Väntans tider

På lördag höjer USA tullarna på Kinesiska varor värda 250mdr dollar. Från 25 till 30 procent. Så det är tariffer på 0,05*250=12,5mdr. Ingen kioskvältare i sig…. men det är inte vad marknaden vill ha. Marknaden vill ha nån typ av uppgörelse innan dess. Vad blir det? Sorry, ingen vet! Rent statistiskt pekar det på höjda tullar. Vilket ger svagare Yuan, vilket ger fortsatt svag världshandel, vilket ger svag industriproduktion. Europa mår sämst av detta. I synnerhet Tyskland. Kina lite bättre, och bäst mår nog USA, även om deras tillverkningssektor också hackar. Ljuset så här långt är tjänstesektorn, så väl i USA som övriga världen. Även utvecklingen av Aggregerade disponibelinkomster (som styrs av jobbskapande X löneutveckling) minus räntekostnader (som styrs av räntorna, såklart) ser bra ut. Det finns pengar att shoppa för. Än så länge!

Från Sverige kom det inflation idag. Kärninflationen, dvs KPIF ex energi kom in på 1,6 mot väntat 1,5 och fg 1,6. Gäsp lönetakten ligger på 2,6% så inflationen är exakt där den borde vara. Nej vi är inte på målet, men är vi i recession? Nope. Vi växer med 1-1,5% och skapar jobb på rullande 12m på cirka 25,000/m. Jobbskapandet under 2010-2019 har legat på i snitt 70,000m. Det är en ekonomi som känner av inbromsningen i Europa samt en sämre byggkonja, men i övrigt helt okej. Men tar det fart i Europa, så kommer det att ta fart här. Faller Europa in i recession, inte bara Tyskland, så är risken stor att vi gör det. Men det blir en importerad recession som vi allt annat lika kommer klara bättre än om vi skapat den själva genom en finans- och fastighetskris. Jämfört 90-talet med Lehman typ.

Ingves då? Ja trillar Europa in i recession så kommer han inte kunna höja. Sänka gör ingen skillnad heller. Då blir det expansiv finanspolitik för hela slanten. Vilket många felaktigt tror är att öka spenderbyxorna. Men det är inte så det fungerar. Skatteintäkterna faller med BNP för att folk blir av med jobbet, och då slutar inkomstskatter och sociala avgifter att trilla in i skatte kistan. ÄVen moms, för att folk handlar mindre. Men i detta läget bibehåller man välförden. Dvs man skickar in hem sjuksyrror, dagisfröknar eller poliser. För de behövs även i dåliga tider. Kontentan är budgetunderskott. Skolboksexempel för Expansiv finanspolitik. Men får vi inte recession i Sverige, vilket jag inte tror. Utan att läget är som nu ett tag till, för att sen vända upp med Europa nån gång nästa år. Behövs verkligen real räntor på minus 1,85% (Styrräntan -0,25 minus kärninflation på 1,6)???? Nej absolut inte. Så om vi lyckas undkomma recession, vilket alltså i mångt och mycket är en fråga om hur handelskrisen fortskrider och dess biverkningar, så borde Ingves egentligen höja. Sen kan man alltid diskutera tajmingen…. och där är det allt troligare att han bör invänta mer positiva nyheter som stärker caset……

Från USA kom core CPI in på 2,4% yoy mot väntat 2,4 och fg 2,4. Lirar med core PCE om 1,9 och löner på c2,9%. Ungefär där de ligger. USA ligger på inflationsmålet, och lär fortsätta göra det om de växer med 1,5-2% då det skapar 100-150k nya jobb i månaden, vilket tillsammans med tajtheten i arbetsmarknaden utmynnar i c3% löneinflation, vilket alltså lirar med 2% inflation. Ingen överhettning, ingen kris. Någonstans mittimellan vilket alltså fordrar en neutral styrränta, vilket är när styrräntan ligger i paritet med kärninflation…. ungefär som nu! Inga konstigheter.

Men det är klart, tvingar handelskonflikten in oss i recession nästa år….. negativ BNP tillväxt YoY samt negativt jobbskapande 12m rullande genomsnitt. Ja då kommer bilden förändras… och då kommer FED tids nog nolla styrräntan. Detta tror inte jag på. Men det går såklart inte att utesluta.

Rent tekniskt…. SPX har inga öppna gap bakom sig. Allt är stängt. Vilket gör mig lite nervös. Just sayin´. Det är inte osannolikt att handelssamtalen slutar i en axelryckning av marknaden, men om det INTE gör det så räknar jag med OMX 1700 vid en positiv reaktion på kort sikt, och 1480/1500 vid en negativ reaktion. En partiellt avtal som gör att marknaden inte ser ytterligare tullar inom ett år, tror jag kommer tas emot positivt. Ett möte som inte slutar med nåt, samt införda tullar på lördag, föranleder en negativ reaktion. Om jag får gissa….

Trevlig kväll!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Väntans tider

 1. Welsh Corgi skriver:

  Ja, det här blir man inte klok på. Funderar på att lägga av och sätta in degen på några index fonder. Ska f-n till att slåss mot algos och robotar. USDCNY stiger i alla fall inte. Antar att det beror på viss optimism i handels talks?

 2. Leif Andersson skriver:

  Tycker lobbygruppernas mediatjat om att Ingves måste sänka räntan börjar bli tröttsamt. Innan när räntan sänktes hänvisade grupperna till inflationsstatistiken utan och bry sig om att det var högkonjunktur vilket dessa då ansåg som irrelevant. Nu anser dessa helt plötsligt att konjunkturen som tidigare var ointressant ska ges tolkningsföreträde bara för att det gynnar de själva. Vi har ju sett att höjningen från -0,5% till -0,25% inte gav några synbart negativa effekter och högst sannolikt gäller detsamma en andra höjningen till 0%.

  • GaStan skriver:

   Nu tycker jag nog att du vinklar det lite. Den mediala bilden är väl snarare att de som tidigare tyckte att Ingves var för stimulativ, och borde höja, nu tycker att hans jargong är för hökig och att han borde avstå från att höja? Eller har du nåt konkret exempel?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.