Jobbdata och fredagsmys

Som jag trodde gillade inte marknaden den svaga ISM siffran. Samtidigt kan det inte kommit som en överraskning. Soft Patch och ISM upp mot 60 lirar inte. Att marknaden är så svag har inte så mycket att göra med soft patch egentligen, utan rädslan att det ska rulla över i recession. För att få en sentiments förändring så krävs det att ISM mfl bottnar ur från låga 50 och vänder upp, samtidigt som man slår förväntningarna. Då får man stöd av surpriseindex.

Jag noterade att EPS tillväxten för SPX-19 trillat ner från 17% till dryga 7% på bara nån månad. Det är rimligt och i linje med soft patch. En stabilisering ovan 0% hade varit tacksamt och borde lira med ett surpriseindex som studsar.

I Asien var det muntra toner som håller i sig idag. Minister möte mellan Kina och USA den 7-8 januari gör marknaden glad. Samtidigt rör sig inte valutan CNY vilket gör mig misstänksam att detta bara är rök utan eld. Även om det mesta kretsar kring räntor och framtida konjunktur, så kommer handelskonflikten vara en nyckelkomponent för sentimentet i år.

Vissa FED ledamöter har nu börjat tala om att FED bör avstå från att höja under första halvåret i år…. ja det var ju oväntat! Vissa i marknaden börjar ju rent utav tro på sänkningar. Även om jag tycker att sommarhöjningen -18 till 1,75% borde varit den sista så tror inte jag på sänkningar riktigt. Sänkningar kommer den dagen recessionen flåsar oss i nacken. Då lär man göra som vanligt, alexanderhugg från 2,25 till 0%. QT lär man inte heller röra, vilket jag tycker är rätt och riktigt. Det är bra om FEDs balansräkning bantas inför nästa kris. Jag anser att det i förlängningen är en viktigt förtroendefråga. Notera att banta menar jag ta ner ”Bank Reserves” på skuldsidan. Inte Money in circulation. Ibland läser man artiklar där det skrivs om hela balansräkningen och hur den bör tas ner mot noll. De som skriver detta förstår inte penningpolitik i en fiat ekonomi.

I skrivande stund ligger den på 1,660mdr (mindre än 10% av både BNP och Statsskuld). Givet att QT är på 50mdr i månaden, så borde de vara klara en bit in på 2021. Det lär dem inte hinna innan recessionen…. men den borde vara tillräckligt liten för att visa att ”vi hanterade det rätt bra sist”

https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/bst_recenttrends.htm

Det kom kärninflationsdata från Europa. Den kom in på 1,0% mot väntat 1,0 och fg 1,0. Jag tror jag ska sluta rapportera den, och istället hojta till om nåt händer. Att Ingves sa att han funderar på att höja nästa gång under andra halvåret 2019 vittnar om att Draghi inte kommer göra ett skit i år. Tidigast våren 2020 typ.

Jag ser utvecklingen i den Amerikanska 10-åringen som något negativt. Det har nog de flesta förstått. Men jag noterar att här nere vid 2,50ish finns en del tekniska stödnivåer… som ändå kan vara värda att hålla ögonen på närmaste veckan….

Intervju 16:15 idag med Powell, Yellen och Bernanke… för alla centralbanksnördar

https://www.aeaweb.org/conference/2019/preliminary/1090

Amerikansk jobbdata kom precis in på 312k nya jobb mot väntat 177k och fg 176k (uppreviderat från 155k). Sinnesjukt stark siffra. Jag undrar om det är säsongsmässigheter eller outliers som spelar in. Eller är det bara sista ”högkonja-pusten” innan ekonomin saktar in? Jobbdata är ju som bekant inte leading. Dock får jobbdata konsekvenser för framtiden då den påverkar framtida räntor, tillväxt och penningpolitik. Så den är både lagging, men ändå leading samtidigt. 312k nya jobb innebär en jobbskapar takt på nästan 2,5% på årsbasis (312′ * 12 / 156m), vilket lirar med 3,5% BNP tillväxt. Som ni förstår är detta inte uthålligt. Särskilt inte i en arbetsmarknad som sägs vara tajt på ett sätt där det är svårt att hitta folk. Arbetslöshetssiffran, som jag inte rekommenderar någon att följa, kom in på 3,9% mot fg 3,7%. Trots sånt starkt jobbskapande så steg den. Dvs folk utanför arbetsmarknaden måste ”kommit in” i arbetskraftsutbudet igen. Hur fan står det till med slacket egentligen?

Lönerna då? De kom in på 3,2% mot väntat 3,0 och fg 3,1. Mycket starkt, och här finns inga baseffekter att skylla på. Den starkaste på över ett decennium. Siffran lirar med en inflationstakt på 2,2%. De som är skolade på sättet att lönerna alltid drar i slutet av en cykel oavsett om tillväxten bromsar in eller ej får delvis vatten på sin kvar. För FED är detta ett problem om lönerna fortsätter upp trots att soft patch kickar in, då det för med sig högre inflation, trots lägre tillväxt, vilket tvingar dem att höja.

Jag tillhör fortfarande lägret som säger att trillar tillväxten ner mot 1,5-2% nästa år, så kommer inte löner, och därmed inflation, att fortsätta. Vilket gör att FED kan pausa sina höjningar i lugn och ro. Men det är en stark siffra, helt klart!!!!

Löner på 3,2% och jobbskapartakt på 2,5% ger 5,7% i ökad köpkraft. Nominell tillväxt på 5,7% (fördelat på 3,5 realt och 2,2% inflation) ger god hjälp till föreagens försäljning och vinster. Ur ett marknadsperspektiv blir säkert marknaden glad av detta. Ingen inbromsning här inte. Den blir lika glad för den här siffran som den blev ledsen för ISM igår.

Ur mitt perspektiv är det ändå lite tvärtom. Gårdagens siffra var ju bra då den pekar på soft patch och uteblivna räntehöjningar framöver, och den här gör precis tvärtom.

Det fina med jobbdata är att den är lagging. Först kommer tillväxt, sen skapas nya jobb, sen högre löner när man inte kan anställa från gatan, sen stigande inflation. Det är bara FED som har bekymret att lista ut allt innan, och inte efter. Sen att deras agerande påverkar hela kedjan gör det ännu klurigare.

Vi får se om jobbsiffran gör marknaden glad på riktigt…. för då bör man sälja 10-åringen ikväll!

Trevlig helg

/Jonas

ps. US PMI för service sektorn kom precis in på 54,4 mot flash 53,4 och fg 54,7. Not too bad. Lirar med arbetsmarknadsdatan. Det är ju i tjänstesektorn jobben skapas. Men ni vet tumregeln trots allt? Service PMI har alltid laggat Mfg PMI….. så har det i varje fall varit historiskt! ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Jobbdata och fredagsmys

 1. a skriver:

  Löneökningar och lågt oljepris, känns inte som det rimmar med recession i närtid.

  • GaStan skriver:

   njae,

   Löneökningar skulle jag säga är en av de absolut bästa indikatorerna på kommande recessioner, då de alltid kommer sent i cykeln när arbetsmarknaden är tajt….

   och sen får följande effekt

   löneökningar – stigande inflation – höjda räntor av FED – ökade räntekostnader i förhållande till inkomst – mindre över till konsumtion och investeringar – konjunktur som rullar över – recession.

   Så inte recession imorrn, men väl efter det. Men så vitt jag kan förstå är det igen som tror på recession imorrn, utan efter soft patch… alltså typ 2020.

   Men som sagt, jag tror inte de här löneökningarna håller i sig… inte med tanke på den soft patch som väntar. Löneökningarna är trots allt en funktion av dagens tillväxt och tajta arbetsmarknad, som är en funktion av den tillväxt som varit (Trumponomics 3%+) och inte den som ska komma sub2%.

   Det låga oljepriset har 90% med överutbud att göra…. vilket fått lager att svälla. Inte så mycket sämre demand, men det kommer!!!! Så det gäller för Saudi att dra ner på produktionen snabbt nu om de vill se högre oljepriser än dagens!

 2. QT blir till QE automatiskt skriver:

  Hmm … om USA kör QT om 50 miljarder dollar i månaden och kommer vara klara med det 2021 så innebär det ju i princip att vi 2021 får en QE om 50 miljarder dollar i månaden på derivatan när programmet är klart.

  Det här prisar väl marknaden som vanligt in 12-18 månader innan det händer så någon gång av mitten 2020 faller väl räntorna då.

 3. Carl h skriver:

  Du har nog läst lite för mycket Jens lapidus och låtit ett bristfälligt språk och ofullständiga meningar gå löst.

 4. Rentan skriver:

  Varför ska man inte lägga någon vikt vid arbetslöshetssiffran?

  • GaStan skriver:

   1, den har historiskt inte varit mycket till info bärare

   2, den går att manipulera av politiker

   3, folk lämnar arbetskraften vid dåliga tider, och kommer tillbaks vid goda

   4, man kan definiera arbetslös på olika

   Själv föredrar jag sysselsättningsgrad, dvs alla som jobbar i relation till den vuxna befolkningen… definierat som ålderna mellan skolålder och pensionsålder.. i svenskt fall 19-65 år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.