Svenska bostadspriser har toppat

Nu på morgonen kom priser från HOX som visar att priserna numera är uppe och tangerar gamla toppnoteringar. Januari och Februari är säsongsmässigt klassiska top månader dessutom. Men räntorna har studsat, såväl statslåneräntor som bostadsobligationerna, och de visar att bostadspriserna inte ska fortsätta upp. Tvärtom finns det fog för att de ska ner 3-4% till i höst. Ungefär i paritet med nivåerna från november/december förra året. Så det är ingen jättegrej.!!! Vi får också se var räntorna tar vägen nu när Riksbanken säger att de ska köpa bostadspapper….

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Svenska bostadspriser har toppat

 1. Henke skriver:

  Att RB funderar på att köpa bostadsobligationer känns för mig som att de är måna om att hålla uppe bostadspriserna, ser inte varför man ska fösa in pengar i systemet som tillslut hamnar i tillgångar som inte avkastar något.

  • GaStan skriver:

   Om de köper en statsobligation så får de tillbaks pengarna när den förfaller. Det är bara i den här räddhågsna marknaden som de kan agera köpare i brist på annat.

   Bostadsobligatoner avkastar faktiskt mer än statspapper som centralbanker brukar köpa… oavsett om det är kristid eller inte.

   För en centralbank är inte heller ”avkastningen” central… som det är för privata marknaden.

   • Henke skriver:

    Jo.. Menade iofs varför ska de trycka in likviditet i något som i förlängningen hamnar i bostäder/fastigheter, inte att avkastningen på obligationen är mer eller mindre – och svaret är väl att en bopriskrasch är helt förödande på av ekonomi. Det ena är att hålla nere räntorna, det andra är väl att föda in pengar så att bankerna kan låna ut volymer om pengarna sinar från annat håll. Är inte ekonom så är säkert ute och cyklar här.

   • GaStan skriver:

    Jo det är en viktig del…. men om ett hushåll tappar sina jobb och inte klarar sina räntekostnader, oavsett om de är höga eller låga, då spelar det ingen roll om centralbanken gör så att obligationsmarknaden ”fungerar som vanligt”

  • Kalle skriver:

   Det är väl inte att hålla uppe priserna som är det viktiga, utan att hålla nere räntan, som ekonomisk lättnad eller iaf inte högre ränta samtidigt som många kanske blir av med jobbet eller inte kan jobba lika mycket.

   En bi effekt är ju att priserna hålls uppe, vilket nog är rätt bra då vi nog har tillräckligt med turbulens i ekonomin just nu 😉

   • GaStan skriver:

    Exakt… pris fladder sabbar inte en ekonomi.. åtminstone inte om det är kortsiktigt. Det är bara köpare och säljare som byter papper… Det viktiga är det underliggande bolag. Klarar de sina kostnader, kan de hantera sin skuldsättning…. om de gör det… kommer ”fladdret” att till slut reflektera det.

    Ett bolag går inte automatiskt bra bara för att aktiekursen halveras. Det går inte automatiskt bra för att kursen dubblas!

    Folk blir kanske ledsna när deras aktieportfölj halveras…. men det är inte den man använder för sina löpande utgifter.

    Även om man hade tänka sälja sin portfölj för att köpa en bil….. så är det nån som måste ta sina cash för att köpa samma aktieportfölj, således kan inte den personen köpa nån bil….

    bara säger att man måste förstå realekonomin och verkliga kassaflödesströmmar…

    därmed inte sagt att allt ser bra ut… för det gör det inte! Bara att världen mår inte dåligt för att börsen är ner…. börsen är ner för att världen mår dåligt!

 2. Hugo skriver:

  Även om inte en lågkonjuktur är första scenariot. Säg att vi skulle gå in i en lågkonjuktur. Skulle det äntligen ge oss chansen att få ordning på bomarknaden? Tänker att det skulle vara enklare för politikerna att då införa skuldkvotstaket som du har diskuterat tidigare då bopriserna redan skulle vara på låga nivåer och då skulle dessa genomföranden inte påverka prisbilden lika mycket. På så sätt också eventuell slopa kontantinsats och kanske fasa ut amorteringskrav? Förstår att detta givetvis inte är något som sker under brinnande lågkonjuktur men efteråt.

  • GaStan skriver:

   Det hade ju varit lysande om det gick att få till. Skarpt skuldkvotstak är ju mitt förstahandsval när det kommer att få ordning på bostadsmarknaden.

 3. awwhowcute skriver:

  Ett par artiklar jag såg som bekräftar din spaning ang. topp.

  https://omniekonomi.se/rekordhogt-utbud-pa-hemnet-stor-risk-att-priserna-backar/a/3JbJQd

  Rekordökning av objekt till salu samt ett sjunkande sentiment.

  http://direkt.omniekonomi.se/bomarknad-ngt-farre-pa-visning-an-normalt-i-sthlm-erik-olsson/a/50qJzz

  Minskade intresse på visningar i Stockholm och övriga landet.

  • GaStan skriver:

   Jag tror du har rätt… finns en nedsiderisk på 5-10%. Men framförallt tror jag volymerna går ner.

   Det intressanta är egentligen var vi är om en månad eller två… och då tänker jag på aktiviteten i ekonomin och var bostadsobligationerna tagit vägen. Analysen nu har sina brister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.