Surprise surprise – noooot!!!

Så kom man överrens om att höja skuldtaket och öppna myndigheterna igen…. Haha, var det någon som trodde nåt annat! Om man säger så här: om marknaden verkligen hade trott på en default, då hade vi handlats ner med 20% från dagens nivåer, så uppenbarligen var detta vad marknaden faktiskt väntade sig.

Det var också helt uppenbart att någon win-loose uppgörelse aldrig var aktuell, win-win alternativt loose-loose var det enda tänkbara. Jag trodde nog på win-win, men det verkar som det blev en loose-loose.

Hursomhelst kommer det att bli nya förhandlingar i januari. Det kommer inte bli någon default då heller, men det kan bli en annan typ av uppgörelse.

Det hela är mycket enkelt. Ingen av sidorna kommer tillåta en default, inte nu, inte i framtiden. Ingen av sidorna vill att statsskulden fortsätter att öka.

Båda vill balansera budgeten.

Men hur detta ska gå till, där är man inte överrens,

Demokraterna vill få in obamacare, och i syfte att balansera budgeten bör skatter höjas

Republikanerna vill Sänka skatter och bibehålla försvaret, och för att balansera budget handlar det om att skära kostnader, framförallt ta bort obamacare.

Det är alltså mycket enkelt!

Vilket det blir beror på vad flest amerikaner vill! Det låter jag vara osagt, men givet de senaste valen verkar det som om flest går på obamas linje….

Rent populistiskt verkar det som om rep har tappat en del poäng på den här farsen!

Kommer de här två veckorna få en realekonomisk inverkan och påverka Feds beslut? Jag tror inte det.

Men vi hörs igen i januari…. då är det dags igen. Jag ser två scenarior.

Det ena som CreditSuisse är inne på, och det är att Republikanerna tog stor stryk i popularitet under det här bråket, vilket gör att de inte kommer ha samma bråk strategi igen.

Den andra blir en diskussion som blir ungefär så här;

Rep och Dem sitter vid bordet;
Rep: Vi tycker inte att vi ska fortsätta att höja skuldtaket gång på gång
Dem: Inte vi heller, men det förutsätter en budget i balans.
Rep: Sant, gällande budget, vad är viktigast för er?
Dem: Att vi kör Obamacare
Rep: Om vi säger ok till det, så vill vi inte se höjda skatter
Dem: Det är väl ok, men detta gör inte budgeten bättre, tvärtom. Uteblivna skattehöjningar och ökade kostnader….vad gör vi?
Rep: Hoppas på en fantastisk konjunktur som per automatik minskar kostnaderna (lägre job less claims etc ) och ökar skatteintäkter (fler jobbar och betalar skatt)
Dem: Hehe, jo det låter ju trevligt men det kanske vi inte kan förlita oss på
Rep: Nej det är sant. Cut spending!!!
Dem: Ja det kanske går, särskilt om konjunkturen är starkare
Rep: Låt oss diskutera spending, ex Obamacare och Försvar, då—
Dem: Ja ok.

Eller säger Obama, sluta jävlas, ni tappar bara väljare. Låt oss köra Obamacare och höjda skatter till Amerikanska folket inte vill längre. Då får ni makten, och då får ni väl köra på det omvända???

Skönt att det är över iallafall, så vi kan fokusera på viktiga saker, som ex 3Q rapporterna. Intressant rapport från SKF, intressant i den bemärkelsen att man inte ser någon förbättring i orderingången på det sätt som PMI data indikerar…. Det är ju lite oroande faktiskt!

Trevlig kväll

ps. Var på en dragning med CS som sagt, och vad som var rätt intressant är att de var inte så bekymrade över storleken MBS och Treasuries som förfaller nästa år, och som FED äger, utan det faktum att FED har i princip varit ensam köpare av Treasuries en lång tid, och att omvärlden, Kina i synnerhet, är obenägen att köpa bonds. Så frågan är vem ska göra det? Det är förvisso fel frågeställning, någon kommer ALLTID att göra det,…. frågan är vilken ränta det kommer begära. Sticker räntorna väsentligt över 3,5%, så får det ganska rejäla effekter på hushållen och budget.

Kontentan av detta är att man ska hålla sig långt borta från allt räntebärande. De menar också att flödena in i bonds inte alls har reverterat, och det finns många bonds som kan komma att krängas om räntorna stiger. Samtidigt, som jag tidigare visat, så perkar Merrills FMS, fund manager survey, på att investerarkollektivet skulle vara underviktade bonds… jag blir inte klok ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.