Janet är inte så orolig längre

Fed lyckades med att få oss att förstå att man inte är lika orolig för utvecklingen globalt, dvs Kina och oljerelaterad oro, UTAN att få oss att tro att man är tillbaks i räntehöjarhumöret igen. Det är skickligt.

Hade de uppfattats som hökiga så hade räntorna stigit, dollarn stärkts och oljan hade högst troligt kommit ner en bit. Inget av det hände!

Jag tror inte det blir någon räntehöjning den 15 juni i sommar. Dels pga Brexit risken så nära inpå, men även pga dataunderlaget fram tills dess inte kommer vara tillräckligt solitt för en höjning. Vi har en radda i nästa vecka, och en till i början av juni. Blir det en höjning så kan det bli i juli, men det är inte så troligt heller. Nej det mest troliga är att det blir höjning i september. Men det bygger också på att vi inte får förnyad oro kring Kina och olja, som i sig är en konsekvens av en stigande räntor och en stark dollar, som i sig är en konsekvens av Feds hökighet. En höjning i september kräver nästan att världskonjunkturen accelererar TROTS att räntorna stiger och dollarn stärks. Som sagt tusen gånger innan, det är en knepig balansgång.

Den enda trösten är att så länge som lönerna inte rör sig så rör sig inte kärninflationen struturellt… Och då har Fed åtminstone valmöjligheten att agera som de vill. Den dagen core PCE passerar 2% då blir det knepigare! Då är de nästan tvingade.

Nu ska nog OMX upp en bit, och så har vi data på fredag eftermiddag!

 

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Janet är inte så orolig längre

 1. En Annan Fredde skriver:

  Hur ser du på BOJ:s uttalande under natten som fick JPY att stärkas rätt ordentligt och tryckte ned Nikkei och andra futures? Sen har vi rapporterna också, räcker dom till för att hålla index uppe? Jag klev av vid 1390 och siktar på ny entry, tekniskt tror jag på en dipp ned mot 1350 som också kan bli 1320. Som alltid ganska osäker ändå, mycket svårt läge med mycket osäkerhet framöver.

  • GaStan skriver:

   BOJ beslutet slår genom idag… I didnt see that comin´

   Ärligt talat så är jag ingen fena på Japan, så jag hade inga förväntningar utan kan bara konstatera att de gjorde marknaden besviken, och i vanlig ordning stärks YEN och då faller börsen.

   Going forward är jag inte säker på att BoJ, ECB mfl inte kommer vara lika stimulativa längre då marginal nyttan av sådan politik har avtagit.

   Jag tittar inte så mycket på OMX i sig, utan mer DAX, bryter den 10,100ish så kan Februari uppgången vara över. Då ska vi förmodligen ha gaptäppning 9,770.

   Detta sammanfaller med OMX 1357-1364 (dvs där vi är nu) alt fall ner till 1324…..

   Problemet som jag ser är att om vi ska testa 1324 så betyder det att optimisterna inte orkade bryta April15 trenden, trots att lite muntrare tongångar. risken är då stor att 1324 inte räcker, utan även gaptäppning, ev återtest av Feb low samt även nya bottnar kan vara i antågande.

   Jag ser gärna att vi bottnar idag. Rent tekniskt alltså!

   • En Annan Fredde skriver:

    Good point angående 1324. BOJ verkar ju också ha lite av en tendens att komma med nya uttalanden när det första inte gav önskat resultat. Är lite intresserad av köp här faktiskt men jag avvaktar ett tag till.

   • GaStan skriver:

    Daxen imponerar idag… nu får datan visar vägen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.