16 DÖDA – Jag hade räknat med 5

I dagar som dessa så diskuteras huruvida de negativa effekterna på ekonomin, inte bara på kort sikt, utan lång sikt ändå inte är för smärtsamma för oss som samhälle. En 3-åring förstår detta. Låt säga att vi inte vill ha de här effekterna. Det är ett enkelt problem att lösa. Vi återgår till det normala. Vi lever våra liv som vanligt.

Men innan vi bestämmer oss för detta, så vill jag bara visa på baksidan av detta mynt.

Idag är vi 16 döda. Jag hade räknat med 5. Så låt oss räkna baklänges hur vi hamnade på 16.

EN person dog den 10 mars. Denna person blev smittad 17 dagar tidigare. Jag tror att man fortfarande kan räkna med en mortalitetsgrad på 1%. Det är inte 0,1%. Men det är inte heller 3%. Vi vet inte. Men 1% är en rimlig gissning.

Den 23 februari så måste det ha varit cirka 100 smittade, vilket genererar ETT dödsfall 17 dagar senare.

10 dagar senare, den 3 mars. Måste de funnits 1600 smittade för att idag, 17 dagar senare generera 16 dödsfall.

Från 100 smittade till 1600 på 10 dagar. Det är faktor 16X.

Från de 3 mars till den 13 mars kan det alltså ökat med 16X igen. Från 1600 till 25,600.

Om vi hade 25,600 smittade den 13 mars, så kan vi vänta oss 256 döda 17 dagar senare. Den 30 mars.

Det är en ökning från idag till den 30e med 240 (256-16) dödfall. Eller 24 om dagen.

Det skulle alltså ta fart i nästa vecka.

Det finns också en chans att det blir mindre OM våra ändrade vanor och restriktioner har gett en kraftfull effekt. Alltså det vi ändrade på mellan den 3 mars till 13 mars. Inte nu senaste veckan. Det ger resultat först efter den 30 mars.

Så åter till frågan… de långsiktigt negativa effekterna på ekonomin vill vi undvika. Särskilt med tanke på att de som dör ändå ligger risigt till rent statistiskt. Men till vilket pris? Vi kan väl se hur diskussionen gå i nästa vecka OM vi nu får två siffriga dödstal om dagen.

Det kan också leda oss in på diskussionen kring isolering av riskgrupperna. Då har jag några frågor:

1, Går det att isolera en grupp så stor som 0,75-1,5 miljon människor, när viruset har full spridning ute i samhället? Vad händer om det inte går?

2, Hur länge behöver vi isolera dem, och hur länge går det att isolera en så stor grupp?

Vi får väl. I nuläget förs en rationell diskussion kring kostnaden för det ena versus det andra. Jag undrar hur rationell den diskussionen är när vi har tvåsiffriga, på sikt kanske tresiffriga, DAGLIGA dödsfalls siffror?

Jag kan också krasst konstatera faktum…. varför gnäller inte Italienarna över lock down. Dvs att priset för recession och arbetslöshet är så mycket högre än alternativet, och att man pronto borde återgå till vardagen igen. Varför verkar det inte finnas en opinion för detta.

Observera att jag inte tar ställning för något alternativ här. Jag bara konstatera att många smarta människor där ute inte är något annat än Nulägesanalytiker (de finns tydligen överallt) och där tar man de ekonomiska effekterna på samhället IDAG och ställer mot de typ 16 dödsfall idag. Då fattar jag också att man väljer återgång till vardag och 16 dödsfall på direkten. Herregud, det dör 92,000 människor i Sverige varje år. Det är 240 om dagen. Så det är en no brainer. Det jag flaggar för är om det dör 480 människor om dagen om nån veckan… hälften naturligt, hälften i Corona. Det är den diskussionen vi måste ta nu, för smittan sprids exponentiellt (osäkert till vilken takt) och dödsfallen kommer med 17 dagars fördröjning. Det är ingen svår matte…. men det är en matteövning vi alla har ett ansvar att förstå. Sen vad man väljer…. det är upp till var och en!

Som sagt… nästa vecka kan vi har 24 döda om dagen…. jag hoppas jag har fel! Jag hoppas att multiplikatoreffekten inte fungerar likadant i praktiken som i teorin. Men risken finns!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

66 kommentarer till 16 DÖDA – Jag hade räknat med 5

 1. Johan skriver:

  Blir intressant med börsen. Det kommer ta fart ordentligt med fall i UK, Sverige och USA mot förmodad minskning i Italien.. Känns svårare att tolka marknadens reaktion denna gång mot för 2v sen.

 2. Nu tar vi det lite piano skriver:

  Jag tycker även vi kan väga in att många av de som dör i Corona skulle finnas i statistiken över döda även om corona inte skulle finnas (över 90 år multisjuk löper tex ganska hög risk att dö oavsett). Så tycker det blir fel att addera antalet döda i corona med de som annars dör av andra orsaker.

  • GaStan skriver:

   De dör ju 92000 svenskar om året. Eller 23000 i kvartalet. Rätt trist om det dör 100,000 ett kvartal istället…

   Fråga italienarna om de resonerar likadant

   • Kalle skriver:

    Samtidigt, om det dör 100,000 ett kvartal så kommer nog rätt många färre dö i rätt många efterföljande kvartal just eftersom de flesta (alla i Sverige än så länge?) som dör med Corona har varit äldre. Frågan är ju hur man värderar detta?

   • GaStan skriver:

    Det går inte att tänka så. När vi om nåt år ser tillbaka kommer man se att det dör i snitt lika många hela tiden, men att under Corona viruset gick antalet upp.

   • Kalle skriver:

    Hmm, nej? Det kommer inte dö lika många i snitt efter corona, de är ju redan döda. Tar man tillräckligt lång tidsperiod och tittar på så kommer ju inte Corona synas ö.h.t. eftersom toppen under corona tas ut av dalen efteråt.

   • GaStan skriver:

    Det tror inte jag… om det dör 90,000 svenskar om året, så kommer det dö 90,000 X 5= 450,000 närmaste 5 åren. Om Corona dödar 100,000 så tror jag det blir 550,000. Folk slutar inte dö för att vi haft Corona

  • Fredde skriver:

   Förstår jag dig rätt att du tänker på antalet döda som en periodiseringsfråga?

 3. Worst still to come skriver:

  Men om vi tror på 100 döda om dagen i Sverige om 2 veckor så skall vi väl ned en vända till på börsen? Finns väl inte en chans att de här nivåerna håller om vi ser ett scenario med 2-3000 döda i USA per dag om 3 veckor?

 4. Lars skriver:

  För att ta ställning i denna fråga, måste man försöka räkna ut hur många som i förlängningen kan tänkas bli arbetslösa? Hamna i personlig konkurs?

  Många unga var ju redan innan detta hände, uppgivna över osäkra anställningar, bostadssituation etc.

  I vilken utsträckning detta kommer att leda till psykisk ohälsa och vad detta kommer innebära?

  Tycker du gör det lite för enkelt för dig, när du staplar upp det så där.

  För övrigt så är jag en trogen läsare som gillar din blogg.

  • Peo skriver:

   Ställer du ångest för arbetslöshet hos millenials mot dödstalen i riskgrupper?

   Sverige måste vara ett av få ställen på jorden där man kan läsa nåt dylikt.

   • Lars skriver:

    Oerhört trångsynt kommentar.
    Att bara se att detta kommer att utveckla en ångest för arbetslöshet, visar en total avsaknad för mänsklig psykologi. Försök tänka några steg till! Eller förresten, ansträng inte din hjärna, njut av ledigheten. Verkligheten kommer snart ge dig svar.

  • GaStan skriver:

   Tack för det!!

   Är det skäl nog att ignorera Corona?

   • Peo skriver:

    Lars , självklart kommer detta innebära ekonomiska tragedier, framförallt för småföretagare och enskilda näringsidkare.

    Det var du som lyfte ångest över arbetslöshet och bostadsbrist hos unga. Och i min värld är detta en liten post i sammanhanget. Dom har livet framför sig.

    Om vi rotar i kategorin arbetslöshet kan vi titta på 90talskrisen där det stora problemet var medelålders och äldre som man fick pensionera bort för resten av yrkesåldern. Nåt liknande kan det bli tal om, dock beroende på hur långdraget detta blir.

    Men som sagt, nu pratar vi riskgrupper och dödsfall i dessa. Ångest för arbetslöshet hos unga kommer längre ned.

   • Kalle skriver:

    Hörde nu om en ung kock som tog livet av sig. Sannolikt hjälpte inte restaurengernas kris under Corona-lockdown för hans vilja att leva, med nystartad egen restaurang, och det fanns såklart underliggande psykisk ohälsa sen tidigare.

    Men, just nu diskuteras ju inte ens bieffekterna av åtgärderna. Säger inte att det vi gör är för mycket, men vi har ju faktiskt ingen aning eftersom ingen värdering gjorts.

   • GaStan skriver:

    Vi kan inte ställa de här bägge mot varandra. Båda måste lösas samtidigt. Hade vi kunnat isolera riskgrupperna så hade jag helst gjort detta, och sen får alla gå tillbaka till vardagen. Men det går inte. Lockdown är billigast i längden tror jag! Korea är ju också framstående… men det tåget har nog gått. Verkar inte som om någon har annan har kapacitet att genomföra något liknande heller!

   • Kalle skriver:

    Vi inte bara kan, vi måste ställa dessa mot varandra. Annars hade ju total lockdown tills ingen var smittad varit ett lätt beslut. Du gör det ju själv när du säger att staten ska betala löner under en lockdown. Så har ju inte skett under den partiella lockdown vi har nu, därav börjar ju problemen hopa sig. Det är diskussionen om detta jag efterlyser.

   • GaStan skriver:

    Vi bör alltså fråga våra gamla om de kan dö för vår skull?

 5. Leif Andersson skriver:

  Visst är det hemskt med de stora dödstalen. Men om vi nu ska tala om ansvar för den uppkomna situationen faller detta främst på de som tog med sig smittan hit från utlandet och sen förde denna vidare. Känns fel enligt min mening att försöka skuldbelägga vanliga medborgare som inte varit utomlands och som bara vill leva sina liv någorlunda normalt. Sen ska man också betänka att situationen i Stockholm är mycket värre än i resten av landet. Dvs restriktioner som är lämpliga där är högst sannolikt kraftigt överdrivna och kontraproduktiva i andra delar av landet.

  • GaStan skriver:

   Skuldbelägg djuret som bar på smittan

   Ge mig ett skäl till varför andra delar av Sverige kan bli som sthlm… eller Italien

  • Kalle skriver:

   Detta handlar väl ändå inte om skuld? Det är ingen som försöker skuldbelägga någon. Åtgäderna som vidtas är ju inte några straff. Jag tror du har fått detta om bakfoten.

 6. Kristoffer skriver:

  Tack som vanligt för dina tankar. Jag har varit skeptiskt till aktiemarknaden och låg ca 70% i företagsobligationer 40% korta a-bbb och högränte, Spiltan etc. Nu är man inlåst och kan inte sälja för att det inte finns en fungerande marknad när alla aktörer springer åt samma håll.. Jag hade räknat med ett värdefall av 25% i Högränte fonderna worst-case men visste inte att jag bar risken för hela den nordiska kreditmarknaden. Lite skraj och uppgiven här, vad tror du kommer hända? Är risken ett värdetapp på 90%? Kommer riksbanken tillåta det? Spiltan räntefond Sverige finns ju med i PPM..

  • GaStan skriver:

   Jag skulle inte vara rädd så prisförändringar. Jag skulle fundera på om underliggande bolag klarar av att betala tillbaks skulden alt rulla den vidare när nuvarande obligation förfaller. Så länge som de klarar det så får du tillbaks pengarna. Nedgången nu är ju mest likviditetsdriven. Inget att bekymra sig över om bolagen klarar sina åtaganden

 7. Hugo skriver:

  Ett tillägg som är värt att nämna är Imperial College’s studie av konsekvenserna till finanskrisen. Där har man räknat ut att åtminstone 260’000 personer dog av cancer korrelerat till konsekvenserna av finanskrisen i OCED. Med minst 500’000 fall globalt. Tänker att det säkert då finns fler sjukdomar som går att härleda till detta också.

  • GaStan skriver:

   Tidsaspekten får väl ändå sägas vara rätt unik när det kommer till Corona… låt det löpa fritt och 0,1% av världen befolkning som dör inom ett halvår… den kommer bli rätt svårslagen

 8. Once in a lifte-time stocks skriver:

  Om börsen går ned 20-30 % till kommande 3 veckor vid massdöd i USA så får man inte glömma att detta kan vara ett once-in-a-lifetime köptillfälle.
  Många förvaltar är ute och pratar om ”Once in a lifte-time stocks”.
  Gastan, vore bra om du kunde ange prisnivåer på några svenska och amerikanska aktier där Once in a lifte-time stock blir aktuellt vid ett visst pris.

 9. Gammal Gubbe skriver:

  För att sätta Corona pandemin som till dags datum uppskattas ha orsakat 11 000 dödsfall i en vidare kontext dör enligt UNICEF dagligen 15000 barn under 5 år av undernäring och sjukdomar. Orsaker som enkelt går att åtgärda om vi bara vill. Att vi nu får panik beror bara på att detta plötsligt kommer nära oss. Jag vet inte om detta är patetiskt, tragiskt eller bara mänskligt.

  • GaStan skriver:

   11,000 dödsfall nu ja… ska vi diskutera relationen om några veckor igen

  • optimisten skriver:

   Den tysta katastrofen , som fortsätter år efter år . 5 miljoner varje år
   Drabbar u-länder så nyhetsvärdet är väl lika med noll .
   Den drabbar barn inte gamla 80-åringar
   Svårt att sätta ord på det , men att ingen egentligen bryr sig är ,,,,
   Jo jag är evigt tacksam för att vara född i sverige .

  • GaStan skriver:

   Så därför behöver inte bry oss om detta virus och borde istället låta det få spridas fritt?

  • Peo skriver:

   Vad menas, att vi ska låta personer i riskgrupper få avlida och virusets spridning ha sin gång?

   Att länder fortfarande är på olika utvecklingsnivå är ett faktum, det var inte länge sen vi själva hade barnarbete och familjer med typ åtta barn varav tre dog. Därmed inte sagt att bistånd och kunskapsöverföring idag inte hjälper människor i nöd.

   Återigen, tänker du dig att vi ska luta oss tillbaka och inte beröras av virusets konsekvenser?

 10. Storugglan skriver:

  John P.A. Ioannidis:

  ”The current coronavirus disease, Covid-19, has been called a once-in-a-century pandemic. But it may also be a once-in-a-century evidence fiasco.”

  https://www.statnews.com/2020/03/17/a-fiasco-in-the-making-as-the-coronavirus-pandemic-takes-hold-we-are-making-decisions-without-reliable-data/

  Jag har svårt att förstå att inte priset för olika handlingsalternativ diskuteras. Så sker i de flesta andra situationer.

  Håller också med Kerstin Hessius om att politikerna måste ange deadline för nedstängning:

  https://www.svd.se/ge-en-tidpunkt-for-nar-livet-blir-normalt

  Det vi gör nu för att rädda människoliv saknar inte en kostnad i andra (och/eller samma?) människoliv i ett senare skede.

 11. markus7777 skriver:

  Bra att frågan kommer upp hur vi ska ställa ekonomisk utveckling mot att stoppa viruset. Vid någon punkt blir priset för att stoppa viruset för högt

 12. Snilleblixt skriver:

  Dödligheten är väl beräknad på att vi har vårdplatser till alla som behöver, hur ser siffran ut när vi har tiofalt fler som behöver vård än antalet vårdplatser? Att de under 60 år klarar sig bra med intensivvård tycks klarlagt men hur klarar de sig utan vård? I Frankrike är hälften av intensivvårdspatienterna under 60 år.

  • GaStan skriver:

   Sant, det är väl därför som dödligheten ser ut att vara så hög i Italien

   • Snilleblixt skriver:

    Jag tror detta är den springande punkten, hur reagerar samhället när det plötsligt börjar dö unga och annars friska personer, då blir det fullständig lockdown.

   • GaStan skriver:

    Den risken är väl rätt liten om man ser till Italien…. jag tror det är dagliga antal döda som är springande punkten för lock down. Den här veckan är kritisk

   • Snilleblixt skriver:

    Lika avgörande som vaccin är tester för att kunna avgöra om personer haft Corona och nu är immuna.

 13. Mulle skriver:

  Jag tror väst kommer att försöka isolera den del av befolkningen som kan drabbas hårt av Covid19 och försöka rulla tillbaka till det normala så fort som möjligt. Detta då vårat ekonomiska system är för kopplade till varandra för att kunna fungera vid dessa situationer. Förutom Italien där ekonomin är skit oavsett… kanske därför dom inte bryr sig om den frågan.

  Detta hade inte heller varit en kris ifall vi hade haft beredskap som förr… med tillräckligt många ICU bäddar och respiratorer. Då hade militären kunnat hjälpa och folket fått bli sjuka och gå vidare med livet istället för att leva i skräck och förtvivlan.

  Gör vi inte det blir det dock ingen riktig kris då det inte är det… men flera banker kommer att få det jobbigt åter igen med förfallna lån. Därför dom inte vill låna ut just nu. Varför Almi får komma in och ta den risken. Kanske kan staterna/länderna sätta upp någon gemensam bank som får utställa lån via dem och sen likvidera skiten och låta skattebetalarna ta notan?

  Jag fortsätter månadsspara… om än det är rött i depån just nu.

 14. Dan skriver:

  Centralbankerna har sedan finanskrisen förstört vår globala ekonomi med stimulanser/QE. Nu när allt är 100% f**ked up, så tar de sin bästis MSM i handen och hausar upp Covid19-situationen och trycker in nålen i den s.k. ”the everything bubble”. FED är inga idioter och ser såklart detta som ett utmärkt tillfälle att skydda sitt rykte och skylla på ”pandemin”. Varför skulle de annars ha agerat som de gjort de senaste 2 veckorna?? Snälla tänk utanför ramarna. S&P ska ner till $500-800 och inflationen kommer rusa efter helikopterpengarna från US Gov. Trist tid, men men. Trevlig fredagskväll.

 15. Dividendify skriver:

  Jag var lika fel ute i gissningen på antal döda och kryper till korset nu. Visst hon vill ha svar på 7:e AP-fonden men frågan hon ställer går inte att svara på nu. Det måste till andra åtgärder under tiden,försäkringar om att staten håller folk under armarna tills vi får fast mark under fötterna igen.
  Denna nyheten kom ikväll i England och personligen anser jag att Sverige måste göra nåt liknande. Ytterligare 3 miljarder till Almi är ju bara löjeväckande.

  https://news.sky.com/story/coronavirus-government-will-cover-80-of-salary-of-employees-unable-to-work-11961101

 16. Imbacill skriver:

  Tack storugglan för länken, den beskriver väldigt bra hur jag har tänkt hela tiden. Dock kunde jag inte i min vildaste fantasi förutspå den ekonomiska kollaps man har varit villig att ta i väst och det har dessvärre gjort att jag allokerat mig fel i marknaden. Hoppas fakta belyses mer inom en snar framtid. Ps jag lider med alla, men är bara vetenskapligt lagd så ingen missförstår.. tack för en bra blogg följer dig dagligen

 17. Leif Andersson skriver:

  Jag håller också med storugglan om att en ekonomisk konsekvensanalys behövs kring de olika åtgärderna. Men om vi tar den nuvarande situationen i Sverige är det inte främst FHM:s åtgärder som är det stora problemet utan den stora rädslan hos allmänheten och framförallt i Stockholm. Av någon anledning har hushållen trots rekordlåga boräntor helt plötsligt slutat konsumera förutom hamstring av handsprit och toalettpapper. Att man inte vågar gå till frisören och klippa sig eller gå ut på lunchen till sitt vanliga lunchställe känns extremt överdrivet. Det är ju främst människornas förändrade beteende som ger oss den ekonomiska krisen och inte coronaviruset.

 18. Storugglan skriver:

  Nu har Mats Bergman, professor i nationalekonomi vid Södertörns högskola, räknat på kostnaderna:

  ”Med dessa antaganden är värdet av förlorade levnadsår cirka 600 respektive knappt 1300 miljarder kronor, eller mellan 12 och 26% av BNP. Detta indikerar att det – förutsatt att studierna ovan har skattat dödligheten till rätt storleksordning – är samhällsekonomiskt motiverat att genomföra oerhört drastiska åtgärder om dödligheten exempelvis kan halveras. Detta gäller i synnerhet om dödligheten när smittspridningen är som störst skulle bli ännu högre, på grund av överbelastade intensivvårdsavdelningar. Om däremot optimisterna har rätt och dödligheten i befolkningen, genom en kombination av lägre dödlighet bland de som smittas och att färre faktiskt blir smittade, bara är ungefär en tiondel av de tal som redovisats ovan – blir värdet av de förlorade levnadsåren i samma proportion mindre. Ett ekonomiskt bortfall i storleksordningen 2% av BNP är kanske det vi är på väg mot redan nu, som en konsekvens av redan fattade beslut och spontana åtgärder. I ett sådant scenario ger en krass samhällsekonomisk kalkyl ett visst stöd för att vi snart bör återgå till vardagsrutinerna och acceptera att vi drabbats av en influensa som är tio gånger värre än vanligt räknat i dödsfall.”

  Han hänvisar till och tar hänsyn till den oklara evidens som Ioannides pekat på. Tack för det! Men hur räknar man med kostnad inte bara i BNP-bortfall utan också efterföljande kostnader i bl a människoliv?

 19. Leif Andersson skriver:

  Enligt en undersökning verkar personer med blodgrupp A ha sämre resistens mot coronaviruset medan de med blodgrupp B eller 0 är mer resistenta.

  Kan ju vara värt att väga in när man jämför mellan olika länder.

 20. Ont i magen igen skriver:

  Nu har man riktigt ont i magen igen. Nästan 800 döda sista dygnet i Italien och med det insikten att vi sannolikt faktiskt har minst 1.000 döda om dagen i USA om 3 veckor.
  Om världens största ekonomi stänger ned helt i en månad så vet jag inte hur ekonomin skall klara sig.
  EU och USA står inför en total nedstängning de kommande veckorna och vi har i inget av dessa länder ännu peakat.
  Exponentiell sjukdomstillväxt är så fruktansvärt skrämmande då dagens låga dödssiffror i USA på bara en vecka kan gå till katastrofala siffror.
  Om ett vaccin dröjer till början av 2021 så hur skall vi förhålla oss till detta under hösten 2020?

 21. Fredde skriver:

  Är det så att finanspolitiken och penningpolitiken måste samordnas? Man kan inte både förbjuda ekonomisk aktivitet och samtidigt stimulera den.

  Även en läkare måste förstå att det globala ekonomiska ekosystemet – precis som vid ett hjärtstopp – inte enkelt bara kan stängas av och sedan sättas på igen. Faktum är att ekonomins hjärta redan har slutat slå och alla behöver isoleras för att minska spridningen av detta virus. För att sedan sätta igång ekonomin igen behövs en chock – precis som en defibrillator – för att komma igång.

  Den globala ekonomin är ingen lampa man bara slår av / på. Vi behöver komma överens om ett datum för att sätta igång allt igen. Jag saknar en plan just ju tyvärr.

  Ps riktigt trött på dom som tror att antalet döda är en periodiseringsfråga. Hör detta resonemang flera gånger om dagen.

 22. Stefan skriver:

  Om man rent teoretiskt räknar på att Sverige kan ”optimera” spridningshastigheten (flatten the curve) så att sjukvårdens intensivvårdsplatser utnyttjas till 100%.
  Hur lång tid tar det innan vi når flockimmunitet (60-70%)?

  Kommer ett säkert vaccin kunna utvecklas innan flockimmunitet uppstår?

  Mat och läkemedelsbrancherna borde väl få aktiekurser som är stabilare än övriga branscher tycker jag.

  • GaStan skriver:

   Problemet med flatten the curve är att det tar för lång tid, vilket gör att ekonomin inte kommer orka med det!

  • Stor Ek skriver:

   Men om vi kväser smittan snabbt så saknar vi flockimmunitet. Då har vi rimligtvis nästa våg här till hösten och då har vi samma visa igen. Ska vi göra en till lock down då?

   Men vi lär gå igenom ett helvete den här våren.

   • GaStan skriver:

    Om det stämmer är det en intressant aspekt. SARS har man aldrig hittat vaccin till och den dök inte upp igen. Men forskarna kan inte riktigt säga varför.

 23. svedese skriver:

  Det nämns lite här och där en del oroande ord om kreditmarknaden och att det är den som är det verkliga hotet mot ekonomin, snarare än att börserna faller just nu. Jag har svårt att hitta något fördjupande, faktabaserat material dock. Vet du mer? Jag gissar att det handlar om en generell oro för betalningsförmågan hos privatpersoner och företag om ekonomin tvärnitar, arbetslösheten ökar explosionsartat och konsumenterna drar öronen åt sig? Hur står sig de insatser som Sverige gjort hittills, för att hantera den oron?

  • GaStan skriver:

   Den är ju viktigare än aktiemarknaden om du tänker att en aktie byter bara ägare hela tiden. Den försvinner inte. Bolaget påverkas egentligen inte ett skvatt om en aktie står i 100kr eller faller till 1kr.

   Med en obligation eller företagskredit är det annorlunda. Att obligationen faller från 100kr till 1kr berör inte företaget heller. Förrän på slutdagen när den förfaller. Då måste bolaget hosta upp 100kr. Många företag kan inte det, utan de rullar över skulden. Egentligen drar de bara ett sträck över förfallodatumen, och skriver dit en ny. Problemet är om inga i marknaden vill köpa den ”nya” obligationen. Då kan de inte betala de gamla fordringsägarna, och då blir förlusten högst reel, och sätter eftervärkningar som är mycket allvarliga. Alltså är det bra om centralbanker går in och köper obligationer, alternativt finns där när de ska rullas över i nya. De undviks defaults, och finanskris. DOCK hjälper detta inte företaget om deras intäkter gått till noll, och kostnaden finns kvar. Då skapas förluster, och till slut äts egna kapitalet upp. Då blir det konkurs, och då defaultar alla skulder också!

   Åtgärderna är bra…. men vi måste få igång hjulen snart igen! Alternativt hela stänga ner maskinen och låta staten ta kostnaderna

 24. Optimisten skriver:

  Om du uppdaterar statistiken och matematiken Jonas
  Vad säger den om kommande vecka ?
  Vad ser du för siffra nästa söndag
  Magnus Snäckestrand på Sahlgrenska skriver att Italien har dubbelt så många intensivvård platser jämfört med Sverige per invånare
  Stämmer det så lämnar det en mindre behaglig smak i munnen , speciellt för + 70 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.