Dagens skörd

så kom till slut NFP

236k mot väntat 160 och fg 119 (nedreviderat från 157k)
privata NFP kom in på 246k mot väntat 167k och fg 140k (nedreviderat 166)

Lönerna ligger på fortsatt ca 2% i årstakt… i linje med inflationen, dvs NOLL reallöneökningar.

Summasumarum, nedreviderinagarna är klart svaga, men samtidigt är siffran väldigt stark!!!

Jag har tidigare visat nedan chart. Det är Pay rolles i absoluta termer. Den siffran vi tittar på ovan är alltså en förändringssiffra. Vad säger den? Jo att antal amerikaner på officiell payroll, dvs som bär beskattningsbar lön, är den högsta sedan Lehman, och den har hela tiden ökat stadigt. Det är lika många som har jobb idag, som under 2006. Sen kan man alltid vara kritisk och säga att reallönerna har varit dåliga, att samma männsikor jobbar mer än man gjorde då, att workforce är större osv osv… men ändå. Det är också FLER jobb än år 2000, som var toppen på förra konjunkturen. Vi ska inte tappa perspektivet, det är det enda jag säger!

Namnlös1582

Såg Simon och Max på DiTV, alltid underhållande. De är duktiga på bolag… mer tveksamt på att spå börsutvecklingen.

http://www.di.se/#!/artiklar/2013/3/8/gral-om-portfoljens-krydda/

En sak om QE. Normalt sett har räntorna stigit med börsen och tvärtom. Precis som Max säger har FED dopat amerikanska räntor, därför har de inte gått upp. Vad händer när QE dras tillbaks? Jo räntorna kommer med ALL säkerhet att gå upp. Men vad händer med börsen? Han säger att den kommer gå ner. Vid de sneaste två protokollen har börsen fallit när man pratat om att planera för exit av QE. MEN DETTA BEROR PÅ ATT MAN VILL DRA TILLBAKS QE FÖR ATT DET KOSTAR MER ÄN DET SMAKAR, INTE ATT DE TROR PÅ DEN AMERIKANSKA KONJUNKTUREN. Min syn är att OM de drar tillbaks QE utan stöd av de amerikanska konjunkturutsikterna, då kommer börsen falla. Men om de gör det med stöd av en bättre konjunktur, ökad sysselsättning, ökad fastighetspriser. Då behöver det inte gå ner… mer än kanske en initial mindre sättning! Det beror naturligtvis hur högt börsen står då och vad som är inprisat. Detta är en jävligt viktig skillnad som jag inte tror alla förstår fullt ut!

Frågan ni istället bör fråga er är,

Handlas börsen nära inpå ATH pga

1, man prisar in att QE inte ska tas bort för att underliggande konjunktur är för svag, och därmed kommer räntorna att fortsätta att vara articifiellt låga, och fortsätta att tvinga investerare att ta högre risk, dvs köpa aktier och HY obligationer, i jakten på avkastning. Dvs businesss as usual!

Eller

2, man prisar in att QE kommer att försvinna närmaste året, fast det beror i sin tur på att tillväxten i privata sektorn tar fart, delvis pga ökade fastighetspriser och ökad sysselsättning, och därmed är det tillväxtargumentet som har lyft aktier.

Det ligger nära till hands att tro på Nr 2 då räntorna är ganska stabila.

Sen får vi ju inte glömma det tredje scenariot, dvs där konjunkturen på nytt försämras och vinstrevideringarna fortsätter söderöver, där FED inte har några som helst möjligheter att dra tillbaks QE, dels därför att finanspolitiken redan är mindre stimulativ. Frågan är om börsen fortsätter som den gjort, dvs att QE leder till ökad risk och högre kurser. Jag är inte så säker. I dagens kursuppgång och värdering tror jag ligger en hel del förhoppning om att privata sektorn faktiskt kommer igång, och att vi inte tål så mycket mer nedrevideringar av vinsterna. Oavsett hur mycket pengar FED trycker. Reflation traden är inte helt att lita på….

CS baissar också kring ISM, att den är på väg att toppa ur rent statisktiskt. BULLSHIT. Visst, de kan mycket väl få rätt, men att den ska vända ner här för att de dragit två streck.. lägg av! Det andra som gör mig sur är att den här typen av genomsnittslig historisk data aldrig blir exakt. ISM kan ha toppat ur vid förra siffran, eller med kommande juni siffra. De kommer ändå kunna peka på att de hade mer eller mindre rätt. Börsmässigt kan det skilja 10% upp eller 10% ner hur det blir. Alltså, den här typen av analys är svag då tajming biten i den är helt värdelös. Därmed inte sagt att de råkar få tajmingmässigt tur den här gången!

Namnlös1581

Trevlig helg!

Annonser

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dagens skörd

  1. Bosa skriver:

    Tackar för ännu ett intressant inlägg! Du har fått mig att inse hur mycket det finns att tänka på vid investeringar. Din about-sida är fantastisk (och lång). Hur hinner du skriva så ofta? Jobbar du heltid och bloggar på fritiden?

    Ska bli spännande att följa dig och börsen framöver. Själv har jag tagit små positioner för nedgång i flera omgångar under vintern. Har alltså satsat enligt Contrarian (ditt begrepp på about-sidan)…

    Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.