Update

Sorry att jag inte skrivit på ett tag. Har faktisk blivit pappa för tredje gången. Helt fantastiskt!

Det har varit baissigt där ute noterar jag. Man har både haft väldigt rätt och väldigt fel. Rätt i bemärkelsen att jag alltid varnat för att gapet på 1,286 från den 15/2 i år kommer att täppas. Helt fel i bemärkelsen att jag trodde att vi skulle nå 1,445-1,480 innan gaptäppning. Så nu sitter man med skägget i brevlådan.

Jag noterar att vi har ett minigap på 1,313. Det är möjligt att detta ska täppas och att 1,270 var lågpunkt. Men vi kanske även ska ner och testa gamla botten på 1,247. Men då ska vi garanterat stämma av 1,313 efter det. Egentligen är hela 1307-1313 motståndsområde. För att bli riktigt positiv så bör vi se en kraftfull stängning ovan detta. Tar vi oss förbi den här väntar 1,350 ganska snabbt….

Om vi inte får det, hur lågt kan vi gå? tyvärr ganska lågt. DAX som jag tittar på när det gäller att förstå OMX (och inte SPX som stökas till av dollarn och dyl) så har den sitt februari gap på 8970. Dit ner är det 6%. Ska DAX ner dit så lär inte 1247 på OMX hålla. Det är därför som jag vill se hur OMX beter sig kring 1313, och hur DAX rör sig närmast 2 veckorna. För det är inom detta tidsintervall det lär hända. Jag är beredd att stoppa ur mig kring 1,313 om det känns svajigt!

För att vara lite positiv, DAX har i de senaste dagarnas nedgång lämnat efter sig en massa gap, där det som är högst upp ligger kring 10,050. De här kommer att täppas till. Frågan är om vi ska ner 6% först eller inte?

Så frågan är om vi ska upp 5% härifrån, eller först ner 5-7%, och därefter upp 10%?????

Det beror på en faktor, BREXIT. Som för övrigt står bakom nedgången i juni. OMX är ner 6% i juni. DAX likaså. SPX är ner 1%. Allt omräknat i SEK. Baissen handlar 100% om Brexit.

Jag vet inte hur Britterna kommer rösta. Däremot känns det som om marknaden prisar in ett utträde. Därför känns en Sell on Rumours – Buy the facts rörelse väldigt trolig nu. Det kommer alltså inte spela så stor roll vad de röstar. Det kommer gå upp efteråt. Enda skillnaden är att vid ett utträde så är det ner i en dag, sen är det upp litegrann därefter. Om de stannar kvar är det upp kraftigt direkt.

BREXIT omröstningen tror jag är, grovt förenklat, ett köpläge för den som kommer in rätt. Låt säga att de stannar kvar i EU, ja då blir det rally på ca 10%. Låt säga att de lämnar, ja då tror jag fallet kan bli 3-5% samma dag, och sen repar sig marknaden 10%. Så netto mindre, men fortsatt helt okej!

FED då? Jodå, de rörde inte räntan igår. Helt väntat!!! Brexit i nästa vecka och en svag NFP siffra är goda skäl att inte göra nåt. Däremot gav de ett rätt duvaktigt tonläge, från att ha varit hökiga så sent som i maj. Snacka om att de inte har facit. Ingen annan heller.

Ingen väntar sig någon höjning i juli. Jag tror fortfarande den kan bli av om jobbdatan kommer in starkt och, fast sekundär faktor, om Britterna stannar kvar i EU. I september höjer de inte. Då är det val. Om de höjer i december beror helt på hur hösten tar sig, och om den vet vi lite. Bortsett från att Dollarn och oljan är mer förmånliga nu för den amerikanska ekonomin än tidigare…..

Oljan har som jag tidigare skrivit om troligtvis gått klart. Nu är vi på väg att testa 40-44usd. Därefter blir det studs, och troligtvis Range bound en tid. Givet det vi vet idag.

Eftersom jag tror att jobbdatan kan repa sig från maj/juni lows som var ett resultat av Q1 soft patch, så tror jag juli höjningen är mycket mer sannolik än vad marknaden tror. Men om jobbdatan inte repar sig förrän i höst… ja då får vi vänta till i december. Givet att hösten blir ok konjunkturellt.

Vissa tror att Amerikanska ekonomin går åt skogen. Det gör inte jag, det gör inte FED. Det är inte heller vad datan visat på sistone…

Michigan kom in sist på 94,3 mot 94,0 väntat och fg 94,7… skulle detta vara nåt värre ska den ner mot 80

Retail sales var helt ok!

Empire Index kom in på 6,0 mot väntat -4,9 och fg -9,0

Philly Fed kom in på 4,7 mot väntat 1,0 och fg -1,8

Detta är spridda skurar såklart… men ändå. Knappast recessions tendenser som vissa är rädda för!

Core PPI kom in på 1,2% YoY mot väntat 1,0 och fg 0,9…. gäsp! Core CPI  kom in på 2,2 mot väntat 2,2… gäsp.

Även om ingen pratar om det får vi inte glömma KINA. Renminbin var uppe i 6,60. Det är samma nivå som när det var China fear i januari…. Datan har dock inte varit lika dålig. Inte heller FEDs beteende borde slå mot Kina…. så det är lite svårt att förklara.

Exporten kom in på -4,1% YoY mot väntat -4,0 och fg -1,8… gäsp
Importen kom in på -0,4% mot väntat -6,8 och fg -10,9… rätt bra faktiskt!

CPI kom in på 2,0 mot väntat 2,2 och fg 2,3… gäsp
PPI kom in på -2,8 mot väntat -3,2 och fg -3,4… gäsp

IP kom in på 6,0% YoY mot väntat 6,0 och fg 6,0.. gäsp
retail kom in på 10,0 mot väntat 10,1 och fg 10,1… gäsp
FAI kom in på 9,6% YoY mot väntat 10,5 och fg 10,5… gäsp

M2 kom in på 11,8 mot väntat 12,5 och fg 12,8… gäsp
Nya lån kom in på 986mdr mot väntat 750 och fg 556… rätt bra

Så summasumarum…. Kinas ekonomi ser inte ut att växla upp, inte heller ned. Men valutan är klen. Vilket tidigare kunde förklaras av försvagad ekonomi, alt Hökig FED…. nu har vi inget avdera.

Men just nu är det Baisse, och det handlar om Brexit. Om en månad kan vi teoretiskt ha en hökigare FED och Britterna fortfarande med i union…. då kan tonläget vara det motsatta! Glöm inte det!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Update

 1. Lediga Ludde skriver:

  Ga Stan lägger alltid stor vikt vid jobb-data. Ändå är det ju känt från USA att den är helt missvisande då arbetslösa efter en tid faller ur systemet och då kommer långtidsarbetslösa uppfattas som varande i full sysselsättning. Tala om att ljuga med statistik!

  Det kom jobbsiffrorna häromdagen i Sverige där sysselsättningen bland de infödda svenskarna är ATH.

  Men sysselsättningen bland INVANDRARE visar upp fullständiga skräcksiffror.

  Då är att märka att sysselsättningen bland inflyttade kineser, thailändare, öststatare är på mer än ATH, om det går. Vem har hört talas om en arbetslös i kines i Sverige?

  Men det finns invandrargrupper som drar ner finna sysselsättningssiffror, dels för infödda svenskar men även för andra fullt sysselsatta invandrargrupper.

  • GaStan skriver:

   Jag tittar ALDRIG på arbetslöshet, då man kan finta bort nämnaren i ekvationen.

   Jag tittar bara på själva jobbskapandet. Skit i hur många som inte har jobb. MÅR EKONOMIN BRA? Hur många jobb skapas?

   Jag tittar helst på den årliga jobbskapartakten, dvs antal sysselsätta idag jmf med för ett år sedan, i %. Den ljuger aldrig!!!!

   Faktum är att den är ok i Sverige, men inte i paritet med 4%+ tillväxt.

 2. Kman skriver:

  Grattis

 3. Richard skriver:

  Först och främst Grattis!
  För det andra vill jag bara tacka för sammanfattningen, saknat inläggen! Grym är du!

 4. Wilko skriver:

  Gratulerar till tillökningen! Och välkommen tillbaka till vår lätt surrealistiska värld!

 5. Fredde skriver:

  Stort grattis till hela familjen!

 6. Lediga Ludde skriver:

  Det är lösendag redan i dag på grund av midsommar. Vi har haft minst sagt egendomliga kursrörelser denna vecka. Jag blev glad när Fill or Kill-podden diskuterat detta som de stora aktörernas sätt att positionera sig inför lösendag. Jag vet att Ga Stan uppmämmat detta tidigare. Hur går det till. Hur har de stora aktörerna kontakt med varandra. Hur kan de kollektivt köra kurserna lite som de vill under en lösenvecka.

 7. Lediga Ludde skriver:

  Förtydligande: Jag vet att Ga Stan kommenterat och UPPMÄRKSAMMAT detta tidigare.

 8. En Annan Fredde skriver:

  Stort grattis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.