Hur går det för Sverige egentligen?

Det är lätt att bli förvirrad, Magdalena klagar att det är tomt i ladan, Ingves är inte too happy heller. Men på många håll hör man ändå att det trots allt går rätt bra för Sverige. Nu på senare tiden har kritikerna till expansiv finans- och penningpolitik just framhärdat detta. Varför använda sig av kris politik när det trots allt går ganska bra. Men hur jävla bra är det egentligen?

Vi VET att ur ett relativt perspektiv, dvs jämfört med våra grannar och övriga Europa och världen så står sig Sverige bra… men i absoluta termer, hur bra är det egentligen!

Enligt mig kokar det mesta ner till tillväxt, real alltså, och jobbskapande.

Sedan Lehman ser Svensk BNP tillväxt och jobbskapande sett ut så här:

Namnlös1967

Som ni ser har Sverige vuxit med 6% sedan Lehman. Detta är ca 0,8% om året. Det är svagt även ur ett absolut perspektiv. Men man kan hävda att tillväxten var ok förra året, och väntas i år ligga kring 2,1-2,7% beroende på vem man frågar. Är det bra eller?

NEJ, bortsett från 2010 som i mångt och mycket var en lager studs från 2009 så har inte Sverige lyckats växa med 3% eller mer ett enskilt år. Tittar man sedan kronan släpptes fri i början av 90-talet och man kan säga att vi fick en mer modern penningpolitik så har Sverige faktiskt vuxit med 3%+ ett antal gånger… nämligen under 1994, 1995, 1998, 1999, 2000, 2004 och 2006. UNDER DEM HÄR ÅRET GICK DET BRA FÖR SVERIGE anser jag. Kom inte dragande med att det går så jävla bra för Sverige nu, för i absoluta termer gör det inte det. I relativa ja, men inte i absoluta.

Visst, vi är inte i någon krissituation. Men att tala om högkonjunktur är lika fel det också.

JAg tittade även på arbetsmarknaden. Sedan 2007 har det skapat 243,300 jobb. Det är ca 35,000 jobb om året, eller en ökning med ca 0,76% om året. Även det är starkt ur ett relativt perspektiv, men knappast ur ett historiskt absolut perspektiv. Ett ytterligare bevis på detta är utvecklingen av reallöner. Är det en stark arbetsmarknad så borde de ligga över snittet.

Mellan 1995 och 2007 steg de svenska REAL lönerna med 38,4%…. eller 2,8% om året. Mellan 2007 och 2013 steg de med 10,6% eller 1,7% om året. Jag hittade ingen lönedata för 2014 men de lär inte dra upp snittet nämnvärt. Löneutvecklingen är alltså ganska svag ur ett absolut perspektiv och rimmar ganska väl med den i absoluta termer svaga tillväxten och jobbskapandet.

Ur ett relativt perspektiv så står sig Sverige starkt. I absoluta termer är det ingen kris heller!

MEN KOM FÖR FAN INTE OCH SÄG ATT SVERIGE GÅR BRA OCH ÄR INNE I HÖGKONJUNKTUR FÖR DET STÄMMER INTE. Tror du mig inte, fråga dina grannar/vänner om de känner någon som letar jobb, och om den personen tycker det är högkonjunktur i Sverige. En av de främsta kännetecknen för en HÖGkonjunktur är att det är arbetstagarnas marknad… inte arbetsgivarnas. Där är vi inte ännu!

I den här konjunkturen kanske det inte är rätt med kris politik, dvs expansiv finans- och penningpolitik. Men det är inte rätt med åtstramande politik a la högkonjunktur heller anser jag….

Jag skulle säga att vi behöver en balanserad till svagt expansiv politik givet hur det går… sen kan vi diskutera vad det är!

I eftermiddag kommer NFP… stay tuned!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.