Historiskt

Då var det klart, Yellen höjer med 25 punkter.

Tittar man på Spx, usd/eur eller amerikanska räntor så är det inga stora rörelser. Det var helt enkelt inprisat.

Yellen säger att hon ska höja lite och långsamt. Typ 25 punkter i kvartalet.

Blir det så?

Ja det kan bli så, men det beror inte på vad Yellen vill. Det handlar om var Core PCE tar vägen. Kommer den ligga under 2% under hela 2016…. Ja då stämmer säkert den prognosen. Kommer Core Pce att ta sig över 2%, ja då är jag rädd att hon måste vara mer aggressiv.

Vilket det blir vet jag inte. Dels beror det på om dollarn kommer fortsätta stärkas härifrån, och dels handlar det om var lönerna är på väg. Drar lönerna har alla bedömare inkl FED rejält fel.

Vad prisar räntorna in idag? höjer hon 25 punkter i kvartalet nästa år, då borde räntorna röra sig upp med ca 0,5%. Två åringen borde så sakta ta sig upp mot 1,5%. Inte så farligt faktiskt!

Den stora outsiderna är lönerna, de kan mycket väl röra sig krafitigt och då rubbas hela bilden.

Vissa kritiker menar att datan pekar på att amerikansk ekonomi faktiskt toppat ur, och att det vänder ner nästa år. Då kan det faktiskt vara så att Yellen begått ett policy misstag.

Jag tror börsen kan fortsätta upp härifrån…. Men gapa inte efter för mycket och håll koll på räntorna. Vinsttillväxten lyser med sin frånvaro, och då ska man inte tro att börsen kan trenda uppåt hur långt och länge som helst samtidigt som räntorna letar sig uppåt.

Höga räntor är negativt för multiplar av mycket logiska skäl. Låt ingen lura i dig nåt annat. Å andra sidan ger dagens höjning en positiv knuff åt konfidens. Många litar på att FED vet vad de gör och känner sig komfortabla med ekonomin de närmaste månaderna. Den faktorn ska inte underskattas.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Historiskt

 1. Staffan Kjellin skriver:

  Varför går börsen upp vid första räntehöjning. Att börs och bostadsrätter haft en så exempellös uppgång har ju berott på den låga räntan?

 2. Staffan Kjellin skriver:

  Bra, jag väntar med spänning. Skall det här betyda att bostadsrätterna också går upp. Din vägledning behövs nu!

  • GaStan skriver:

   hehe, nej då jag tror att boräntorna har bottnat och det kommer åtgärder nästa år som gör att folk vill låna mindre.

   Mindre lån, mindre pengar i fickan vid budgivning, ingen prisuppgång. Så nej, jag tror inte på stigande priser.

   Fallande? Svårt att säga, beror på regleringar/åtgärder, nybyggnation och var räntorna tar vägen. Det är ingen som kan göra den prognosen är jag rädd. De som tror de kan bevisar egentligen bara att de inte förstått.

   • Fredde skriver:

    Bostadsmarknaden är trög. Jag har för mig det tog lång tid från att räntorna gick ner 2007/2008 till att bostadspriserna började gå uppåt men håller med om att höga räntor på sikt borde ge lägre bostadspriser (allt annat lika)

   • GaStan skriver:

    Yes, i Stockholm började de falla 2008 samtidigt som bolåneräntorna gick över 5%. Priserna var i snitt bara ner 10% men på sina håll var de ner 20%. Sen slog Lehman till och styrräntor världen över jusyerades ner till noll. Vi var saved by the bell minst sagt.

    Jag tror en måttlig ränteuppgång får väldigt små konsekvenser, bortsett från att priserna får det svårt att stiga ytterligare. Men vid någon nivå, så ställer det till med så pass mycket problem, att priserna kan dippa ganska rejält.

    Det går inte svara på var denna nivå ligger, mer än att den ligger mellan 2% och 10% 🙂

    Om jag får gissa, dvs helt utan att kunna bevisa det, så tror jag det börjar knaka ordentligt om vi närmar oss 5%…. Kanske ännu lägre om vi lägger till amorteringskrav och slopar ränteavdraget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.