Tekniska funderingar

Har tagit del av en del TA analyser på sistone och föga förvånande är samtliga negativa till börsen… huvudbudskapet är att det ska fortsätta ner.

Jag förstår dem, en fallande trend är en fallande trend. Dessutom var det negativt att det inte vände kring 980 där vi både hade FIB50% och stigande trendlinje. Var tar man sikte, jo självklart på ca 900 som är nästa stora stödnivå. Vad är sannolikheten att det ska gå ner och stämma av den här och sen vända upp helt perfekt, tyvärr väldigt liten!

Om du går tillbaks till alla stora bottnar, och toppar också för den delen, och läser de TA brev som finns på marknaden, inkl banker och mäklarhusens, så är det i princip INGEN som utropar botten eller toppen när den faktiskt infinner sig. De kanske säger att ”köp spekulativt här för det kan studsa – men ha en tajt stopp för vi lär se lägre bottnar längre fram” . Men oftast säger de, ”Trenden är fallande, vi kommer se lägre bottnar längre fram” Varför är det så, jo för att de flesta bottnar och toppar, inträffar under en ganska kraftig rörelse. Det handlar om att de sista köparna, eller säljarna, kastar in handduken samtidigt som klimatet är så haussigt el baissigt att det saknas tagare på andra sidan. Resultatet är hög voll. Detta gör att de viktiga topparna och bottnarna oftast inte blir tekniskt optimala… vilket gör det svårt för chartister att få rätt! Istället håller de sig till rådet, let the trend be your friend, och det fungerar ju också hyggligt, fram till det inte fungerar om man ska utrycka sig lite ironiskt!

De toppar och bottnar som är tekniskt optimala är oftast dem som bildas intratrend, dvs en viktig teknisk botten kan stämmas av, köparna kommer in och det går upp en bit, men efter ett tag så testas den igen och bryts.

Nu är det många chartister som är besvikna över att den stigande trendlinjen inte höll och tar sikte på den STORA stigande trenden. Det vill säga den som binder botten från hösten 2008 och botten hösten 2011. Den ligger idag på ca 900. Det finns även ett gamalt gap kring 899. Visst kan det gå dit, det är inte det jag säger. Men precis som många tittade efter 1140-1150 för några månader sedan (där fallande trendlinjen från topparna från 2007 och 2011 möttes upp) så ville inte börsen hela vägen, det vände ner på 1128 isstället. Precis som i höstas, jag vet ingen som spikade 833 botten.

Funkar inte TA? Jovisst fungerar det, men långt ifrån perfekt.De riktmärken man sätter ut fungerar oftast inte! Därför gäller de att vara openminded för hur marknanden beter sig.

Jag noterar att vi i samband med dagens starka öppning stängde gapet 984, men skapadet ett nytt på 977. I den här rekylen kan vi nå ändå upp till 1000-1010 nivån om det vill sig väl… därefter faller det nog tillbaks igen. Men om det ska förbi 955 igen…. det vete tusan. Det kan mycket väl vara botten???

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.