Facit 2020

God fortsättning kära läsare! Jag hoppas ni har haft ett lugnt och skönt julfirande så här långt.

Rubriken lovar mer än vad jag kommer att kunna hålla. Faktum är att det finns ingen som har facit över börsutvecklingen nästa år. Tajming, nivåer, börspåverkande händelser som händer och inte händer. Det går inte att göras. Tyvärr. Men det är ändå intressant att göra. Inte minst för att det konkretiserar bilden just nu OCH det är lättare att rita om en karta när verkligheten förändras än att göra en ny varje gång. Men framförallt så gör det en ödmjuk inför vår kapacitet att prognostisera framtiden. De flesta i finansbranschen, men även privata investerare, saknar den insikten. De flesta överskattar grovt sin egen förmåga. Lite som klassikern när man frågar x antal män om de tror att de är en bättre bilförare än genomsnittet (av de tillfrågade männen). 90% svarar ja. Det finns alltså många goda skäl att rita upp sin egen börskarta. Även om det med 100% sannolikhet blir fel. Visserligen skulle man behöva göra det varje dag, med en 12 månaders horisont. Men det finns nåt gulligt över att göra det i slutet av varje år.

Då kör vi!

1. Jag tror börsen har max 5% till på uppsidan. En top väntas i januari, förmodligen tidigt i månaden. OMX 1870ish.

a. uppgången under hösten har drivits av att marknaden börjat prisa in 2020. Man inser att det inte blir recession, och att det kanske istället blir recovery i tillväxt och vinster.

b, mycket pengar har stått utanför. Redan under Q418 var det många som hoppade av då man trodde att 9 års expansion var över. Mycket av de pengarna hittade aldrig tillbaka. Även under Maj i år var det många som hoppade av efter havererade handelssamtal. Var det nåt som kunde föra oss in i recession så var det detta. Många av dem har nu under hösten börjat känna att man haft fel

c, Räntorna föll från nov18 till sep19. Obligationer har varit en bra investering…. men nu går det åt andra hållet samtidigt som börsen går starkt. Aj aj

2. Rekylen som kommer efter toppen kommer ligga på 7-10%. En botten väntar jag mig i februari/mars. Jag siktar på OMX 1700.

a. I vanlig ordning springer börsen i bland på lite för fort. Så även denna gång. Q4orna som rullar in i början av året kommer inte vara bra. Även konjunkturellt kommer januari/februari vara dassigt så VDarna kommer inte guida särskilt positivt på uppsidan. Sätt detta i relation till kurserna som sprungit i väg och en ränta som inte längre faller. Aktieägarna sitter på vinster, och det kommer inte krävas särskilt mycket för att få dem att ta hem dem.

b, Samtidigt kommer rekylen både bli snabb och begränsad för att många som missat hela höstens uppgång och inser att världen inte går åt helvete, kommer vilja vikta upp aktieandelen.

3. Nästa uppgångsfas kan nog bli hela 15-25%. Jag siktar på en topp mellan slutet av april till i början av juni. Vi pratar OMX 2000-2100.

a. Den här uppgången handlar om att ledande data under vårkanten börjar ta fart på riktigt. Låga räntor från förra året får fullt genomslag. Expansiv finanspolitik verkar i USA. Handelskriget är typ ett minne blott. Man börjar lita på 2020 vinsterna. Man kan liksom ta på dem lite. VDarna börjar prata positivt för första gången på länge. Q1orna är inte heller så bra, men vindarna gör att de pratar lite bättre om Q2orna och särskilt 2h20.

b. Den här uppgången handlar om att diska 2020. Det vi vet i slutet av året, kommer man kunna konstatera att det prisades in från nån typ av botten i feb/mars till toppen april/maj. Missade man detta, så missade man 2020 typ.

c. Räntorna, US10yrs, har fram till botten i feb/mars har hållit sig under 2% men nu börjar optimismen föra dem mot 2,5%. Det handlar även om en flödesgrej… man säljer bonds och köper stocks.

4. Fasen efter vår sommar toppen tror jag i stort kommer vara rätt sidledes från toppen fram till oktober. OMX 1900-2100 kanske. Svårt att säga.

a. Den här delen handlar om att realekonomin nu börjar se riktigt munter ut, fast kurserna stiger liksom inte. De faller inte heller för det finns alltid köpare som fångar upp aktier mot bakgrund av det allt starkare konjunkturläget. Men allt det fina med 2020 är liksom redan diskat.

b. Den amerikanska 10-åringen har under bull fasen stigit till c2,5%. Nu börjar det filtrera genom till multiplarna också. Det håller tillbaks börserna.

5. Någonstans i oktober tror jag nästa fas inleds. Den handlar om att prisa in 2021. Vi pratar om att OMX kan nå 2200-2400.

a. Q4 rörelsen är en klassisk bull fas men den har inget med 2020 att göra. Bara 2021. Nu tror jag ju på 2021 eftersom FED inte skjutit sönder hushåll och företagens resultat- och balansräkningar med räntehöjningar. I december tror jag man höjer till 1,75/2,00. Men det är för lite för att skrämma börsen… trots att 10-åringen ångar vidare mot 2,75%. Så uppgången handlar om glädjen inför 2021, som i mångt och mycket är en extrapolering av konjunkturläget under 2H20. En miljö som trots konjunkturläget fortfarande kännetecknas av låga räntor.

Så från dagens cirka 1795 så siktar jag på 2200-2400, dvs 22-34% ex utdelning på 3%. Sjukt va! Men faktum är att tror man på minst 10% vinsttillväxt per år kommande två åren, och att räntorna kommer hålla sig hyggligt på samma nivå under hela nästa år… och såklart, att konjunkturläget är muntert….. då är det inte omöjligt.

En viktig grej i detta är också att så många missat årets uppgång pga Q418 tumultet och strandade handelsavtal, OCH att många tycker att årets uppgång är så pass stor att det OMÖJLIGT kan bli ett bra år nästa år. Det får mig att tro ännu mer på detta.

Sen ska man ju komma ihåg att en stor del av väntad uppgång också handlar om inprisning av 2021…. och detta ”Facit” handlar ju om 2020… så ska man vara petig så kan man slå av c10% för att fånga 2020 konjan och dess vinster.

Vad ska man sitta på? Jag tror Europa och vissa utvecklingsmarknader kan gå bättre än ex USA. Jag tror på Tillväxt framför Value. Jag tror på cykliskt framför defensivt. Jag tror på Small/mid cap vs Large cap. Jag tror på vissa sektorer mer än andra, som ex hälsovård, IT, förnybar energi och energiteknik mer än ex Fastigheter och Retail. Kombinerar man detta på ett smart diversifierat sätt så tror jag man slår index rätt lätt. Obligationer ska man inte ha.

Men jag tror även att en duktig stockpicker, med vissa trading skills och med Stockholmsbörsen som arbetsområde har goda förutsättningar att slå det mesta. Ovan pekar ju på 25-35% ink utd på index. Med lite skill borde man minst kunna landa på 35-45%. Då kommer även nästa jul att bli en riktigt God Jul.

Vi hörs om ett år, då ska det bli kul att se tillbaka. Men kom ihåg vad jag sa inledningsvis. Sannolikheten att ha fel ligger på 100%. Det är förmodligen det viktigaste jag har att lära ut!

Med bästa hälsningar

Jonas

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Facit 2020

 1. jonas högberg skriver:

  Spännande 😁
  Gott nytt år och tack för många insiktsfulla och lärorika analyser!

 2. Sailor skriver:

  Gott nytt år och tack för alla kloka och intressanta inlägg!

 3. Kent skriver:

  Tack! Kungen av att få en positiv!!! Verklig kunskap och grymt ödmjukt att dela vyn

 4. Glada 20-talet tillbaka skriver:

  Om OMX står i 2400 om 1 år så kommer jag, och de flesta svenskar, vara otroligt rika.
  Känns konstigt när man just nu tjänar mer på börsen på en månad än vad man gör på att jobba ett år.
  Du spår alltså en möjlig uppgång om 33 % på ett år. Jag säger inte emot. Men vilka branscher tror du lite extra på och vilka brancher vill du varna för?

 5. Pekka Tanskanen skriver:

  God fortsättning, gillar verkligen ditt sätt att skriva! Keep up the good work.
  Sannolikheten är 100% rätt eller fel, eller som Joey Tempest sa: Allt du hört är sant, men ingenting stämmer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.