Mer data

För en stund kom US PPI

PPI kom in på 1,9% YoY mot väntat 2,1 och föreg. 2,8
Core PPI kom in på 2,7 mot väntat 2,8 och föreg. 2,9

PPI

core PPI

Trenden är tydlig, Priserna i producentledet trendar nedåt. Varför är detta viktigt? Av flera skäl, PPI har en tendens att med lagg leda CPI. Betyder detta att CPI på sikt också kan gå ner ytterligare ger det vatten på QE3 kvarnen. Dessutom brukar det vara bra för marginalerna, dvs om priserna för producenterna går ner så brukar det få positiv inverkan på bruttomarginalerna. Varför går de ner, jo främst för att råvarupriserna inte stiger längre, så YoY effekten (de steg under 2011) blir positiv.

Sen kom Michigan för maj, den mäter temperaturen bland de Amerikanska konsumenterna. Den är ingen leading indikator, men den kan sätta press på prognoser för andra indikatorer om den avviker stort. Historiskt har det varit en hygglilg contrarian signal, dvs när konsumenterna är riktigt positiva, då ska man sälja, och vice versa.

Michigan kom in på 4 års högsta!!!!

77,8 mot väntat 76,2 och föreg. 76,4

Men man ska detta med en nypa salt. Nivån är densamma som gällt på ett ungefär hela året. Innan Lehman får man faktiskt gå tillbaks till början på 90-talet för att hitta dagens nivåer under 80-talet. Så think twice när ni läser i media hur positiva konsumenerna är :-). De är glada ur ett 4 års perspektiv, men jävligt depressed ur ett 20 årigt!

Enligt min tes att konjunkturen ska försämras härifån och över sommaren… så borde det innebära att ex michigan datan ska bli sämre going forward…. time will tell!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.