Plötsligt händer det!

https://finance.yahoo.com/video/feds-endangered-phrase-191600156.html

Marknaden hickade till ikväll till följd av rykten om att Fed kommer ändra språket, genom att ta bort den långlivade frasen ”considerable time” mot att styrräntan bör sättas utifrån hur datan kommer in. Om detta är sant så är det faktiskt en rätt stor grej! Yellen har ju varit duvaktig lite oavsett hur bra olika data har varit, och bara hänvisat till slack i ekonomin och bräcklig recovery i husmarknaden.

Datan vet vi ju var vi har den 🙂

Visst, timlöner, core PCE etc håller sig fortfarande hyggligt på mattan men det borde inte krävas mycket förrän Fed känner att de behöver agera….

10åringen har inte riktigt reagerat ännu, vilken den borde göra om Fed tar bort sin hökaktighet… Samtidigt ligger 2 åringen på högsta nivån sen 2011… Men fortfarande talar vi om 0,5%!!! Peanuts!!! Den borde minst upp 100 punkter om Fed verkligen menar allvar… Och ytterligare punkter när väl core PCE börjar klättra!!!

Men det är värt att hålla koll på… Då det funkar inte att vänta på första räntehöjningen, för då kommer det garanterat vara för sent!

Det intressanta är inte längre OM Fed kommer införa en mer hökaktig, eller ska jag säga traditionell, penningpolitik… utan NÄR!

De strateger och ekonomer som hävdar att räntorna kommer fortsätta att vara låga, jag vet inte riktigt hur de tänker. Om de alltså inte menar att 10-åringen är fortfarande låg, ur ett historiskt perspektiv, även om den stiger till 3,5%, från dagens 2,5%. Eller att 2-åringen är fortfarande låg även om den stiger till 2,5% från dagens 0,5%. I så fall håller jag med!

Ska bli intressat att se om stöd nivåerna på Omx håller… det kliar i fingrarna att kliva på tekniskt igen nämligen!

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Plötsligt händer det!

 1. fredde skriver:

  NEK A på uppdrag granskning. Journalisterna ”avslöjar” att det finns något som heter NAIRU som de menar är konstant men glömmer att prata om att politikerna visst kan påverka detta på sikt genom att sänka trösklar och förbättra matchningen.

  Länk
  http://www.svt.se/ug/den-dolda-formeln-bakom-arbetslosheten

  • GaStan skriver:

   Jag såg delar av det… ganska gulligt reportage.

   I Sverige har vi befintlig inflation, NAIRU sägs ligga på 6,8%. Säg att arbetslösheten pressades ner till 5,8%…. tror du verkligen vi skulle få 3%+ inflation som följd av detta???? Tveksamt!!! Jag tror det är svårt att säga var NAIRU ligger. Att arbetslösheten ligger där den ligger idag tror jag snarare är ett resultat av konjunkturen.

   Att politikerna ska kunna påverka så NAIRU, givet att vi vet var den är, pressas ner är lättare sagt än gjort. Genom kollektivavtalen har vi väl ändå hyfsat makt att påverka lönebildningen eller? JAg menar rent teoretiskt, om alla förhandlingar slutade med att lönen sattes till vid tillfället Core CPI minus 1%… så borde inflationen hålla sig på mattan eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.