort det länge. Martin Floden säger ju till och med att det är den enda nödvändiga regleringen. Dessutom den enda regleringen som begränsar skuldsättning utan att ha en negativ kassaflödes påverkande effekt på hushållen. Men den här regleringen ställer sig inte bankerna bakom, trots att vissa ändå säger att de använder en skuldkvotstak i praktiken. Märkligt ellerhur? Att man har något emot en reglering som man ändå idag använder sig av? Men jag tror mig veta varför de är emot skuldkvotstaket. Jo nämligen begränsas skuldökningen till inkomstökningen, så begränsas bankernas tillväxt av räntenettot till inkomstökningen. Ökar räntenetto långsamt, så gör även vinsten det över tid. Okej, de kan försöka öka marginalerna, men boräntorna är så transparanta idag att det är mycket svårt.

Så nej, vi har en hel del avarter där ute… men PPM krängarna är inte de enda fula fiskarna som kostar oss sparare. De fulaste fiskarna är bankerna. Jag undrar om alla fattar detta? Jag undrar om politikerna känner till detta?

Ytterst är det vi själva som bär skuld till detta, och som inte röstar in politiker som har stake nog att göra vettiga reformer!

Varje kandiderande riksdagspolitiker borde skriva under ett avtal där de går med på att få sparken med omedelbar verkan om de agerar i poplistiskt syfte och undviker att driva genom frågor som är till gagn för samhället, men som inte lockar röster. Hmmm jag vet att det inte är genomförbart!!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till PPM krängarna är inte det största problemet

  1. Martin skriver:

    Tack!!!
    Förlösande skön läsning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.