Valet och börsen

Man får väl börja med att gratulera Stefan Löfven, och Jimmie Åkesson! Sen får man väl tacka Fredrik Reinfeldt för de här 8 åren. Mycket väl genomfört!

Är det inte komiskt att Göran Persson förlorade 2006 när Sverige var starkt, och ekonomin i ordning. Nu gör Fredrik exakt samma sak. Ganska sensationellt att man i Sverige idag förlorar makten trots att man gjort ett hyfsat jobb. Visst, det kan alltid vara  bättre, men Sverige är i ganska ok skick. Trots detta förlorar man!

SD är valets stora vinnare, trots att deras framgång knappast kan komma som en överraskning. Det är till stor del övriga partiers fel att de inte vågar prata lite självkritiskt om integrationen. 13% av Sveriges vuxna befolkning är inte rasistiska galningar, låt oss slå fast detta. Det är många människor ute i landet som tycker att landets integrationspolitik har misslyckats och på många sätt påverkar dem negativt. Samtidigt känner de att alla partier utom ett verkar inte alls förstå detta överhuvudtaget. End of story! I grunden tror jag inte det är solidariteten och öppenheten folk sätter sig emot. Jag menar hade vi kunnat ta emot 100,000 flyktingar som med lätthet fick jobb och blev en naturlig del av samhället så hade ju det varit bättre än om det kommit 1,000 personer som gått på bidrag, bott i en flyktingförläggning och varit arbetslösa. Problemet är inte invandringen. Problemet är om invandrarna inte blir en del av samhället på ett bra sätt. Att vi överhuvudtaget använder ordet integration visar bristerna i politiken. Dvs redan från början har man bestämt sig för att det finns ett VI och ett DEM. Reinfeldt mfl sneglar avundsjukt på USA, Kanada och delar av Europa som har dragit nytta av invandringen. Synd att vi inte lärt oss mer av dem! Samtidigt ska man ha klart för sig att USA är ett land som är uppbyggt på invandrare och där definitionen av vad en Amerikan är skiljer sig från vad en Fransman är rent kulturellt.

Hur ska börsen gå framöver?

För det första är Sverige en stor export ekonomi, och det syns inte minst om man summerar försäljningssiffrorna, eller ebitda, bland börsens bolag. Därför borde effekten vara begränsad.

Men ser man till nettoeffekten borde den vara negativ.

Anledningen är att skattetrycket under kommande regering, allt annat lika, borde öka. Även om det skapas nya jobb som tillför skatteintäkter så borde inte det kompensera för den totala neg nettoeffekten. Således borde de aggregerade disponibelinkomsterna gå ner, och därmed borde konsumtionen allt annat lika minska. Mindre konsumtion är lika med mindre försäljning för företagen. Om dessutom skatt på arbete, som ex arb giv avg etc, och skatt på resultat, höjs så borde den samlade vinsten allt annat lika gå ner.

Detta är negativt för börskurserna.

Sen kan man inte utesluta att en del av detta redan borde vara inprisat, då valutgången var väntad.

En annan effekt skulle kunna handla om räntorna. Men med tanke på att Sverige är en liten öppen ekonomi så påverkas räntorna mer av det globala ränteklimatet än svensk politik. Att den nya politiken riskerar vara mindre tillväxt vänlig skulle kunna innebära att inflationen blir lägre och det skulle därmed få en marginellt sett dämpande effekt. Å andra kanske omvärlden kräver en högre riskpremie för en svag vänsterregering. Svårt att säga!

Analysen är ändå att räntorna inte borde förändras nämnvärt. Vad FED gör är viktigare.

Så totalanalysen är, marginellt negativ inverkan på börskurserna är att vänta!

Å andra sidan kan den omedelbara effekten bli positiv, då vi tidigare kan tänkas haft en viss osäkerhetsrabatt på börsen, då vi inte vetat vem som ska regera landet kommande år.

Nu vet vi iallafall att nästa statsminister heter Stefan.

Grattis!

Ps1. Är det någon mer än jag som funderat på hur valet hade gått om INTE Fredrik Reinfeldt hållt sommartalet där han vädjade till svenskarna om att öppna sina hjärtan? Samtidigt är frågan egentligen helt ointressant då Fredrik aldrig skulle kunna föra en annan politik. Nåja vi får väl se vem som blir nästa ledare… Är det back to the höger roots som gäller? Det hade kännts trist, då jag tror att Moderaternas framtid, om de vill vara ett regeringsparti, är att ligga nära mittfåran. ds

Ps2. Samtidigt måste jag ge media en känga för att de till stor del har gynnat SD. Så fort någon från något parti viljat öppna upp frågan kring intergrationpolitiken, så har personen blivit slaktad i media. De har ju faktiskt bidragit till att man inte kunnat diskutera frågan på ett konstruktivs sätt. Det lär väl ändras förr eller senare ds.

Ps3. En annan tanke som slagit mig är om Regeringen kört en mer stimulativ finanspolitik de senaste åren. Dvs anpassat budgetunderskottet efter tillväxten, så att public debt/gdp varit flat. Nu har den gått ner istället. Så pass restriktiv hade man inte behövt vara. Tänk om Ingves parallellt med det här hade kört en penningpolitik som tagit fokus på inflation och sysselsättning. Då hade vi sett de senaste räntesänkningarna för längesen! Resultatet av ovan hade förmodligen varit att vi hade haft en lägre arbetslöshet. Det hade kanske räddat Alliansen i valet. Ds.

Ps4. Stefan står inför en tuff uppgift. Det är inget snack om att han ska bli landets statsminister. Men frågan är inte om han bara borde bilda minoritetsregering med MP. Jag tror nästan det blir lättare för honom att samarbeta med högern i Riksdagen, vilket kommer att behövas. Ingår V i regering, då kan vi nog ganska snart få ett dödläge, då han hela tiden kommer hamna i trång mål, då SD troligtvis kommer rösta emot dem i  Riksdagen varje gång. Dessutom gillar han ju inte V. Ds.

ps.5

http://cornucopia.cornubot.se/2014/09/stalldalen-ljusnarsberg-vastra.html#more

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Valet och börsen

  1. fredde skriver:

    Det kommer bli polsk riksdag i höst. Kanske är det för tidigt att räkna ut Reinfeldt om det blir nyval när budgeten ska röstas igenom i November/December och han inte tänker avgå förrän till våren. Tror dessutom att det är helt uteslutet för alliansen att kohandla med Löfven om de (och inte SD) ska uppfattas som oppositionen och ett trovärdigt regeringsalternativ inför valet 2018.

    Det säger nästan allt att Lars Ohly stod i tv-rutan igår och kunde tänka sig att bli statsminister, hade nästan glömt bort hur taktlösa dom är.

  2. fredde skriver:

    Han har suttit längre i riksdagen än nästan alla andra, så konstigt hade det var annars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.