Båda har rätt, båda har fel!

se nedan korta klipp

http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000031518

Jag gillar inte att de baissar pga fastighetspriserna. Vissa pratar double dip i hus priserna, men är ärligt talat. Om du har en villa som på toppen var värd 3 mkr (men du köpte den för 2mkr), och du har 1,5mkr i lån. Den har fallit till 2 mkr i värde. Detta påverkar dig negativt helt klart! Men den effekten är över nu… du har anpassat dig till 2 mkr värde i förhållande till 1,5mkr i lån, och därmed amoterar eller sparar du hellre för regniga dagar än konsumerar upp pengarna. No news, detta har du gjort ett tag nu!

Om huset går ner till 1,8mkr förändrar inte din livsstil eller syn särskilt mycket. Utgå från dig själv, om grannhuset el lägenheten går för 100,000kr mer eller mindre påverkar knappast ditt sätt att konsumera och leva? Amerikanska bostäder är en NO event och kommer vara det under lång tid.

Räntorna kan knappast sjunka mycket mer så den drivern saknas. Kvarstår gör suppply/demand. Det byggs nästan inget nytt i USA. Affordability på bef hus är väldigt hög. Så de människorna som köper ett nytt hus för fösta gången gör en hygglig affär förutsatt att de har jobb. Detta betar av supply. Men det kommer ta lång tid innan supply demand dynamiken börjar driva priser uppåt. Fastighetskrascher har alltid haft den karaktären. Aktieportföljerna kan dubblas på nån månad och privatkonsumtion kommer tillbaks… men aldrig fastighetspriserna… det brukar ta MINST 5 år. Beroende på vilken krasch man tittar på. I Sverige tror jag det tog 8 år. (botten 1992… 1998 var priserna tillbaks)

Fastighetspriserna är en viktig del av US private balance sheet, no doubt. Men räkna inte med den sektorn som vare sig ”driver” eller ”sänke” för US ekonomin den kommande tiden, under förutsättning att inte fastighetspriserna går ner med ytterligare 30% härifrån.

GaStan

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Båda har rätt, båda har fel!

 1. Kristian skriver:

  Demografin talar emot stigande fastighetspriser i USA de kommande 30 åren. 80 miljoner Baby boomers håller på att gå i pension och kommer vilja byta till mindre och billigare boende men det finns bara 65 miljoner Generation-X:are som köpare. Se http://www.madhedgefundtrader.com/june-22-2011-2.html

  • GaStan skriver:

   Bra inlägg.

   Finns klar risk att du har rätt. Det enda som talar emot är att är priserna flat i 30 år så kommer kåkarna med 2-3% inflation bli väldigt billiga!!! De borde stiga med löneinflationen åtminstone sett över en tioårsperiod… idag är den iofs obefintlig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.