Ukraina och ISM

Från USA kom ISM i eftermiddags som landade på 53,2 mot väntat 52,3 och fg 51,3. New orders kom in på 54,5 mot fg 51,2…. vädereffekten börjar klinga av, men enligt analytiker så spelade den fortfarande en väsentlig roll i februari. Även om det är lite tidigt, vill vi att NFP, dvs jobben, ska ta sig upp mot 200k+ igen… rapport på fredag!!!! Innan dess har vi ADP, Challenger och ISM Non Mfg (jobb komponenten) som marknaden lär ta hänsyn till!

Men det mesta överskuggas ändå av vad som händer i Ukraina. Det finns mycket att läsa om detta och jag reagerar lite över hur likriktade alla journalister är och hur ”ryssskräcken” till stor del präglar rapporteringen.. än idag!

Jag försvarar inte Rysslands agerande, tvärtom, de har by the book agerat fel och brutit mot en rad internationella konventioner. Men jag, som lekman, noterar följande;

1. Ryssland anklagas för att felaktigt ha ockuperat Krim halvön. Detta är korrekt. Men situationen är ju jävligt speciell. Säg att Stavanger i Norge till stor del befolkades av etniska Svenskar, lägg till att staden historiskt varit Svensk under en mycket lång tid och än idag har mycket starka band till Sverige. Ovanpå detta så hyr en stor del av Svenska flottan in sig i hamnen i Stavanger… situationen i Oslo och övriga Norge kokar mellan EU/Nato vänliga nationalister, och de som är Pro Sverige. Befolkningen i Stavanger ber Sverige om hjälp, att komma dit och ”garantera” lugnet. Det är inte så konstigt att Sverige gladeligen tackar JA, inte minst för att se till att flottan inte hamnar i orätta händer eller förstörs.

Om man vill raljera mot Ryss kritikernas skriverier kan man nästa säga att Ryssland skickat en ”fredsbevarande” styrka till Ukraina. Kanske kan just den här styrkan göra så att vissa nationalister inte vågar, eller frestas, att ta till vapen, utan att de väljer den politiska vägen, även om den är väldigt lång och krokig.

En annan aspekt är oviljan av att ha inbördeskrig som granne….jag förstår att det kanske inte stör USA, med tanke på att Ukraina inte är någon viktig ekonomisk kugge för dem, men för Ryssland är det jävligt trist att ha ett fullskaligt inbördeskris som granne. Särskilt om det är ett gammalt brödrafolk. Tänk om vi svenskar hade att välja mellan 1, ha fullskaligt inbördeskrig i Norge mellan Svenskvänliga och EU/Natovänliga ELLER 2, kanske kan undvika inbördeskrig om vi (som i exemplet har en oändligt större vapenmakt än Norge) besätter Stavanger… vad hade ni valt????

Jag säger inte att Putin gör rätt, men jag tror mig förstå vissa aspekter. Aspekter det borde pratas mer om.

2. Den andra aspekten är alla hårda ord från ledare runt om i världen. Det pratas om sanktioner mot Ryssland etc. Visst det kan mycket väl bli så, men det är en REJÄL LOOSE-LOOSE SITUATION vi talar om. Varför, jo för att stora delar av öst- och centraleuropa, och Tyskland är beroende av Rysk gas för att värma upp sina hus och få el. Det blir jävligt kallt om nätterna om de stänger av den nu!!!! Ryssland är också en stor aktör på oljemarknaden. Skulle vi räkna bort Rysslands olja från den globala utbudet, då kommer priset på Brentolja dra betydligt mer än vad de gjort hittills. Ökade oljepriser är lika med en global skatt som slår på allt och alla. Jag tror inte världen vill ha det i ett läge där den globala återhämtningen är i ett sånt känsligt läge. Från Rysslands sida är det helt uppenbart, man behöver inkomsterna från gas- och oljeexporten mer än någonsin. Så det är frågan om hur mycket snack, och hur mycket verkstad det är egentligen?

3. En tredje aspekt är de journalisterna som konstaterar att 80% av all Rysk gas går genom Ukraina, och vad gör ryssen om de stänger av gasleveranserna? Ja det hade inte varit bra, Putin skulle bli rätt sur är min gissning. Men jag är rätt säker på att EU också blir sura när de inte får sina leveranser. Så varför skulle de vilja göra sig ovänner med båda två?

Nej jag vet inte hur den här krisen kommer att utvecklas… men det behövs en mer nyanserad debatt.

Frågan är vad som är bäst för Ukraina? En uppdelning av landet, mellan Nato/EU vänliga, och ryssvänliga kanske? Är det ens möjligt i praktiken?

http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/mar/02/west-response-ukraine-vladimir-putin-russia

http://www.aftonbladet.se/kultur/article18478974.ab

Trevlig kväll!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ukraina och ISM

  1. Fredde skriver:

    Soros borde vara nöjd med 1bn USD i stöd från John Kerry
    http://www.wnd.com/2014/03/soros-heavily-invested-in-ukraine-crisis/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.