FED mötet nästa vecka är avgörande

Svensk inflation, mätt som CPIF ex energi, kom precis in på 1,2% mot väntat 1,4 och fg 1,7. Inte mycket inflationstryck att tala om. Stark krona tror jag är en viktig faktor i detta. Att vi har en stark krona beror i sin tur beror på att 1, kronan i regel går starkt när världskonjunkturens pilar pekar uppåt och 2, svensk finans- och penningpolitik (mindre budgetunderskott och QE) har inte varit lika expansiv som i omvärlden. Att vi har kunnat hålla en så stram politik jämfört med omvärlden beror på att vår ekonomi har gått relativt sett bättre under c19. Det i sin tur beror på att vi kört en annan c19 strategi än omvärlden. Mindre nedstängning helt enkelt. Om det skapade högre överdödlighet per capita än omvärlden vet jag inte. Om det gjorde det, så är det i så fall priset vi betalat för en stark ekonomi.

Core CPI i USA kom in på 3,8% YoY mot väntat 3,4% och fg 3,0. Superhög! När jag räknar på det skulle jag säga att rensat för baseffekten så landade inflationen på c3%, så en stor del är ju baseffekt. Men ändå är den väldigt hög. Förra månadens 3,0 så ansåg jag rensat för baseffekt så låg den på 2,5%. Det är ändå en fortsatt uppgång rensat för baseffekt. Senaste två månadernas 2,5 och 3,0% är alltså historiskt hög om man ser till post-lehman då snittet legat kring 1,5%. Vi vet alla varför den är hög. Det har jag redogjort för så många gånger…. och vi vet att baseffekten kommer börja försvinna i höst. Men frågan är alltså hur den strukturellt kommer att ligga kvar, och hur FED ser på saken. Första reaktion är att räntorna drar något. Börserna fladdrar och har inte visat nån riktning.

Men över till något långt viktigare. Nästa veckas FED möte. Jag tror det kan bli avgörande. Frågan är vilken ton de kommer slå an, och hur de adresserar konjunktur och tapering. Håller de nere tapering tugget till jobbskapandet blir mer solitt (FED har två mål remember, inflation och full sysselsättning, som iofs är kopplade till varandra genom tajt arbetsmarknad och löner), eller kommer de glänta på ”tapering-dörren”? Jag vet inte!

Min karta har sedan slutet på april varit att vi ska ha en korrektion, och sen ska det dra vidare under juli till september. Korrektionen har inte infunnit sig. Å andra sidan har det inte rallat vidare uppåt heller. Varken rätt eller fel…. eller kanske mest fel. Nåja…. det gäller att hela tiden tänka framåt. Så här tänker jag nu:

Varför har rekylen uteblivet, varför har det varit så starkt?

1, det har funnits rejält med cash på sidolinjerna

2, Aktieriskpremien har varit okej, och den blev till och med bättre efter Q1orna som ledde till upprevideringar av Fy21 och Fy22

3, Många långa pengar har tittat på vinst och konjunkturutsikterna 12-18 månader och konstaterat att det ser bra ut och de vill ligga kvar och

4, Många som varit oroliga och funderat på dra ner risken har ändå legat kvar för rekylens potentiella djup och sannolikhet har varit si och sådär samtidigt som det ser bra ut på sikt, varpå man avstått från att sälja. Korta pengar har sålt och tagit ner risk, men givet ovan så har det inte utmynnat i mer än en konsolidering. Vi har underskattat kraften i de långa pengarna.

Var står vi nu?

NDX (Big growth) handlas nära ATH, SPX (Big Value) handlas på ATH, VIX handlas lågt, 10-åringen var under 1,50 igår, inflationsförväntningarna har vänt ner rejält senaste dagarna (sett till spread 5yrs real och nominell obligation) och SHORT covering har på sistone varit rejält (Björnarna vågar inte sitta kvar). I min bok är detta marknadens sätt att säga: VI ÄR INTE RÄDDA FÖR INFLATION, RÄNTOR ELLER TAPERING. VI LITAR PÅ FED. DET KÄNNS BRA.

Så till FED mötet… om de bekräftar denna bild så kan det säkert bryta upp och fortsätta. Om de darrar på manschetten så kan bilden förstöras och det vänder ner.

När man pratar anomalier så känner de flesta till månadseffekterna, och de stora säsongseffekterna. Som att börsen är bäst från oktober till april. Men vad jag inte visste var, som Goldman skrev om igår, att sedan 1950 (jag vet, det är aslångt tillbaka) så är den SÄMSTA 2-veckors perioden PÅ HELA ÅRET sista två veckorna i JUNI. Alltså kommande två veckor typ. Samtidigt är ÅRETS BÄSTA 2-veckors period de två första i JULI. Sjukt va????

Anyhow, Om FED mötet nästa onsdag leder till en kraftig rekyl i resten av juni, för att därefter bottna ur och vända upp redan i juli. Hade ur ett historiskt perspektiv inte varit alls konstigt.

Utifrån detta försöker jag lägga det tekniska pusslet.

Alt 1.

Antingen leder FED mötet till en kraftig rekyl, 7-10%, beroende på vad man tittar på, och som skulle vara i linje med det historiska mönstret. För mig är detta 4an sedan Mars-2020 botten. I juli vänder det upp och vi gör en sista 5a fram till Augusti/September. Därefter höst korrektion och ny trend.

Alt 2.

Är att FED mötet är startskottet på nästa rörelse upp som kommer hålla i sig ända till Augusti/September, och som säger att vi inte alls är i någon 4a utan fortsatt 3an, och 4an korrektionen kommer inte förrän i höst. Efter topp i aug/sep.

Hursomhelst tror jag på bra börs till Augusti/September, och rekyl efter det.

Stora Frågan är om vi ska dippa 7-10% närmaste veckorna, eller det helt enkelt bara ska bryta upp.

I många veckor har jag varit i rekyl lägret, och svaret hade varit enkelt. Alt 1. Nu är jag inte lika säker. Men det faktum att börsen handlas högt, baissarna fladdrar och senaste veckornas short covering får mig ÄNDÅ att tro mer på rekyl.

Marknaden har en fäbless för att förnedra smart money. Bara FED vet…

Några ord om inflationsdiskussionen. I alla tider har det funnits de som extrapolerar inflationsspöket när det dyker upp. Dvs de säger att spöket har kommit för att stanna, det kommer att bli värre, det är nya tider nu. 6-12 månader är läget annorlunda och de fått fel. Jag säger inte att det måste vara så denna gång bara för att det varit så historiskt. Man måste titta på bakomliggande. Men tittar man både på demand och supply sidan så kommer de av findamentala skäl att normaliseras. Detta utöver baseffekterna. Tittar man på den amerikanska kärninflationen så handlar mycket om begagnade bilar. HALLÅ! Behöver jag verkligen utveckla dynamiken kring detta? Det är rätt självklart. Eller är det nån som vill starta en fond som köper Begade bilar… trodde väl inte det! Men det spelar ingen roll vad vi tycker… det spelar bara roll vad Fed tycker och gör! Men det visste ni!

Njut av sommar Sverige!

——————-

Michigan consumer confidence kom i fredags in på 86,4 mot väntat 84,0 och fg 82,9. En ganska oväntad uppryckning faktiskt. Är det inte längre ett problem med att checkarna ebbat ut? Vi har fortfarande en bit upp till pre c19 nivåer kring 100, och därmed en återställd sparkvot och sysselsättning…. men min take är att det kommer närmaste året!

I veckan fäster jag vikt vid, förutom FED mötet såklart, Empire FED-retail sales-NAHB-Philly FED-och från lilla Sverige HOX Valueguard Bostadspriser! TBC…………..

—————–

Från USA kom NY Fed Mfg in på 17,4 mot väntat 23,0 och fg 24,3. Sämre, men ingen dålig nivå utan lirar med ISM kring 55/60…. men det faktum att det är andra månaden sedan den toppade ur pekar på att efterfrågan i tillverkningsindustrin toppar här under försommaren känner nu ganska solid. Från en hög nivå ska sägas, så det är ingen fara i absoluta termer… men jag tänker att den cykliska trejden börjar nå vägs ände.

US Retail sales kom in på -1,3% MoM mot väntat -0,8… men eftersom fg månad reviderades upp från 0,0 till 0,9 så var detta egentligen bara en baseffektsgrej. Alltså detaljhandeln i USA är på en sjukt hög nivå, uppbackad av checkar, C19-uppöppning och pent up demand. Den kommer normaliseras under andra halvåret. Då kommer vi även där kunna konstatera att topp konsumtionen skedde under våren/sommaren när checkarna skickades ut och samhället öppnades upp.

Även HAHB index, ledande husprisindex, kom in på 81 mot väntat 83 och fg 83…. den toppade ur redan för ett halvårsen, samtidigt som räntorna bottnade. Nivån är fortsatt god, men momentum är svagt. Precis som många andra indikatorer. Just nu är festen som roligast. Därmed inte sagt att den är slut på ett bra tag.

Lite profit taking idag…. Ska bli intressant att se hur SPX reagerar kring stöden 4235 samt 4210…det viktiga är imorgon. F.E.D har potential att sätta agendan nu….

My take är fortsatt att så länge som US10yrs ligger kring 1,5% så kan SPX nå Fwd PE på 25X i en haussig marknad. Sen vilket target value man tycker är rimligt beror såklart på vinstprognosen, men för i år ligger min på 200usd, så upp mot 5,000 går att räkna hem! Skulle 10åringen däremot ta raska steg mot 3% så är marknaden inte värd mer än PE18, vilket med samma vinstprognos ger 3,600. Så räntan spelar roll…. dock brukar börsen stiga med räntan (där marknaden säljer obligationer till förmån för risk och mot bakgrund av stark konjunktur). Så även om man tror på 3%…. så kan alltså SPX stiga till 5,000 för att därefter falla till 3,600. ‘

Men nu riktar vi allt fokus på FED, ska de ge marknaden anledning att rekylera 5-10% på kort sikt, eller ska ge startskottet till en sommar hausse…. eller både och…. allt är möjligt! Jag noterar även att det är en gigantisk optionslösen på fredag. Det skulle kunna innbära att marknaden hålls uppe tills dess? Jag noterar även att trots att vi handlas på ATH så är inte sentimentet särskilt uppskruvat, enligt Goldman, vilket skulle kunna innebära att startar Fed nåt så är det många som inte är positionerade. Risk of missing out, istället för Fear of missing out, alltså!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till FED mötet nästa vecka är avgörande

 1. Fredde skriver:

  Om inflationen tar fart globalt och Ingves inte kan höja räntan eftersom det i så fall utlöser en svensk bostadskris. Vad händer med kronan då?

  • b2 skriver:

   Inget att fundera på, det är så pass osannolikt idag. Ingves har gjort ett bra jobb utifrån sitt och riksbanken mandat.

  • GaStan skriver:

   Funkar inte så… Ingves mandat omfattar inte bostadsmarknaden. Om inflationen tar fart i Sverige, så måste han höja. Alternativet att inte göra det innebär att kronan försvagas till slut så mycket att vi importerar ännu mer inflation varpå vi hamnar i en negativ förtroende/inflationsspiral.

   DOCK spelar bostädernas skulder in, då hans höjningar gröper ut köpkraften från hushållen, varpå företagen kommer att sälja mindre volym, och därmed kommer de inte kunna fortsätta att höja priserna.

   Om det är importerade varor, vars priser inte sätts av Sverige, så kommer vi sluta konsumera dem till förmån för nåt annat.

   • Fredde skriver:

    Om Ingves inte kan höja så höjer han väl inte, tänker jag. Det är väl det som är dilemmat vi kommer inför ganska snart när Fed börjar höja och vi inte kommer kunna hänga med

   • GaStan skriver:

    Han kan visst höja…

    Men i nästa räntehöjar fas kommer Fed höja mot ca 1,5%… och Sverige och Europa kommer med fördröjning och höjer cirka hälften så mycket.

    Usa kan inte heller höja enkelt… hushållen är intw skuldsatta som här, men staten är

   • b2 skriver:

    Precis vad jag menade, hans mandat inkluderar inte bostadsmarknaden (vissa verkar tro det så det är bäst jag är tydlig). Han gör det han ska, det andra få politikerna fixa. Förslagsvis med en lämplig fastighetsskatt.

   • GaStan skriver:

    Sant, men indirekt har ju bostadsskulderna en påverkan på honom då varje 1% höjning från honom ökar hushållens räntekostnad med cirka 50 miljarder kronor, vilket är cirka 3-4% av våra disponibel inkomster… vilket slår direkt mot konsumtion, tillväxt, jobbskapande, löneutveckling och inflationsförväntningar

   • b2 skriver:

    Sant, jag är glad jag har ett annat jobb så att jag får sova. Höja räntan med en procentenhet kommer nog inte över natten direkt. 25 punkter upp räknar jag med först 2023, men troligen senare.

   • GaStan skriver:

    Låt säga att FED höjer första gången dec23, och sen höjer 25 punkter april24, juni24, sep24, dec24-….. till 1,25%. Så kanske Ingves under andra halvan 24 i bästa fall höjer till 0,50%.

    Med en styrränta på 0,5% så kommer ett rörligt bolån (3 månaders) kosta på sin höjd 2%. 150 punkters påslag mot 3m Stibor som finansierar rörliga bolån.

    Med en styrränta på 0,5% så tänker jag att 5yrs statsoblis ligger på minst 1%, och därmed bostadsoblis 1,5% och därmed bundet 5årigt bolån 3%

    Så ser man till blended cost på bolånestocken 2% + 3% = 2,5%….. så är det en dryg dubbling av räntekostnaderna idag. Från cirka 50mdr (3,5% av samlade disponibel inkomster) till c100mdr (7% av disp inkomst)….. det känns såklart, men det klarar vi.

    Den stora grejen är väl prisnedgången på bostadsmarknaden, då en bostadsoblis på 1,5% motiverar klart mindre lånelöften än idag… det får ju ingen kassaflödes effekt, MEN det är ju knappast bra för consumer confidence…. tillsammans med 50mdr mer i räntekostnader.

    Kanske säga nåt om ränteavdraget….. idag har vi alltså 50mdr i räntekostnader, fast 35mdr efter ränteavdraget (så egentligen är belastningen på disp inkomster nere på nästan 2%). Slopas ränteavdraget, så innebär framtida räntekostnader 100mdr, inte 70mdr om avdraget funnits kvar. Så ökningen är i praktiken 35 till 100. (dvs från 2% till 6-7% av disp inkomst).. vilket slår direkt mot privatkonsumtion och svensk tillväxt. Påverkar däremot inte priserna, då lånelöften inte tar hänsyn till ränteavdrag.

    KAnske säga nåt om fastighetsskatt… dvs den är noll idag, så ökningen har ju potential att gå från 35mdr till 100+fastighetsskatt, så visst kommer det slå mot svensk ekonomi…. om vi tänker från 2% till 8-9%.

    Men man kan vända på det… om skatteintäkterna från slopat ränteavdrag och fastighetsskatt skickas vidare (vilket de gör vid en balanserad budget) till kanske höjda sjuksyrre löner eller vad vet jag… då är den faktiska förändringen i ekonomin att bostadsägare idag som går på x restaurangbesök i månaden, tvingas att göra x-y restaurang besök, samtidigt som sjuksyrran går från x+y…. så nettoeffekten behelver bli så stor på svensk ekonomi… lite beroende på hur pengarna fördelas.

   • b2 skriver:

    Jag tänker att dessa pengar går till att sänka skatten på inkomst för alla. Men visst, jag ger gärna en bit av pengarna till just sjuksyrror. Ännu ett jobb jag inte skulle vilja ha, speciellt i dessa tider. Hursomhelst efter valet nästa år så kommer det troligen bli förändringar i dessa frågor. Men de kommer nog att ske stegvis för att inte orsaka ett ras på bostadsmarknaden. För övrigt tror att bostadsmarknaden är på väg för att toppa/ATH nästa sommar. Men det är bara min killgissning utifrån hur jag tolkar ränta, psykologi, pandemieffekter etc.

 2. Fredrik Johansson skriver:

  Intressant/kul analys.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.