Grattis Stockholm

OMX nådde precis ATH, all time high. Det senaste var 1547.87 från 7 mars år 2000. Alltså ett nästan 15 år gammalt rekord! Det är historiskt! Grattis!!

Vän av ordning ska väl tilläggas att tittar man på OMX SPI som omfattar hela börsen så nådde vi ATH för ett tag sedan. Även om man tittar på index som inkluderar utdelningar så är vi klart över. Men det är ändå ett intressant faktum då många likställer Stockholmbörsen med OMXs30.

Hur ser det ut på i fondutbudet. Har man fått 4% utdelning i 15 år så borde en svensk aktiefond vara upp ca 80%. Nu haltar indexet något då Ericson vägde 35% (tror jag) och ingen fond kan sitta på mer än 10%, om det inte är en specialfond. Mycket riktigt är aktiespararnas indexfond upp 80%. Men du hittar även Handelsbankens index fond som är upp 130%. Glädjande nog finns det ett gäng fonder som signifikant har presterat bättre än börsen, utdelningar och avgifter inkluderade. Det är bla. Odin Sverige, Didner och Gerge Sverige, Carnegie Sverige och AMF Sverige. Sen såklart en massa Småbolagsfonder men jag är tveksam till att ”creda” dem, då indexet haltar som jämförelse. Men de övriga verkar skapat mervärde, ie alfa.

Normalt sett är jag en stark motståndare till BuyAndHold strategier, vilket jag tycket de senaste 15 åren har visat. Har du suttit på index har du fått utdelningarna, ca 4% årligen. Det är klent med hänsyn till risken och andra tillgångsslag. Men det är klart, är du helt ointresserad av ditt sparande så gäller det att sitta på rätt förvaltare. Då kan det bli bra även i långa loppet!

Det kan även vara intressant att titta i kategorin blandfonder. De har ju haft möjligheten att under 15år att delta i uppgångar, och stå utanför nedgångar, lite beroende på mandat. Problemet är att urvalet av fonder är mindre. Två fonder sticker ut i toppen, Carnegie Strategi och AMF Balans. De kan fortfarande inte konkurrera med de fullinvesterade fonderna ovan, men de är i varje fall bättre än ett fullinvesterat aktieindex som OMXs30, trots att de inte ligger 100% aktier. Det är en bedrift. Givet min syn på aktier just nu, så är de två fonderna nog inte fel att ligga i. Åtminstone fram till vi får en större sättning och börsen erbjuder tillräckligt hög risk/reward. Jag har inte granskat dem närmare… ligger Carnegie i för mycket HY bonds vars kreditrisk kanske inte är så hög men som kan sätta sig om bond bubblan börjar pysa? Hursomhaver, man ska alltid göra hemläxan innan man investerar sina surt förvärvade pengar.

Nu tar jag sikte på trendtaket i den trenden som spänner sedan 2009… dit är det några enstaka punkter till… så jag vilar fingret på säljknappen!

Trevlig kväll!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.