Preliminär US Service PMI under 50, usch!

Man har hela tiden sagt att oljepriset bara slår mot den amerikanska oljesektorn, i form av lägre Cap Ex och uppsägningar. Men det visade sig rätt snabbt att banker och andra som är exponerade mot HighYield obligationer, dvs pengar som finansierar olje- och gasbolagen, också drabbas.

Nu är det frågan om vi under året kommer se spridningseffekter till övriga branscher, dvs i allt ifrån andra industri och tillverkningssektorer till den rena tjänstenäringen.

Yellen har hävdat att jobbskapandet är solitt. Hon menar egentligen, ”det finns problem i vår omvärld, JA. Ett lågt oljepris påverkar den inhemska energisektorn negativt, JA. Men vår servicenäring tuffar på tämligen oberörd, och det är där jobben skapas. Dessutom står tjänstenäringen för 75% av ekonomin”

Men så kom preliminära Service PMI siffror in. (Faktisk PMI och ISM Service kommer i nästa vecka)

Den kom in på 49,8 mot väntat 53,5 och fg 53,2. Not good, och börsen faller vidare. 49,8 är inte bara mycket sämre än väntat, det är under 50 dessutom. Något vi inte sett sedan 2013.

Så frågan är om de direkta och indirekta effekterna av ett lågt oljepris inte påverkar Service näringen också? Marknaden undrar nog just nu? Undrar Yellen?

Som jag ser det är det inte stimulanser från centralbanker som behövs nu. Vi behöver ha oljan i 42 istället för 32usd. Anledningen till att vi inte har det är i grunden svag global tillväxts fel. Men det handlar också om att vi producerar mer än vi konsumerar. Saudi vill röka ut högkostnadsproducenter. Främst dem i USA. ‘

Jag tycker det är bra om USA är självförsörjande, för då behöver dem inte rycka ut som världspolis stup i kvarten. (Vilket inte handlar om deras höga moral och högste försvarare av fri demokrati, utan för att de vill säkra framtida oljeleveranser).

Men jag förstår Saudi från ett ekonomiskt perspektiv. De investerar i marknadsandelar just nu. Kostnaden är budgetunderskott. Intäkten i framtiden är ett högre oljepris när Supply sjunker till följd av att högkostnadsproducenter stukat under. Det är logiskt!

Men jag kan tycka att priset börjar bli väldigt högt! För nu är risken att den globala tillväxten kommer revideras ner ytterligare, vilket gör att efterfrågan faller ytterligare. Så även om utbudet av olja börjar krympa, riskerar efterfrågan att krympa ännu snabbare. Spreaden därimellan sätter press på oljan, så även om högkostnadsproducenter lägger ner, så lyfter inte oljepriset, och då kommer Saudis strategi inte att fungera. Å andra sidan kan man ju vara lite positiv och säga att efterfrågan ökar i takt med att konsumenterna får det bättre, vilket de får när soppan är billigare. Hmmm, jag spekulerar. Det är ett svårt läge!

Rekylen fortsätter och någon köpsignal lär vi inte få idag.

Trevlig kväll!!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.