Räntehöjning helt inprisad

Vi går raska steg mot december månad. De flesta tänker nog på jul men jag tänker på Fed möte den 13e och Riksbanksmöte den 19 och besked den 20e.

Vad beträffar Fed så prisar marknaden in en höjning med 25 punkter till 1,25%. Eftersom inflationstakten ligger där så är penningpolitiken rätt balanserad nu. Dock tror jag den kommer röra sig uppåt under nästa år pga lönetryck, dollar och andra baseffekter. Men över 2% lär den inte gå. Även Fed har flaggat för detta på sistone. Detta gör att Fed kan höja i mars, men jag är klart tveksam till mer än så. Kom ihåg att QT tar fart under 2h18. Ism mfl är på höga nivåer, och indikerar ett konjunkturellt starkt q1, men om de vänder ner under våren, vad säger det om 2H18? En svag dollar är dokumenterat bra för amerikanska ekonomin. Men den försvagas inte längre, vilket lär ge avtryck om 6 månader. Marknaden verkar vara inne på min linje då man prisar in en höjning i december, men inga fler.

På torsdag kommer det inflationsdata och på fredag ISM. Veckan därpå kommer arbetsmarknadsdata. Datan lär inte få Fed att backa från att höja men kanske ändra sina prognoser? Samtidigt ska vi få en ny Fed chef så de prognoserna får ni ta med en nypa salt.

Kommer Rix att ta bort QE? Svårt att säga. Det är enklare när euron kostar 10kr än 9kr… så mycket vet jag. Är de bekymrade över bostadsmarknaden? Tror inte det, tvärtom tror jag det som händer nu är rätt sunt. Att några bostadsutvecklare som säljer lägenheter för 100,000kr kvadraten i förorter, med högt belånade föreningar som lök på laxen, stryker med… det gör inte Ingves sömnlös. Snarare tvärtom! Deras existens såg han nog bara som ett symptom på ett system som till vissa delar är sjukt.

Såg ni den här?

Ge det fem år till, vad kan han göra då och vilka jobb kan han ersätta. Med tanke på diskussionen om Medborgarlön. Jag har inte svaren, men borde det inte föras en offentlig debatt? Eller ska vi lösa det fem i tolv?

Jag kastar in en ide i debatten. Vad sägs om att alla arbetstagare idag får 10,000kr mindre i lön. Men att arbetsgivarna samtidigt måste betala in 10,000kr mer i skatt för varje anställd. Samtidigt betalar staten ut 10,000kr skattefritt till alla arbetare. Dvs nettonoll för alla inblandade. Om arbetsgivaren säger upp en anställd så får han behålla de 10,000kr varje månad. Arbetsgivaren måste fortsätta att betala 10,000kr även efter uppsägning. Vilket innebär att han måste effektivisera verksamheten så mycket att han klarar bära den kostnaden. Sen ska det inte överdrivas. En lön idag om 30,000kr/mån kostar en arbetsgivare ca 480,000kr. Den kostnaden sjunker till 120,000kr vid uppsägning, mot noll idag.

Pro’s and con’s… kanske förslag på nåt bättre?

Försök att inte tänka egenvärde. Dvs som arbetstagare vill optimera din egen lösning, arbetsgivare likaså. Försök tänka i termer av total samhällsnytta. Annars blir debatten inte optimal. Ungefär som i dagens bostadsdebatt, där organisationer  med egenintresse uttalar sig på ett sätt som om de såg till allas bästa.

All input uppskattas

Ha en bra vecka!

Ps, tror vi kan höja SL nivån på nedsidan från OMX1600 till stängning under 1607 ds

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Räntehöjning helt inprisad

  1. Patrick Bateman skriver:

    Vill tipsa om att stefan Ingves intervju i p1 söndagsintervju från 26/11 om du missat 🙂

  2. Pingback: Räntehöjning helt inprisad? | SAMUELSSONS RAPPORT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.