Svenska bostadspriser

Hox Valuegard kom in i morse på 0,7% MoM. Våren har varit positiv i likhet med 2016/17. Inte 2018. Tonen är positiv. Många där ute hade inte den bilden för ett halvårsedan. NULÄGESANALYS i vanlig ordning, gäsp! Många tror på stabila priser, med viss uppåt risk framöver tack vare räntebilden. På nedsidan lyfter de fram skakig konjunkturbild, att hösten är säsongsmässigt svagare, att bostadsutvecklarna fortfarande sänker sina priser.

Varför göra det komplicerat?

Räntorna har varit på nedgång ett tag, och Draghis baissighet igår gjorde inte saken sämre. Faller räntorna på statsobligationer så gör dem som regel det i bostadsobligationer. Tvåa på kreditriskskalan efter stat- och kommunoblisar. Lägre räntor på oblisarna ger över tid lägre räntor på bundna bolån. Lägre ränta på bundna lån ger lägre kalkylränta i lånelöftet. Lägre kalkylränta ger allt annat lika högre lånelöfte. Högre lånelöfte, mer pengar på fickan i en budgivning, vilket ger högre priser.

Bostadsoblisen pekar på att priserna ska upp c8% närmaste halvåret. Jag säger 5%.

Men jag vill även extrapolera två scenarorior.

1, Ett är att vi får nån typ av lösning av handelskonflikten, PMIs vänder rakt upp, risk on, sell of bland räntor globalt, räntorna på statspapper vänder upp med kraft, bostadsoblisarna börjar stiga. Denna optimism kommer elda på fastighetsmarknaden under hösten. Men eftersom det försämrar lånelöftena med ett lagg så kommer det att vara negativt för priserna när vi rullar in i 2020

2, Konjunktursbilden blir inte bättre, PMIs går mot 45. FED sänker, och därefter ECB. Räntorna kan i detta scenario gå något lägre. Men mycket är redan taget. Lånelöftena kommer att vara generösa och driva priserna under hösten, men som motvikt har vi volatil börs, dålig statistik och allmän oro som gör att köparna ändå är försiktiga, varpå priserna kanske stiger, men inte fullt lika mycket som man tror.

Hur man än vrider och vänder på det, så talar det för att priserna ska upp med minst 5% till årsskiftet. Tacka Trump för det…. det var han som fick FED att ändra kurs, som i sin tur fick ECB att ändra kurs.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.