Korkat med blandfonder?

Läste en bra artikel av Jesper.

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2013/10/17/valj-blandfond-med-omsorg.html

Blandfonder är ju rätt korkade egentligen. Korkade i den bemärkelsen att avgiften oftast är högre än om du valt en billig aktiefond och en billig räntefond och satt samman med samma vikter. Dessutom tenderar de i bland att gå sämre än ett index som är viktat på samma sätt, även rensat för avgiftsskillnaden.

Ett annat sätt de skulle kunna vara korkade på är att rent logiskt vill ingen ha 70% aktier alltid, eller räntor för den delen. Vilket leder oss in på nästa faktum, att nya tidens ”flexibla blandfonder” har vuxit i både antal och AUM. Det känns ju rätt intelligent, men hur har det gått?

Tyvärr har det inte gått särskilt bra, och det handlar i grund och botten om att det är ytterst svårt att tajma aktiemarknadens upp- och nedgångar. Men så är det, gruppen kommer aldrig att lyckas. Den kommer rent teoretiskt gå som marknaden minus avgift. I praktiken brukar det bli något sämre än så. MEN, det går oftast att hitta fonder som faktiskt uppvisar ok historik, inte bara utifrån total performance utan på det mycket bättre måttet, konsistens. Dvs rullande avkastning över index, där värde över 50%f är en god prestation.

Vilket index är relevant. Jesper och Morningstar benchmarkar mot 50/50, vilket är logiskt med tanke på att det är Icke-valet om du har möjligheten att ligga 0-100 aktier, 0-100 räntor. Men ärligt talat, om du har en fond som konsistent slår 50/50 valet med någon enstaka procent, är du nöjd då? Jag hade ju aldrig gått och köpt en blandfond som alltid har 50/50 i sin position, och det är ändå den position som de här förvaltarna närmar sig när de är osäkra, givet att det är benchmark. Nej, om sanningen ska fram är det nog bättre om benchmark är Noll, eller kanske riskfri räntan. Eller börsen, SIX PRX. Varför? Jo det handlar om ditt utgångsläge. Givet din riskprofil sätter du vikterna för hur mycket trygga tillgångar du vill ha och hur mycket otrygga. De Otrygga är aktier. Om du tar in fonden under aktiemandatet är du ju inte nöjd om marknaden är upp 50%, men din flex fond bara upp 30%. Även om den slagit 50/50 index (index är upp 25%). Du vill ju att fonden ska ligga 100% i aktier, bortsett från när förvaltaren tror att det ska gå ner, då minskar den aktievikten, och får förvaltaren rätt slår han index. Detsamma gäller vid motsatsen, men då adderar bara förvaltaren aktier när han tror det ska gå upp. Den senare är ett sämre exempel såklart. Kontentan är, skulle du gå och köpa en blandfond som alltid ligger 50/50? Nej trodde inte det, frågan är om du vill ha en fond använder det som jämförelseindex? Sen hävdar någon, skit i jmf index. De här fonderna ska ha 100% aktier när det går upp, och 0% aktier när det går ner. Till dem säger jag bara, lycka till att hitta en förvaltare som arbetar så i praktiken. Det är ingen som vågar svänga så kraftigt… det är ju bara en tidsfråga innan har ligger fel, kunderna lackar och tar ut pengarna. Därför är det viktigt att kolla hur de jobbat historiskt, vilken jmf index de använder och ditt syfte med fonden. Ska den utgöra din risky del eller inte.

Många gånger visar det sig att de här förvaltarna också har en väl utarbetad förvaltningsprocess som de följer i vått och torrt. Ok, förvaltaren måste ha flax med tajmingen och det handlar tyvärr rätt lite om skicklighet, men utan en duktig förvaltare med en väl beprövad förvaltningsprocess, ja då är chanserna rätt små att han över tiden har tur med tajmingen!!! Kom även ihåg att det finns de som säger sig vara ”flexibla” men ligger ganska fast i sina positioner. De behöver inte nödvändigtvis prestera så dåligt, bara att man ska vara medveten om de är mer som en traditionell blandfond. Innan ni investerar i en sån här fond, analysera inte bara avkastningen, utan titta även på hur aktievikten svängt, är han aktiv eller inte?

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.