Ännu en undersökning som pekar på överbelåning

http://www.di.se/artiklar/2015/5/19/rimlig-ranta-sprider-oro/

Det är demoskop som har frågat 1000 hushåll vad det skulle innebära för dem om boendekostnaderna steg med 50%. En fjärde del säger att det skulle innebära ett mycket stort problem, vilket jag tolkar som om de får svårigheter att betala räntekostnaderna. ca en fjärdedel svarar att det skulle innebära ett ganska stort problem, vilket jag tolkar som att de inte har några problem att betala räntan, men att de tvingas dra ner på levnadsstandarden vilket upplevs som jobbigt. Hälften anser inte att det är ett problem.

Men det intressanta är inte alla dem som måste dra ner på levnadstandarden, bortsett från att det skulle kunna bli ett realekonomiskt bekymmer, utan alla dem som faktiskt inte klarar av att bo kvar. Är de ca 25%?

Men det som förvånar mig mest av ALLT, är att det sägs inte ett pip om bankernas rigorösa principer vid lånelöften. Om de nu är så konservativa och tar höjd för de flesta worse case scenarion… varför svarar 25% så här då? Jag får inte ihop det.

Eller är det så att ”alla” klarar högre räntor, men att de upplever det som ett stort problem att tvingas dra in på Thailandsresan eller en ny XC90?

Något är fel, antingen har folk missförstått frågan och svarat fel (dvs blandat ihop frågan om de inte klarar av högre räntor ELLER om de bara oroas över en rejält försämrad levnadsstandard), eller ljuger bankerna om deras principer vid utlåning.

Jag tycker finansminstern ska fråga Generaldirektören för Fi och landets bankdirektörer varför folk svarar så här…. det är dags att göra nåt!!!!

Sen som vanligt finns det ingen bra diskussion kring varför räntan ska gå upp, utan mer att det är en naturlag att något som gått ner kraftigt måste sedan gå upp kraftigt. Så är det inte! Därmed inte sagt att räntorna inte kan gå upp… för det finns det ganska bra skäl till!

ps. Jag är fortsatt positivt till Stockholm med SL på ca 1,590 ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ännu en undersökning som pekar på överbelåning

 1. david skriver:

  Jag är inte säker på att folk förstått frågan. Folk är förvånansvärt dåliga på matte.

  Boendekostnaden torde också vara de flestas enskilt största fasta utgift. Hur fan kan man bara skaka av sig en 50% ökning? Då ska man ha amorterat eller buffertsparat bra. Alternativt ha en dyr livsstil som man egentligen inte bryr sig om att upprätthålla. Märkligt.

  Dessutom med räntor på 5-6% skulle väl ökningen nog närma sig 100% för den normale bostadsrättsägaren.

  • GaStan skriver:

   Jo men 100% av alla låntagare får det sämre om deras ränta stiger med 10 punkter… för de får ju mindre över i plånboken.

   Frågan är vid vilken räntenivå de inte klarar upprätthålla en normal, eller ska vi säga från början inplanerad livsstil, utan att få problem att betala boendekostnaderna, och därmed tvingas sälja.

   Men inte ens det vet kanske låntagarna svaret på?

   Därför måste kraven ställas på bankerna!

   Vad gäller 5-6% så tror jag du har rätt. Har läst att räntekostnader utgör ca 50% av total boendekostnad i Sverige. Således krävs en ¤X dubbling av räntan för att totala boendekostnaden ska dubblas. Detta givet att övriga kostnader är oförändrade. Om svensken i genomsnitt betalar 1,5% idag, och räntan går till 6% (alt från 1% till 4% om man tar in ränteavdrag 30%) så stämmer det att boendekostnaden i stort sett kommer att dubblas….

   Men jag kan tycka att bara fram till för ca 2 år sedan, så borde de flesta som tagit ett lån räknat med att den rörliga 3m boräntan riskerar att ligga på 5-6% eller till och med någon gång, och därmed tagit höjd för det.

   Det är ju först senaste 2 åren vi sett de här extremräntorna….och andelen låntagare som tagit tagit lån senaste två åren av totalt antalet låntagare, måste ju vara rätt litet????????

   Alltså är det märkligt hur nästan hälften ser en måttlig ränteuppgång som klart besvärande för privatekonomin. Det måste handla om de vant sig vid en generösare livsstil de senaste åren i takt med att räntan gått ner…. och inser att livet blir bra mycket tristare när räntan vänder upp??

   Men för den saken skulle behöver de inte sälja….. bara dra in på semesterresorna!

   • david skriver:

    Man får verkligen hoppas det men utifrån vad man ser och hör så misstänker jag att läget är värre än så för många.

    Dessutom jävla trist att betala på mångmiljonlån om bostadens marknadsvärde sjunker till säg hälften.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.