Ordning och reda

Nedan chart visar OMX och vinstrevideringar de senaste åren.

Namnlös1653

Vi börjar med att titta på den vänstra inringningen. Den visar hur OMX steg kraftigt från våren -09 till våren -11. Men tittar ni på den röda och blå linjen som visar vinstprognosen för 2010 samt 2011 så steg de också, dvs de reviderades upp i takt med att bolagen levererade bättre än väntat. Under våren 2011 satte sig marknaden, vilket var helt i sin ordning då även prognosen för framförallt 2012, men även 2013 började dala. MEN, det intressanta är ett år tillbaks då börsen har stigit, så har INTE revideringarna gjort det. De har fortsatt sjunka.

Detta handlar om två saker. Dels multipelexpansion, vilket jag tycker är helt i sin ordning. Givet att alternativavkastningen har varit så dassig så tycker jag det är rimligt att man har biddat upp multiplarna. Men när vi peakade för några veckor sedan kring 1257, ja då värderades Stockholm till 15-16 pengarna. Det är övre delen på det intervall jag tycker är rimligt. Billigt är 10-12, och allt annat därimellan är average. Så att börsen fortsatte stiga, och ge multipelexpansion, samtidigt som vinsterna reviderades ner förefaller inte orimligt. Sen är det väldigt ovanligt med negativa revisions och stark börs, OM INTE marknaden är för billig som den till viss del var under hösten 2011. Men going forward är det inte rimligt med stigande börs, om inte vinstrevideringarna bottnar ur och vänder upp. Något som jag hoppas på faktiskt, men som absolut inte är öppet mål!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.