Fed och marknaden

Det är lite snurrigt. Börserna stiger för att räntorna faller och dollarn försvagas. Det är inte så konstigt. Det som är lite märkligt är hur räntemarknaden reagerar i förhållande till vad Fed säger.

Visserligen är det många Fed ledamöter som vill sänka i år, men medianprognosen för i år är oförändrad och den pekar inte på någon sänkning alls. Powell säger visserligen att de är beredda att sänka om det behövs, när det behövs, men jag tolkar det inte som ett löfte om sänkning. Att räntorna handlas ner på detta, vilket i princip säger att sänkningen kommer i juli, det är inte vad Powell säger om du frågar mig.

I mina ögon säger Powell att han vill se mer var handelskonflikten tar vägen. Vänder den till det bättre, så blir det ingen sänkning alls. Försämras den så sänker man, men först när konflikten börjar ge avtryck i ekonomin. För tillfället verkar de rätt nöjda med den ekonomiska utveckligen.

Om vill vara lite konspiratorisk kan man tänka så här: Trump tänker pressa kineserna till ett bra avtal, det tar längre tid än han tänkt sig, men det gör inget för under tiden kan ha få Fed till att börja sänka räntan. Två flugor i en smäll alltså…

Men så dumma är inte Fed att de tänker ingå i Trumps ”plan” som nån spelbricka bara sådär. Alltså vilar Fed på hanen… men säger såklart att man är beredd på att vidta åtgärder.

Vem vinner det här Chickenracet? Det snabba svaret är Trump, för han kan ju vänta ut både Fed och kineserna. Eller kan han? Höjer han till 25% på resterande 300mdr så kommer kineserna försvaga CNY till 8. Det innebär att börserna kommer falla kraftigt härifrån. Det kommer troligtvis även innebära att pmi faller mot 45 och tillväxten under andra halvåret hamnar kring 1-1,5%, med ett månadssnitt på jobbskapandet på 65,000 eller mindre. Trump gillar inte svag börs, och folk gillar inte Trump när börsen är svag och ekonomin hackar. Detta är Trumps ackilleshäl.

Det går inte att prognostisera det här. Det kan lika gärna bli en deal i juli och noll sänkningar i år, som att det inte blir någon deal alls i år och två, kanske till och med tre, sänkningar. Och allt därimellan.

Men så här långt lyssnar inte räntemarknaden på Fed, de lyssnar på Trump och de tror att han kommer vinna detta chicken race. Börsen lyssnar på räntemarknaden för att man gillar fallande räntor och svag dollar…. men det är kortsiktigt tänkt. En ekonomi som växer med 1% och typ inte skapar jobb skapar samtidigt dåliga bolagsvinster, och det måste börsen förr eller senare förhålla sig till och då blir det inte kul. Men börsen är inte känd för att vara långsiktig.

Helst av allt vill jag se ett avtal då jag tror att 25% på 300mdr och 8usd/cny är dåligt för börsen, oavsett penningpolitik.

Men imorgon lär OMX dra över 1615, i sig en köpsignal som pekar på 1,700.

Philly Fed och Flash PMI kommer vara dåliga, men det känns som old news redan innan de kommit

To be cont

/J

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fed och marknaden

 1. Markus skriver:

  Hej.
  Lyssnade på macro-voices som diskuterade Sveriges ekonomi och bland annat skuldsättning. Slutsatsen var att vi ligger ganska illa till. Har du någon annan bild? Kanske kan vara ett inlägg i sig.
  Fortsätt det fina arbetet!
  Mvh
  Markus

  https://player.fm/series/macro-voices/all-stars-19-prof-steve-keen-risks-to-sweden-and-nordic-economies

  • GaStan skriver:

   Tusen tack, ska lyssna.

   Spontant hänger de upp sig på hushållens belåning som är hög ur ett internationellt perspektiv.

   Först vill jag säga nåt till svenskarnas försvar. Det är inte äpplen och äpplen. Vi tål en högre belåning för vi finansierar själva privat välfärd, skola, vård och omsorg, mindre än andra länder. De posterna är stora för ett amerikanskt hushåll och gör att de har mindre kvar att avsätta till betala lånekostnader med.

   Med detta sagt, har Svenska hushåll ändå för höga skulder. Vi är räntekänsligare än många andra länder.

   Dock har vi gjort en åtstramning senaste 2-3 åren som gör att osund utlåning inte ökar lika snabbt längre.

   Risken för en större ränteuppgång är också liten.

   Dock är risknivån hög på 10-20 års sikt. Under den här tiden får vi hoppas att inkomsterna växer snabbare än skulderna och att överbelånade hushåll amorterar. I ett positivt scenario skulle vi i så fall klara högre räntor bättre.

   Han hänger även upp sig på att belåningen ökat så snabbt senaste åren. Det finns gott om exempel på hur tillväxt varit lånefinansierad, och när utlåningen stannar av så sjunker tillväxten och man rullar över i recession. Detta är inte aktuellt i Sveriges fall. Tillävxten har varit låg i relation till utlåning. Det är för att utlåningen inte genererat tillväxt. 95% av all utlåning senaste 10 åren har gått till fastighetsköp i BEFINTLIGT BESTÅND. En kåk som byggdes på 70-talet bidrog till tillväxten då, inte idag. Idag är det en finansiell transaktion i ett slutet system. Den här viktiga faktorn verkar han inte känna till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.