Tekniskt tveksamt läge

10-åringen i USA ligger på 2,13% och gick som lägst igår till 2,08… så rent taktiskt borde man allt annat lika gillar aktier, under den gamla devisen låg ränta – hög multipel….. men svagheten igår, plus en ytterligare 3e devalvering från PBoC gör mig osäker. Visst, de säger att detta var den sista sänkningen… men ändå!

Från att vi låg i en fin återhämtningskanal på väg mot ATH, 1,720, så har den optimismen fått sig en törn minst sagt. Risken att vi ska ner och stämma av 1,475-1,508 har helt klart ökat. Trigger för att så skulle kunna vara fallet är att vi återigen vänder ner och närmar oss 1575ish. Då hoppar jag AV. Tillsvidare ligger jag kvar, men det är egentligen inte förrän vi passerar 1530ish som vi kan andas ut och känna oss säkra på att Devalveringsoron inte betyder så mycket i det stora hela!

Jag står fast vid skrivelsen igår, dvs jag ser inte hur devalveringarna ska få någon enorm inverkan på världsekonomin…. det är mer marknadens sätt att reagera som oroar….

I morse hade vi inflationsdata från Sverige, den underliggande inflationstakten studsade tillbaks till 0,9% i årstakt, mot fg 0,6%. Förväntningarna låg på 0,6%. Detta gör nog Ingves lite lugnare, varpå någon närstående räntesänkning inte borde vara trolig!

Till alla er som tycker räntorna borde varit högre, och att inflationen är ett tokigt mått….. VAD TROR NI SVARET HADE BLIVIT, om man hade gått ut till alla företagare i Sverige och frågat dem, ”Varför kan ni inte höja priserna på era produkter och tjänster med 5% och samtidigt ökat kostnaden för personal med 3% genom nyanställningar (så att de netto fortfarande tjänat mer pengar)???? Min gissning är, ”det hade vi gärna gjort men det kan vi inte” Varför? ”För att efterfrågan är inte tillräckligt stark”….. det är det som är Ingves egentliga oro. Konjunkturen är i grunden inte tillräckligt stark, för att pressa upp inflationen på högre nivåer… vilket ligger till grund för en expansiv penningpolitik.

Nu precis kom detaljhandeln in från USA. Den kom in som väntat.. svagt positiv. Det var ju skönt. I valet mellan en stark och svag konjunktur väljer jag ändå stark… trots de eventuella räntor det kan föra med sig. Sen kom importpriserna, ner 10% YoY, helt enl väntat och i linje. Det är inte förrän i början av nästa år vi kan se förändring där då dollarns baseffekt börjar avta…..

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Tekniskt tveksamt läge

 1. Philip skriver:

  Hur tror du läget påverkas av att grekiska 10-åringen nu gått under 10?

  • GaStan skriver:

   såg det, kul!!!

   Det är marknadens sätt att säga, 1, vi noterar att Grekerna sa JA till slut 2, vi tror omröstningarna i EU kommer gå hem, och vi får se ett avtal och därmed löser man betalningen i nästa vecka samt 3, Grekiska ekonomin växte med 1,4% i årstakt under andra kvartalet, siffran kom imorse. Det är pretty damn good med tanke på den turbulens som varit.

   Aten börsen däremot har varit sur i 3 dagar. Men trots att jag egentligen är aktie-kille så respekterar jag nästan räntemarknaden mer. Den är liksom ”renare”…. därför tror jag att oddsen är rätt fina att Aten vänder upp och kan gå rätt bra en tid.

   Men det är ju en rätt spekulativt trade förenat med mycket osäkerhet. Ungeför som att köpa Ryssen när man tror oljan ska studsa liksom.

   Tror det finns någon grekisk ETF av nåt slag.

   Allt annat lika skulle det vara bra för aktier, ink OMX, om det grekiska osäkerhetsmomentet försvinner!!!

   • Philip skriver:

    Låter rimligt! Fick faktiskt lite Ryssland vintern 2014-känsla av det hela, kanske är ett bra play på längre sikt. Känns ju ändå som att Asien ställer till det mer än framtida negativa nyheter från Grekland var det gäller OMX.

   • GaStan skriver:

    ja faktiskt… man är liksom lite mätt på Grekerna nu…. Asien är nya Grekland. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.