Stark jobbsiffra

NFP kom in på 321k mot väntat 230k…. hallelujah! 2014 ser ut att bli det bästa året, sett till själva jobbskapandet, sedan 1999! Men det betyder också att vi är inne på 4e året av starkt jobbskapande. 2008/2009 så försvann det en massa jobb. 2010 var ett mellanår, och sen har det varit bra. Man kan också säga att åren 2010-2013 var egentligen bara ett återställande av de jobb som försvann 2008/2009. Medan 2014 är första året med nya jobb. Man kan också förstå varför vi inte sett någon löneinflation under 10-13 då det egentligen handlade om att återställa en stort slack. 2014 är egentligen det enda året som man borde kunna härleda löneinflation till. 2015 borde det ta ännu mer fart?

Namnlös1907

Timlönen kom in på +2,1% YoY. Ingen hög siffra ur ett historiskt perspektiv, men samtidigt i det högre intervallet senaste året. Den här siffran anser ju jag är den enskilt viktigaste kommande 12 månaderna. Den kommer styra NÄR Fed känner sig tvingade att agera, och den kommer styra HUR mycket Fed behöver agera. Detta i sin tur kommer få genomslag på världens alla räntor, som i sin tur kommer får genomslag på alla andra tillgångsslag världen över. Jag tror att den kommer stiga. Hur mycket och när har jag ingen aning om. Men ligger den kvar och harvar kring 2% ett år till… ja då kommer det bli same old inom det mesta… dvs ok börs (driven av låga räntor och högre utdelning). Låga räntor på bolånen (och därmed en stabil fastighetsmarknad), företagsobligationer kommer fortsätta att gå bra osv…

Namnlös1908

Ur ett historiskt perspektiv så ligger normal löneinflation strax över 3%.

Namnlös1909

En diskussion vi lär ha längre fram är implikationerna av 3%+ löneinflation. Visst, hushållen får mer pengar i plånboken, men samtidigt stiger deras boendekostnader på ett sätt som gör att de inte kan shoppa upp pengarna. Detta i sin tur gör att företagens kostnader ökar, samtidigt som försäljningsökningen uteblir. Marginalerna vänder ner! Så trots att ekonomin tuggar på så kan vinsttillväxten bli dassig, detta samtdigt som räntorna stiger….. det lär inte aktiemarknaden uppskatta!

Brent oljan fortsätter att falla. För inflationen världen över så innebär det att den sjunker. Men de flesta centralbanker tittar på core inflation, dvs rensat för mat och energi. Egentligen är ju ett lägre bensinpris något bra för hushållen, då det frigör pengar, vilket i sin tur kan få core inflation att stiga. Dock med en viss eftersläpning.

Morgan Stanley spår att världen kommer växa med 3,2% i år, och 3,5% nästan. En tillväxt kring 3% är för mig klassisk LTG, det är den världen vi har haft sedan Lehman -08. Det är den världen som i stort innebär låg inflation och låga räntor. Kommer vi kunna komma tillbaks till ca 5% tillväxt, dvs mer klassisk konjunktur någon gång? När, och i så fall varför? Kommer vi kunna nå 5% utan att stater aggregerat kör balanserade budgetar och hushållen inte är belåningsvilliga? Är det där skon klämmer? Det här är en intressant diskussion tycker jag!

Ser man till flöden och positioner, så har ”alla aktier” nu… men det har vänt ner något. Det betyder att rekylen kan lätt tvingas fram av vinsthemtagningar.

Namnlös1910

Jag är sen på pucken med att kommentera det annonserade extra valet. Men vad är det mest sannolika utfallet? Kan Alliansen bli större än de Rödgröna? Njae, det är möjligt att Löven tappar några till Alliansen, men samtidigt tappar Alliansen till SD. Så det är inte så troligt men om det händer så måste de ändå förhandla om budgeten. Budgeten behöver en majoritets stöd. Nej jag tror inte så mycket på Alliansen faktiskt. Det är troliga vinnaren är SD och resten blir jämnt skägg. De röd-gröna blir troligtvis största block, och Sossarna blir största parti, igen. SD blir ännu tyngre på vågen. Vad göra då?

Som jag ser det så borde inte, kan inte, Löven bilda regering eller samarbeta med vare sig MP och/eller V så länge som de inte har 50,1% av rösterna i riksdagen, vilket de inte kommer att få. Alltså är enda tänkbara för Löven att prata med Alliansen (som inte heller får över 50%). Detta är hans enda sätt att skapa majoritet. Men jag förstår att Alliansen inte vill sitta i regering med någon som de känner ett politiskt motsatsförhållande till ur många aspekter. Alliansen måste ta hänsyn till sina väljare, och de gillar inte S politik, annars hade de ju röstat på S. Dessutom är det sunt med en riktig opposition. S borde bilda regering själva. Sen borde de gå till Alliansen och säga ”vi vill inte sitta i varandras regeringar, och borde inte göra det heller, men låt oss göra en budget tillsammans… vilkor: 50/50”, och då får man göra som på gymnastiken i skolan när man bildade två lag. Dvs de får välja varannan budgetfråga. Detta är enda sättet. Detta borde man gjort från början.

Löven vände sig i höstas till MP och V för där kunde han komma överrens, på hans villkor. Problemet är att de inte har majoritet. Han måste bilda regering eller budget på ett sätt som skapar majoritet. Då är Alliansen enda utvägen…. och för detta krävs en budget som är 50% bestämd av Alliansen. Det är enda utvägen, den andra är att samarbeta med SD, vilket betyder att skära ner på invandringen. Det är ingen skillnad mellan S och Alliansens problematik… oavsett vem som ombeds att bilda regering så står de inför samma utmaningar så länge som de inte har majoritet. Ska vi inte få nyval efter nyval, så måste man förhandla om budgeten.

Man kan även fråga sig varför Löven valde att satsa på nyval? Om sanningen ska fram spelar det inte så stor roll för honom. Sossarna kommer troligtvis bli största parti i mars, samtidigt som M backar ytterligare till följd av avhopp till SD och en relativt okänd partiledare. Samtidigt kan S tappa då de inte visade sig vara regeringsdugliga. Å andra sidan kommer inte Alliansen vara det heller om de inte får över 50%, vilket de inte får!

Så det troliga är att även i mars kommer vi ha en nygammal situation där Stefan ombeds att bilda regering. Jag hoppas och tror att han denna gång väljer att bilda ännu en minoritetsregering fast med bara sossar, och sen måste han sätta sig ner och göra budget med Alliansen. Går inte det så blir det nyval igen. Sannolikheten att SD ska byta spår känns inte hög. Varför skulle de göra det? Sannolikheten att någon skulle börja förhandla med SD är inte heller trolig!

En S regering med 50/50 budget, som Alliansen också röstar på är enda utvägen. (eller en Alliansregering med 50/50 budget där S röstar för deras budget). Detta borde man prata om i valet… men det kommer inte hända, utan alla agerar som om de trodde att de kunde sno åt sig 100% av rösterna!

Rent personligt, tycker jag att det hade varit helt ok med en S regering, som bedriver en 50/50 politik tack vare en framförhandlad budget med Alliansen. (eller en Allians regering med 50/50 politik, vilket i praktiken blir exakt samma politik, bara olika verkställande personer)

Men vad händer om A och S vägrar komma överrens, givet att inget av blocken har mer än 50%? Måste man komma överrens med SD då? Är det praktiskt möjligt att säga till SD, vi är villiga att förhandla om ALLT, utom EN fråga?

Lycka till!

ps. Idag tangerade dollarn 7,60kr. Jag tror mycket det som händer i dollarn är strukturellt och lär fortsätta ett tag till… MEN mycket av det vi ser idag är hyfsat inprisat, därför tror jag dollarförstärkningen kan ta en paus härifrån. Kanske man kan köpa tillbaka den ner mot 7 spänn i ett senare skede? ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.